Deel dit artikel
-

Hausse op zwarte markt voor valse vaccinatiecertificaten

Check Point Research (CPR) signaleert een hausse op de zwarte markt voor valse vaccinatiecertificaten op Telegram, zeker na de aankondigingen van het vaccinmandaat van de Amerikaanse president Biden ruim een week geleden. Ook Nederlandse valse vaccinatiebewijzen worden aangeboden.

De zwarte markt voor valse vaccinatiecertificaten omvat zeker 29 landen. Naast vaccinatiepaspoorten worden ook het EU Digital COVID-certificaat, CDC- en NHS COVID-19-vaccinatiekaarten en nep-PCR COVID-19-tests aangeboden.

Op 10 augustus zagen onderzoekers van Check Point Research nog ongeveer 1000 aanbieders van valse vaccinatiebewijzen op Telegram. Inmiddels is het aantal verkopers toegenomen tot zo’n 10.000.

Ook het aantal abonnees op de Telegram-kanalen van verkopers stegen explosief. Voorafgaand aan de aankondiging van Biden observeerde CPR groepen met ongeveer 25.000 abonnees. De aankondiging van Biden resulteerde in een onmiddellijke versnelling van het aantal abonnees en volgers, waarbij sommige groepen zelfs piekten met een volgersgrootte van 300.000.

De prijzen voor vervalste documenten variëren wereldwijd van 85 tot 200 dollar. De prijs voor de Amerikaanse CDC-vaccinatiekaart verdubbelde afgelopen week van 100 naar 200 dollar. Voor een vals Nederlands vaccinatiebewijs ligt de prijs op 150 euro.

Voor de certificaten worden bots ingezet. Het enige wat men hoeft te doen is het invullen van de relevante details en vervolgens ontvangt men een .pdf-bestand.

In januari vond de zwarte markt nog vooral plaats op het darkweb, waarvoor men speciale software nodig heeft om toegang te krijgen. Destijds was de markt waarschijnlijk ontworpen voor dealers, mensen die de nepartikelen in grote hoeveelheden binnen specifieke geografische gebieden kunnen distribueren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond