Deel dit artikel
-

HeadStart: Poker en piramides?

Trots kondigde HeadStart, het cryptobedrijf van Dirk Scheringa, een succesvolle eerste fase aan van zijn financieringsronde aan. Via een ICO zou al voor ruim 10 miljoen dollar zijn ingetekend. Maar intussen wordt steeds meer bekend over de oprichters. ‘Iedereen verdient het voordeel van de twijfel, maar deze vreemde mix van kennis en ervaring maakt mij niet gerust.’

Op het Multi Level Marketing Forum werd november gewaarschuwd voor de mensen achter HeadStart, suggererend dat het team vooral ervaring had met ‘piramidespelen’. Kennelijk niet tot hun genoegen, want een specialist in reputatiemanagement heeft volgens de beheerder (vergeefs) geprobeerd om de informatie te verwijderen. Op dat forum staat ook een verwijzing naar Facebook met gedupeerden uit België en Nederland.

Een van de bedrijven die aangehaald worden op het forum is Levilon. Dit in 2015 geklapte bedrijf verkocht elektrische sigaretten met kersen- en tabakssmaak (‘Goede airflow, voldoende damp bij inademen’) die via multi level marketing werd verkocht. Dat is een omstreden bedrijfsmodel waar een piramide van zelfstandige verkopers inkomsten verwerft door directe verkoop van producten en door werven van nieuwe verkopers. Het model heeft als risico dat het zich tot een piramidespel kan ontwikkelen. Dit is het geval als het werven van nieuwe verkopers meer oplevert dan de eigenlijke verkoop van producten.

Levilon B.V. draaide volgens de faillissementsverslagen in 2015 nog een omzet van ruim 3 ton. Oorzaak van het faillissement is, aldus een aandeelhouder in het verslag, gelegen in een ‘te zwak management en te geringe marges op de e-cigarette’.

Dirk Scheringa had via May Investments en PNA Investments een minderheidsbelang in Levilon, Enercbo BV van Nawid Habib een meerderheidsaandeel. De bestuurder was een Sloveen die in Rotterdam was geboren.

Interessant is dat het bedrijf een lening van 37.400 euro verstrekt heeft aan een Servische zustervennootschap. Voornoemde vennootschap zou in staat van faillissement verkeren, verzucht de curator. ‘Curator heeft de Servische zustervennootschap aangesproken tot betaling. Curator wacht reactie af.’

De activiteiten zijn deels voortgezet via OXII NOVA, een Herbalife-achtig concept voor de verkoop van elektronische sigaretten.

Ook betrokken bij HeadStart en aandeelhouder van OXII NOVA: Clyde Tjauw Foe, van beroep professioneel pokerspeler.

HeadStart COO Martin Bylsma is bekend van weer een ander bedrijf dat het ook al niet heeft gered: Euphony. Deze Belgisch-Nederlandse onderneming, ooit nog hoofdsponsor van Willem II,  bood telecommunicatie- en energiediensten aan in de Benelux, ook weer volgens het principe van multi-level marketing. Bij het faillissement konden 4500 zelfstandige verkopers fluiten naar hun commissies.

Een aantal jaren terug storte Bylsma zich op de bitcoins, via de Seychellen. ‘You understand the volatile nature of Bitcoin as a currency.  Bitcoin-Economy is not in the business of providing investment advice,’ schreef hij ook nog.

Zijn meest recente avontuur Power On Xpress, dat in oktober 2016 van start ging onder de noemer Power On Network, was in mei van dit jaar alweer gestopt, waarna er een tweede doorstart kwam onder de noemer WeROn. De Engelstalige site MLMDetective spreekt van een ponzi-opzet.

‘Iedereen verdient het voordeel van de twijfel, maar deze vreemde mix van kennis en ervaring maakt mij niet gerust’, schrijft Ruud Pruijm, emeritus hoogleraar van de Erasmus universiteit Rotterdam, onlangs op zijn blog.

Dat is een terechte opmerking, temeer daar HeadStart bedrijven wil begeleiden met hun financiering aan de hand van de uitgifte van eigen tokens (ICO) en daartoe betrouwbaarheidscertificaten verstrekt. Bedrijven die dus beoordeeld moeten worden door een team dat (DSB meegerekend) aardig wat mislukte projecten op zijn naam heeft staan.

Initiatiefnemer Nawid Habib ziet dat uiteraard allemaal anders. Zijn eigen bedrijven zijn geen piramidespel waarbij mensen hun geld verdienen door andere mensen te rekruteren, zegt hij. OXII NOVA is een klantgericht bedrijf dat ‘kwalitatief hoogwaardige producten levert tegen een zeer scherp tarief via het netwerk van vaste klanten en distributeurs’. Zij kunnen alleen verdienen door maandelijkse aankopen van klanten. En die klanten krijgen gewoon waar voor hun geld, zegt Habib.

Uiteraard kan hij niet ontkennen dat voorloper Levilon uiteindelijk is geëindigd in een faillissement. Al noemt hij andere oorzaken dan het faillissementsverslag. Een van de eigenaren kon de ‘explosieve groei van het bedrijf niet aan’. Ook waren er leveringsproblemen met leveranciers.

‘De huidige eigenaren van OXII NOVA hebben alle klanten en distributeurs die commissies of producten moesten ontvangen van het failliete bedrijf Levilon, schadevrij gesteld door alle nog te betalen commissies uit te keren en alle producten volgens afspraak te leveren.’

Hij spreekt over een ‘heksenjacht’ en overweegt juridische stappen tegen de beheerder van het Multi Level Marketing Forum. ‘Nergens anders vindt u klachten over ons.’

Deel dit bericht

1 Reactie

DFV

Bloed kruipt waar het niet kan gaan. ICO Headstart is opgedoekt -hoewel ze in april dit jaar nog tevergeefs een rechtszaak (C/15/289024 / HA ZA 19-353) voerden tegen hun investeerders omdat ze 7,5 miljoen euro wilden zien.

Nawid Habib en kompanen zitten natuurlijk niet stil en hebben inmiddels alweer een nieuw avontuur gestart, genaamd Okaizo. Onder het mom van de verkoop van CBD olie drijven ze, wederom, een piramidespel. Ze doen nu niet eens meer moeite om het piramidespel te maskeren. Grote namen in het piramidespel van Okaizo hebben namelijk een verleden in een andere hele grote bekende scam, namelijk OneCoin.

Hier staat uiteengezet dat Okaizo een piramidespel is: https://behindmlm.com/mlm-reviews/okaizo-review-onecoin-scammers-launch-cbd-oil-pyramid/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond