Deel dit artikel
-

Hands-on: iPhone 11 Pro

In de wandelgangen worden ze al ‘tussenmodellen’ genoemd. De nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro zijn namelijk de laatste modellen van Apple in het huidige design. Vanaf volgend jaar komt het bedrijf naar verluidt met een heel nieuw ontwerp. De iPhone 11 dus maar overslaan? Niet echt, alleen al de flink langere batterijduur is een enorme plus.

Toegegeven: Vernieuwend kun je de nieuwe smartphones van Apple eigenlijk niet noemen. Alles wat Apple enkele weken terug trots presenteerde tijdens zijn jaarlijkse keynote heeft de concurrentie al eens gedemonstreerd. Ultrawide lenzen zaten enkele jaren terug al in toestellen van LG, triple camera’s zijn langzamerhand gemeengoed, vier keer optische zoom is door Oppo al opgerekt naar tien tien optische zoom en snelladers kennen we al jaren van Samsung. Virtueel geluid? Ook niet uniek meer. Daar staat echter tegenover dat Apple al deze mogelijkheden samenbrengt in een enkel toestel.

Apple heeft wel de naamgeving veranderd. In het verleden had je de reguliere (XR) en de luxe versie (XS). Nu heet de goedkopere iPhone gewoon iPhone 11 en hebben de luxere modellen de benaming Pro gekregen. Datzelfde onderscheid maakt Apple tegenwoordig tussen zijn iPads. De duurdere smartphones hebben nog steeds een OLED scherm, de goedkopere LCD. De iPhone 11 heeft verder een behuizing van aluminium in plaats van staal, de iPhone 11 Pro (het toestel dat wij te leen kregen) kent een matglazen achterkant waardoor het toestel minder snel uit je vingers glipt.

Apple heeft de iPhone 11 Pro iets dikker en merkbaar zwaarder gemaakt dan de iPhone XS vanwege de grotere accu. In combinatie met de zuinige A13-chip gaat de XS (Max) volgens Apple tot vijf uur langer mee. Dat is nogal een verschil. Bij voorgaande modellen werd qua batterijduur nauwelijks voortgang geboekt. Bij de iPhone 11 is de winst ook nog altijd een extra uur. Apple levert ook voor het eerst een 18 Watt snellader bij de iPhone Pro. Voorheen kon je daarvoor trouwens de oplader van de iPad gebruiken.

De A13 resulteert ook in een merkbare snelheidsverhoging, waardoor de toch bepaald niet trage iPhone Plus Max ineens slomer voelt.

Er is al veel geschreven over de lelijke camerabult, een soort keramische kookplaat, aan de achterkant. Schrale troost is dat tegenwoordig menige smartphone zo’n bult heeft. In het begin had menigeen ook moeite met de notch (het camerabalkje bovenin), daar schrikken we nu ook niet meer van. De bult is platter dan we hadden vermoed.

De belangrijkste vernieuwingen betreffen de camera’s. De iPhone 11 komt nu met een 12 MP ultragroothoek­camera voor het fotograferen van weidse landschappen, zij het met een lichte vertekening. De reguliere groothoeksensor kan bij weinig licht tot drie keer zo snel (automatisch) scherpstellen.

Bij de Pro komt er nog een telelens bij, waardoor je voorwerpen snel (niet spectaculair) dichterbij kunt halen.

De voorste 12 megapixel camera in de Pro ondersteunt nu 4K video met 60 bps en slo-mo’s of slofies. En met Portret­belichting bepaal je verder zelf welke licht­intensiteit het beste bij je onderwerp past.

Je zou kunnen zeggen dat Apple met zijn smartphones steeds meer mogelijkheden biedt die je in professionele camera’s aantreft. Gebruik je de iPhone heel veel om te fotograferen en filmen dan maakt vooral de Pro het verschil. Gebruik je de smartphone zo nu en dan voor fotografie dan is de belangrijkste reden om een Pro aan te schaffen toch eerder langere batterijduur.

Resumerend kun je zeggen dat met de triple camera, snellere processor, Super Retina XDR display met maximaal 800 nits, snellader en vier (Pro) tot vijf uur (Max) de iPhone 11 echt wel een forse stap voorwaarts is.

Maar het grote probleem van de iPhone blijft de prijs. De iPhone 11 kost 809 euro, iPhone 11 Pro begint zelfs bij 1159 euro en de Max bij 1259 euro, bijna evenveel als een MacBook Air. Het is misschien geen toeval dat Apple op zijn site adviseert om je huidige toestel in te leveren, waardoor de prijs een paar honderd euro daalt.

Met de reguliere versie van de iPhone Pro heb je ook gelijk de kleinste iPhone te pakken: 5,8 inch versus 6,1 inch bij de iPhone 11. Waarom dat verschil?

Ook krijg je bij de duurdere modellen slechts 64 GB aan opslag, wat nogal karig is voor die prijzen. De vraag is overigens of je meer nodig hebt nu lokale opslag dankzij streaming video en audio minder belangrijk wordt.

In het middensegment is de keuze voor een iPhone niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Om mij heen zie ik veel switchers naar Android en qua gebruiksgemak is er weinig verschil meer.

Een reden om vast te blijven houden aan Apple is als je de iPhone wilt gebruiken in combinatie met andere Apple apparaten. Dat werkt natuurlijk beter dan een mix van macOS, iOS en Android. Een andere reden zou kunnen zijn dat Apple toestellen langer met software ondersteunt en je mobiel minder snel verouderd raakt.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Er blijven een aantal dingen aan de iPhone die totaal niet pro zijn:
Er is GEEN pro dataverbinding met een computer om je lompe 4K videobestanden over te zetten. Lightning is gewoon te traag. USBC met echte 3.1 datasnelheid was eigenlijk een verplichting die niet is ingelost.

Er is geen PRO resolutie op het scherm.1440p is toch wel de standaard, Apple blijft hier flink onder. Scherpte en horizontale resolutie websites kan dus beter.

Er is geen PRO resolutie van de camera, en de sensor is niet speciaal groter (Apple geeft geen specificaties, maar volgens Tech Inside is het een 5mm sensor. Hier valt dus niet heel PRO fotowerk van te verwachten. De camera zal dus niet in staat zijn de benchmarks voor telefoon fotografie, van de 1020, de 950XL en de P30Pro te benaderen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond