Deel dit artikel
-

Hands-on: MacBook 2015

Je weet pas echt dat Apple voor de troepen uitloopt als er flink wordt gemopperd. Dat is ook het geval met de scheermesdunne MacBook, die Apple vooralsnog positioneert naast de MacBook Air en MacBook Pro.

Als vanouds klonken er schamperende opmerkingen over Apples sprong naar voren, zoals over die ene enkele (USB-C) poort voor opladen en de aansluiting van externe apparaten en de trage processor, waardoor de prestaties van de MacBook niet veel beter zouden zijn dan die van een ‘MacBook Air uit 2011’.

Laptops komen tegenwoordig grofweg in twee smaken: de ene categorie is bedoeld als vervanging van de desktop. Dan wil je het liefst een krachtig apparaat met een groot scherm. De tweede categorie is voor gebruik onderweg. Dan wil je vooral een kleine lichtgewicht laptop.

De nieuwe MacBook, waarvan wij het goudkleurige exemplaar van Apple te leen kregen, valt in die laatste categorie. Eigenlijk zou je de MacBook moeten zien als een iPad met toetsenbord, maar dan wel draaiend onder MacOS X. iOS kent veel te veel beperkingen voor serieus werken. Knippen en plakken van tekst en de gebrekkige multitasking maken de iPad vooralsnog geen vervanger van de laptop.

Zo beschouwd is de MacBook de ideale metgezel voor op reis. De handzame voeding kennen we van iPad. Het scherm is een paar centimeter hoger dan van de MacBook Air 11 inch, maar ook iets minder breed. Het ‘ingezonken toetsenbord’ is minder lastig om op te tikken dan links en rechts is gesuggereerd (maar inderdaad iets minder prettig dan op een normale MacBook) en ook die ene USB-poort zou geen enkel bezwaar moeten zijn. Nagenoeg alle hotels hebben tegenwoordig WiFi, bestanden bewaren we in de cloud in plaats van op een USB-stick, en moderne projectoren zijn tegenwoordig ook al draadloos, net als printers.

Apple verwijderde in het verleden ook al in een vroeg stadium het diskettestation uit zijn Macs, en daar hoorde je na verloop van tijd niemand meer over. Voor het geval je dan toch nog een USB-apparaat moet aansluiten, heeft Apple een simpele adapter van een paar tientjes (of een veel duurdere driewegstekker adapter).

Nee, de kritiek die overeind blijft staan is de prijs/prestatieverhouding. We hebben de MacBook vergeleken met een MacBook Air uit 2012 en zelfs dan is het snelheidsverschil merkbaar. Niet dat de MacBook traag is, maar je merkt bij sommige taken wel wat haperingen.

Kennelijk omdat Apple zijn bestaande MacBook Airs niet wilde kannibaliseren, moest de MacBook toch een premium uitstraling krijgen. Het meegeleverde retinascherm is zonder meer beter dan het scherm van de MacBook Air, maar Apple had ook voor een normaal scherm kunnen kiezen, en al helemaal gelet op het mobiele gebruik van het apparaat. Of het drukgevoelige trackpad achterwege kunnen laten, waarvan de praktische toepassing vooralsnog gering is.

Want 1449 euro is driehonderd euro te veel voor een laptop die op de keper beschouwd minder presteert dan een MacBook Air van drie jaar geleden, en waarvan de accuduur ook nog eens onderdoet voor die van de MacBook Air.

Het is de concessie die Apple heeft moeten doen vanwege het ultradunne design. Door de passieve koeling is gekozen voor een Intel Core M-processor, die zuinig is en zonder fan niet snel warm wordt, maar geen topprestaties levert. Je kunt Photoshoppen op deze MacBook, maar gamen en films monteren wordt ontraden. Het is met andere woorden de MacBook voor alledaags gebruik.

Je betaalt dus niet voor de prestaties, maar ook niet voor het gewicht. Het verschil met de kleinste MacBook Air is, anders dan je zou verwachten, nihil. Je betaalt eigenlijk voor het ultradunne design en het retinascherm (2304 x 1440 pixels).

Wat dat betreft kun je beter nog maar een jaartje wachten. Ongetwijfeld gaat de prijs van dit model nog omlaag, zeker nu Apple de prijzen voor zijn hardware heeft verhoogd ter compensatie van de goedkope euro. Daarnaast is er grote kans dat deze MacBook als blauwdruk dient voor toekomstige MacBook Airs.

Deel dit bericht

1 Reactie

melijn18

Ik twijfel tussen de air en de macbook. Maar als ik naar de prijs/kwaliteit verhouding gaat mijn voorkeur uit naar de air.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond