Deel dit artikel
-

Hackers: gevaar of slechts een hype?

De rust lijkt weer een beetje teruggekeerd bij de grote sites, die afgelopen week slachtoffer werden van hacks. De Amerikaanse overheid vat de aanvallen serieus op en heeft de FBI op de zaken gezet. Onzin, zegt bureau Forrester . Deze hackers vernielen niets, ze zijn alleen maar lastige vliegen. Wat is er nu werkelijk gebeurd?

De sites ? CNN , Etrade , Amazon , Yahoo en eBay ? werden slachtoffer van zogenaamde Denial of Service-aanvallen (DoS). Kort gezegd komt het er op neer dat de hackers enorme hoeveelheden data naar één site sturen, net zo lang tot de servers de stroom niet meer kunnen verwerken. Gevolg: site uit de lucht. De daders zijn moeilijk te achterhalen, aangezien ze ondermeer 'zombie computers' gebruiken; op afstand bestuurbare apparaten.

De hacks hebben al een stroom geruchten opgeleverd; misschien zit de regering er wel achter om de economie te testen. Sommige fantasten hebben de aanvallen al in het rijtje mysteries van het Ufo-vraagstuk in Roswell en de moord op Kennedy gezet.

En dat is allemaal zwaar overdreven, zeggen de onderzoekers van Forrester. Deze daders zijn volgens hen alleen maar op zoek naar hun 'fifteen minutes of fame'. Ze vernielen immers niks op de sites. Forrester neemt de hacks waarbij gegevens worden gestolen, zoals laatst bij CD Universe , veel serieuzer.

Daar denkt de Amerikaanse overheid dus anders over. De FBI achtervolgt inmiddels iedere aanwijzing die het heeft. Er kan namelijk meer aan de hand zijn; wellicht zijn er cyberterroristen in de weer die de wereldeconomie plat willen leggen. Vinton Cerf, een Internetpionier, zei tegen de E-Commerce Times: 'betrouwbaarheid en service zijn de pijlers waarop een site draait. Als die wegvallen, kan dat grote gevolgen hebben. Maar ik denk dat het Internet inmiddels zó groot is, dat het dit soort aanvallen zal overleven.' Cerf benadrukte wel dat hij de acties niet onderschat. 'De daders moeten veroordeeld worden. Ze bemoeien zich met cruciale infrastructuren. Het is vergelijkbaar met iemand die het stroom- of telefoonnetwerk platlegt.'

Deel dit bericht

4 Reacties

Fisser

Sinds de verspreiding van HIV (het AIDS-virus) waarvan boze tongen beweren dat het een "uit de hand gelopen experiment" was vanuit de biologische oorlogs-industrie al-dan-niet onder auspitiën van de overheid, kijk ik nergens meer van op.Dus de suggestie: een test van de overheid ? Wie weet. Al lijkt me het meer voor de hand liggen dat het een "georganiseerde vorm van modern belletje trekken" is, zoals op het Journaal gezegd werd.Lastig, maar inherent aan het medium. En of het strafbaar gesteld kan worden als je veel berichten naar een ander stuurt ???

klaas jan stol

Even een reactie op de hackangst: Er kwam direct een vraag in mij op waar jullie (lezers) misschien wel iets aan mee kunnen. Deze vraag is: Hoeveel auto's worden er gemiddeld gestolen en hoeveel sites worden er gehacked? De eerste heeft natuurlijk veel meer met demografie, sociale en economische en meer van die aspecten te maken, maar de vergelijking is denk ik wel duidelijk: voorlopig zitten we aardig safe (en als dat niet zo is, dan weten er maar een paar echt wat ze er mee moeten doen). Alleen is het jammer dat het juist de companies zijn waar de meeste business gegenereerd wordt.

Werner de Jonge

De meest interessante vraag is volgens mij of de hackers aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade die is ontstaan.Het versturen van berichten/gegevens naar een site is in mijn ogen nooit strafbaar; als die mogelijkheid door de site gegeven wordt, moet de beheerder of eigenaar ook zorg dragen voor een goede afhandeling van de gegevensstromen.De verantwoordelijkheid voor het bestendig maken van de websites tegen dit soort aanvallen ligt in mijn ogen dan ook geheel bij de eigenaar. Als je een vriend een geladen geweer geeft moet je niet verbaasd zijn als hij er ook mee gaat schieten.

Maarten van der Hoef

Ik zit een beetje in het circuit en misschien dat ik daarom er wat meer over kan zeggen. Voor vrijwel al het foute wat er gebeurt, wordt de naam hacker gebruikt. En aangezien alleen het foute in het nieuws komt, hebben hackers een slechte naam. Wat niet in de kranten komt is dat laatst verzekeringsmaatschappij Univé met een lek is geholpen door hackers en ik kan er zo nog wel een aantal opnoemen. Dit is een goed voorbeeld van hoe redacteurs de inhoud samenstellen. "Want hackers zijn slecht" en alleen "slechte berichten" komen in de krant.Om nog even te reageren op Fisser, De Jonge en Stol. Deze manier van aanval heet een Denial of Service attack, dit is het bewust versturen van 'te' veel data naar een bepaalde server zodat deze niet meer zal functioneren. Dit is natuurlijk wel degelijk een strafbaar feit omdat het bewust gebeurt. Dit vind ik ook niet een hacker-aktie, aangezien hackers dit ten eerste nooit zouden doen. Hackers breken in, en vertellen de betreffende systeembeheerder de passende oplossing. Het platleggen van sites als yahoo en amazon is het verpesten van een enorm groeiende internet-economie. En deze personen horen niet in de categorie hackers. Dit zijn gewoon internet-criminelen/vandalen. Groeten Maarten van der Hoef   

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond