Deel dit artikel
-

‘Grote stap mogelijk richting 3D printen van elektronica’

Holst Centre, onderdeel van TNO, wil de mogelijkheden van 3D geprinte elektronica verder uitdiepen. De technologie staat op dit moment in de kinderschoenen, maar er zijn al diverse proof-of-concept demo’s ontwikkeld binnen het Hyb-Man consortium, waarin ook bedrijven als Signify, Bosch en Neotech zich hebben aangesloten.

Dit Europese consortium heeft methodes ontwikkeld en geïmplementeerd om 3D printen in elektronica toe te passen en bestaat uit partners uit iedere schakel in de waardeketen.

3D geprinte elektronica voegt bouwkundige en elektronische productie samen. Elektronische schakelingen worden gemaakt met printed-electronics technieken als onderdeel van het 3D printproces, waarbij ze direct in de betreffende onderdelen worden geïntegreerd.

Bij het ontwerpen van producten is het niet langer noodzakelijk om aparte schakelkasten of elektrische lagen te gebruiken, zodat deze geen belemmering meer zijn voor het ontwerp en het bovendien wordt beschermd tegen vuil en stof. Met name de productie van kleine hoeveelheden is op deze manier zeer kostenefficiënt, het kost minder tijd, vermindert vervuiling en maakt systeemintegratie makkelijker.

Veelbelovende toepassingen zijn op maat gemaakte, lichtgewicht, slimme kleding voor de medische sector, defensie en consumenten, halfgeleiderverpakkingen en vrije-vorm antennes voor de auto-industrie, defensie en de communicatiesector.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond