Deel dit artikel
-

Half miljoen Nederlanders gebruikt chatbot

In Nederland hebben zo'n half miljoen gebruikers van MSN of Windows Live messenger één of meerdere chatbots in hun vriendenlijstje staan, zegt Microsoft tegen Emerce. Op dit moment zijn er ongeveer 20 Nederlandse chatbots beschikbaar voor de messenger platforms. Microsoft wil het gebruik van bots stimuleren en heeft daarom, om de vindbaarheid te vergroten, een chatbot tabblad ingericht in de messenger programma's.

“Tot nu toe waren chatbots vrij moeilijk te vinden,” zegt Arnout Hemel van Microsoft Nederland. Om die reden is het tabblad ingericht en werkt Microsoft aan een complete lijst van bots op de in oktober gelanceerde site gallery.live.com.

Op het tabblad staan momenteel drie bots: De Volkskrant Nieuwskraker, de bot van CDA-politicus Harmen Groen en de Encarta-bot. De laatste bot is overigens een internationale bot, die wereldwijd zo’n 2 miljoen gebruikers heeft. Wie met zijn bot zichtbaar wil zijn in het tabblad, moet daarvoor betalen. “Wij verdienen ons geld immers met promotie,” zegt Hemel. Op de gallery-site kunnen bots gratis worden toegevoegd.

Internationaal loopt Nederland voorop wat betreft de inzet van chatbots, messenger-buddy’s die automatisch gegenereerde antwoorden geven op door internetters gestelde vragen. Eén van de meeste populaire bots van dit moment is volgens Hemel de bot van Marco Borsato. Deze door Radio 538 ontwikkelde bot is sinds de lancering begin oktober door zo’n 48.000 Nederlanders als buddy toegevoegd, blijkt uit cijfers van de radiozender. De bot heeft in totaal meer dan 200.000 gesprekken gevoerd. De virtuele Borsato geeft binnen enkele seconden antwoord op een gestelde vraag. De antwoorden, die in een database zijn gezet, zijn volgens Radio 538 door Borsato zelf beantwoord.

Het aantal gebruikers per bot verschilt sterk, vertelt Hemel. De bot van politicus Groen, die sinds vorige week live is, is door zo’n 5000 mensen toegevoegd aan hun contactlijst. De Volkskrant nieuwskraker, die ongeveer een jaar bestaat, is in totaal door zo’n 70.000 mensen ooit toegevoegd. De meeste populaire bot die Nederland gekend heeft is Chatman, die op het hoogtepunt in zo’n 600.000 contactlijstjes stond, zegt ontwikkelaar Oberon. Andere prominente bots zijn de ABN Amro Saldo bot, Yvette (Rabobank), Alice en vier bots van Talpa (Big Brother, Lotte, de voetbal-bot en de algemene Talpa-bot). Volgens een woordvoerder van Talpa maken in totaal 60.000 mensen gebruik van de vier bots.

Het getal van 500.000 Nederlanders dat een bot in zijn buddy-lijstje heeft staan, is gebaseerd op het aantal actieve bots. Het aantal bots dat ooit is toegevoegd aan lijstjes – en later vaak weer verwijderd – ligt een stuk hoger. In de optelsom is Eccky, het virtuele kindje van Media Republic niet meegenomen. Zo'n 4,5 mijloen Nederlanders gebruiken MSN of Windows Live Messenger.

Microsoft wil ‘bouwers’ van bots ondersteunen door bot-technologie aan hen beschikbaar te stellen. Dat was onder meer de reden van het bedrijf om in oktober het Amerikaanse bedrijf Colloquis te kopen, dat gespecialiseerd is in het maken van bot-toepassingen. In Nederland is een groeiend aantal partijen bezig met de ontwikkeling van bots, waaronder The Selfservice Company, Oberon, Ecreation, AtoBe Mobile, Elitech en Media Republic. Deze partijen zijn niet verplicht straks gebruik te maken van de Microsoft bot-technologie.

Deel dit bericht

2 Reacties

Karen

Ik las gisteren op http://www.marketingtribune.nl dat nu ook VGZ een gezondheidsbot heeft geintroduceert.De naam is Koen@vgz.nl

erwin

Ha! Sinds vandaag in soft launch: <a href=" http://www.chatbots.org/nl">www.chatbots.org/nl</a&gt;. Hierop niet alleen alle Live Messenger bots, ook de webbots, Skype Bots, AIM bots zijn hier te vinden. Ook de bots die om de 1 of andere reden zijn uitgezet, heb ik hier bijgeplaatst. Alleen die Harmen Groen moet er idd nog bij…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond