Deel dit artikel
-

Hands-On: Nexus 5X

Even was de vrees dat Google zijn Nexus 5 smartphone definitief aan de kant zou zetten, maar na de behoorlijk prijzige en voor sommige veel te grote Nexus 6 (5,9 inch) heeft Google samen met LG toch weer een nieuwe versie ontwikkeld.

Hoeveel Nexus smartphones Google verkoopt is een geheim dat alleen Google kent. Maar het zullen er zeker niet zoveel zijn als LG, Samsung en Apple er gemiddeld wegzetten.

Toch mogen de Nexus-toestellen zich keer op keer in een warme belangstelling verheugen, simpelweg omdat ze worden geleverd met een schone versie van Android. Het zijn ook altijd de eerste toestellen die belangrijke updates krijgen of een volgende versie van Android. Terwijl de Samsunggebruiker vaak nog maanden moet wachten voordat hij een nieuwe Androidversie krijgt.

Met name het eind 2013 verschenen Nexus 5 kreeg jubelende kritieken vanwege de interessante prijs/kwaliteit-verhouding. Met als enige punt van kritiek de matig presterende camera. Het toestel is via verschillende kanalen nog steeds verkrijgbaar vanaf 359 euro.

Er moest twee jaar worden gewacht op een opvolger. Net als de vorige versie ontwikkeld door LG. Wie hem via Google Play bestelt mag nog altijd 479 euro betalen voor het instapmodel. Via andere kanalen betaal je inmiddels 378 euro voor de 16 GB versie. De prijsdaling volgde al kort na de introductie van het toestel.

Een aantal zaken valt direct op. Er lijkt qua uiterlijk voortgeborduurd op het vorige model, zij het dat de ronde bovenkant wat is afgevlakt. De achterkant is helaas niet meer mooi glad meer vanwege de vingerafdrukscanner en camera-uitstulping. Die vingerscanner is handig voor het snel ‘ontlocken’ van het scherm, en omdat de Nexus geen fysieke thuisknop heeft, zit die dus als een soort puist achterop. De Nexus 5X is ook flink groter, wat in deze tijd van phablets geen overbodige luxe is.

Capture

De schermresolutie is hetzelfde gebleven: 1920×1080 beeldpunten, maar qua helderheid en kleurstelling geven we eerlijk gezegd de voorkeur aan de Nexus 5, al is dat een kwestie van smaak.

De Snapdragon 808 is uiteraard sneller dan de Snapdragon 800 van de Nexus 5, maar om eerlijk te zijn: het verschil is niet dramatisch. De accu gaat wel langer mee, in elk geval hoeft hij een dag lang niet aan de lader.

Het grootste pluspunt is de camera. Die was in de Nexus 5 ronduit matig. Google heeft de prestaties via software-updates iets opgetrokken, maar in de 5X krijg je 12,3-megapixelcamera met dual-led-flitser. Dat is dezelfde camera als in de gisteren besproken Nexus 6P. Het verschil is vooral met weinig licht merkbaar, maar de camera heeft weer geen optische beeldstabilisatie.

Voor ondergetekende waren de verbeteringen echter niet zodanig dat de Nexus 5 meteen voor de 5X moet worden ingeruild. Zelfs het geluid is nog even blikkerig. Het oudje doet het eigenlijk nog best goed, zeker als het gaat om het gebruik van apps en mobiel internet. En de 5X kan, anders dan de originele 5, niet eens draadloos worden opgeladen.

Voor gebruikers die veel willen doen met video en foto is het een ander verhaal, maar de vraag is of je dan niet een heel andere smartphone zou willen. Een Nexus 5 wil je eigenlijk vooral als je een kale Androidversie prefereert boven de skins van HTC, LG of Samsung.

Het grootste probleem van de Nexus 5X is zijn prijs. Die had met 32 MB zo rond de 378 euro moeten zijn, want voor 478 euro heb je al een Galaxy S6 met 32 GB aan geheugen. Bovendien moet je ook nog een verloopkabeltje aanschaffen (voor circa 15 euro) voor de meegeleverde Type C USB-kabel, want die past niet in een USB-poort van de pc. En die kabel heb je echt nodig als je de bèta’s van de nieuwste Androidversies wilt installeren.

Specificaties
Afmetingen: 147 x 72,6 x 7,9 mm
Gewicht: 136 g
Scherm: 5,2 inch
Resolutie: 1920×1080
Accu: 2.700mAh
Camera: 12,3MP en 5MP
Geheugen: 16 GB, 32 GB
Processor: Qualcomm Snapdragon 808 6-Core
Kleur: Wit, Zwart
Prijs: vanaf 378 euro

Deel dit bericht

1 Reactie

Arie vd Giesen

Het grootste probleem van de Nexus 5X is zijn prijs. Die had met 32 MB zo rond de 378 euro moeten zijn

32 MB –> 32 GB

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond