Deel dit artikel
-

Hands-on: Samsung Note 9

Het debacle met de batterij van de Samsung Note 7 twee jaar geleden, waarbij de hele oplage vernietigd moest worden, lijkt definitief vergeten. Met de Note 9 zit Samsung weer op het juiste spoor. De vraag is alleen: wat moet je met een stylus?

De Note is de overtreffende trap van de Samsung Galaxy, die vaak steevast een half jaar na de reguliere versie wordt uitgebracht. Met andere woorden: je krijgt min of meer dezelfde hardware, maar met een wat goedkoop aandoende plastic stylus. De 6,2 inch Galaxy S9+ kost echter 300 euro minder dan de Note en het enige verdere verschil is dat je er een inch schermcapaciteit bij krijgt, iets meer accucapaciteit hebt en iets meer opslagruimte. De camera’s zijn nagenoeg identiek aan de reguliere Galaxy.

Het pennetje van de Note zit slim weggestopt in het toestel zelf, zodat je hem in principe niet hoeft te verliezen. Nieuw is dat de S Pen maakt gebruik van Bluetooth, en dat maakt dat je de pen ook kunt gebruiken als afstandsbediening voor de camera en je Powerpoint presentaties. Er zit dan ook een klein knopje op.

Zo heeft Samsung een aantal aardigheidjes bedacht voor de S Pen: de tekst op het scherm vergroten als je er met de pen overheen gaat of automatisch de betekenis van een woord opzoeken. Ook kun je snel notities maken terwijl zonder het lockscreen te openen. Veelal dingen die je niet ontdekt als je er niet nadrukkelijk op wordt gewezen.

Maar daar koop je natuurlijk geen Note voor. Samsung levert maar een paar penapplicaties zoals een notitieblokje. Die weer geen handgeschreven tekst en getypte tekst kan omzetten. Met Penup heb je een iets geavanceerdere tekenapp, maar tekenen op een 6,4 inch scherm blijft toch priegelwerk.

Er zijn verder apps die de S pen ondersteunen zoals Spotify, waardoor je met de pen de muziek kunt pauzeren of juist weer starten. Ook heeft Samsung software voor ontwikkelaars ter beschikking gesteld, waardoor in de toekomst nog meer toepassingen zijn te verwachten. Maar het zijn wel allemaal toepassingen die je evengoed met je vinger gedaan krijgt.

Met 4096 drukpunten claimt Samsung een hoge nauwkeurigheid en de pen reageert vlot op iedere handeling, en toch: het is waarschijnlijk geen toeval dat Samsung nog een van de weinige fabrikanten is die smartphones maken met een pen. Voor een tablet is de peninterface logisch, voor een smartphone minder. Al mijn journalistieke collega’s zie ik nog steeds met pen en papier werken, en niet zonder reden: notities nalezen op een smartphone is gewoon lastig.

Is de Note 9 daarmee overbodig? Nee, natuurlijk. Voor 999 euro krijg je een toptoestel. Met een razendsnelle processor of een dubbele camera die portretmodus ondersteunt voor foto’s met kunstmatige achtergrondonscherpte. Met een accu die het zeker een dag volhoudt. Met draadloos laden, hartslagmeter, vingerafdrukscanner, irisscanner en NFC. Kortom, alles wat je van zo’n luxe toestel mag verwachten.

Persoonlijk heb ik weinig met de zwik software die Samsung met zijn smartphones levert, en het toestel is een tikkeltje zwaar, maar dat maakt de Note 9 niet minder waardevol.

Je zult echter wel een gemotiveerde stylusgebruiker moeten zijn om de Note 9 aan te schaffen. Het is als gezegd een prijzig toestel dat hooguit twee jaar door Samsung wordt ondersteund en dan alweer over zijn houdbaarheidsdatum heen is.

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Paul Peter Muller

Dit is de meest belachelijke review van de Note 9 die ik heb gelezen.

Op ELK tech Youtube kanaal en elke tech site wordt de Note 9 als veruit de beste smartphone van dit moment bestempeld. Ook de nieuwe iphones komen qua functies, kwaliteit en usability niet eens in de buurt van de Note 9. Veruit beste scherm, de op 1 na beste camera ter wereld, beste batterij ter wereld.

En waar komen de idioten van Emerce mee? Met een underrated review waarschijnlijk gedaan door een paar gefrustreerde Apple fanboys.

Als je niet weet waar je het over hebt of je reviews laat doen door een stel Apple sekteleden DOE HET DAN NIET!!!!!!!!!!!

Samsung

Ugur

Wat lees ik nu? Redactie aan het slapen? Dit is toch geen handson/review meer, meer gerant van een 13 jarige. Het begint direct al met de intro, man man.

Helemaal eens met Peter, zeker een Apple kindje waarbij je 850+ euro mag betalen voor een toestel die geen fullhd kan afspelen

John - Dhr.

Goeie journalist maar tech (telefoons) reviewen is niet echt je ding waarschijnlijk. (Een liefhebber hier. Er zijn een aantal bekende reviewers met enorme youtube kanalen die e.e.a. best goed onder elkaar zetten, scheelt je een hoop research tijd. (Of bericht 1 van de reageerders, die zullen je graag van info voorzien :))

Zelf hier een samsung fan (geen telefoon is perfect maar deze komt zeker in de buurt)

Er is btw zoveel meer dan samsung / apple op de markt tegenwoordig! Gelukkig maar 😎

Jos

Geweldig, die reacties van een stel Samsung fanboys waarvan er een ook nog eens denkt dat hij voor Samsung zelf werkt. Of was dat een slip of the typewriter, dat ‘Samsung’ onderaan je reactie?

Een beetje fan neemt ten minste nog de moeite om zijn kwalificaties te onderbouwen, maar ene Paul Peter komt niet verder dan ‘beste scherm en beste batterij’. Zegt wie ook maar weer? O ja, ‘Elk You Tube kanaal’. Lachen, man.

Erwin

Ik heb hem aangeschaft vaneege zijn enorme inhoud van 512 gb. Bij elke voorgaan telefoon zat ik telkens aan zn max. bij 16 gb was ik blij dat is naar 32 gb ging. Maar die zat dan ook zo vol. Van 32 naar 64 hetzelfde verhaal. Nou van 64 naar 512 is een flinke stap.
En dan nog eens de verdubbeling van het werkgeheugen. Groter scherm wat handig is voor de navigatie die ik dagelijks gebruik. Ook mooi om savonds op bed nog een filmje te kijken als ik de tv uitgooi. Betere accu. En de stylus zorgt ervoor dat je games beter kan spelen dan met je vingers.

Al met al ben ik meer dan blij.

Gigalexy

Ik heb de beauty in mijn bezit! Dolgelukkig ben ik er mee, het enige wat ik niet echt opmerk is dat de batterij sterker is…of komt dat omdat ik niet kan ophouden met mijn telefoon bezig te zijn? Ik lees liever user tips dan hands on review zeker als dat door iemand word geschreven die nooit een Note echt heeft gebruikt maar slechts probeert voor 1 artikel…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond