Deel dit artikel
-

Heineken eerste adverteerder op Fabchannel

Heineken is de eerste adverteerder op concertzender Fabchannel.com. Op de concertsite zijn sinds woensdag tien seconden durende commercials van de bierbrouwer te zien. Binnenkort volgen meer adverteerders.

Tijdens een persbijeenkomst in Paradiso kondigde Justin Kniest, CEO en mede-eigenaar van Fabchannel, een aantal nieuwtjes aan. Naast de start van commercie op de site, heeft Fabchannel vanaf deze week een eigen kanaal op tv-platform Joost en is er sinds woensdag een vernieuwde versie van de Fabchannel site online.

Fabchannel zendt vanaf 1999 concerten van Paradiso en de Melkweg uit. In totaal is een archief met meer dan 700 volledige concerten in streaming video gratis beschikbaar. Fabchannel werd in 1999 opgericht vanuit Paradiso. Vorig jaar won de site een Webby Award voor beste muziekwebsite ter wereld in 2006.

Fabchannel is tegenwoordig een BV, met twee aandeelhouders: Paradiso en Kniest. Daarbij is Paradiso de belangrijkste aandeelhouder. Op dit moment is de site nog deels afhankelijk van subsidies, maar Kniest hoopt dat de geldkraan van de overheid binnen niet al te lange tijd dicht kan worden gedraaid. Hij verwacht dat advertenties voor een flinke omzet gaan zorgen. Fabchannel verdient ook aan de verkoop van songs en concerten via iTunes en aan de verkoop van zelfgemaakte DVD's.

Om internationale uitbreiding mogelijk te maken – Fabchannel wil ook registraties uitzenden van concerten van internationale podia – is Fabchannel in gesprek met investeerders. Hoe ver die gesprekken zijn gevorderd wil Kniest niet zeggen.

Grote platenmaatschappijen
Volgende week praat Kniest met vier grote platenmaatschappijen in Londen. Als zij toestemming gaan geven voor registratie en uitzending van concertbeelden van hun artiesten via Fabchannel, zal dat zorgen voor een groter aanbod van concerten van bekendere artiesten. Wat naar verwachting weer leidt tot een grote stijging van bezoekersaantallen, denkt Kniest. "We zijn al jaren bezig met de grotere maatschappijen. Het lijkt nu de goede kant uit te gaan." Op dit moment staan vooral concertbeelden van artiesten van ‘kleinere' maatschappijen op de site. Dagelijks worden volgens Kniest zo'n tienduizend concertregistraties bekeken. De gemiddelde kijktijd is tien minten. De site trekt tienduizend unieke bezoekers per dag en heeft dagelijks 65.000 pageviews.

Dat de grotere maatschappijen minder afhoudend zijn dan in het verleden komt volgens Kniest met name omdat Fabchannel nu adverteerders toelaat. De maatschappijen delen mee in advertentie-inkomsten. "We hebben Fabchannel altijd gepresenteerd als promotiekanaal voor artiesten. Dat is voor de maatschappijen echter niet voldoende. Ze willen ook concreet geld verdienen."

Online advertentieverkoper Mediasquares, dat in maart een Nederlandse vestiging opende, doet de online advertentieverkoop voor Fabchannel. Naast Heineken heeft Mediasquares al een aantal andere adverteerders voor het kanaal gevonden.

Adverteerders kunnen hun boodschap kwijt in de vorm van een Skyscraper of een tien seconden durende commercial. Bezoekers van Fabchannel zien de commercial aan het begin van een concertregistratie. Daarnaast zijn de commercials te zien in de Fabplayer, een persoonlijke muziekspeler waarin gebruikers een eigen selectie van concertbeelden kunnen plaatsen. De speler kan ook op sites als MySpace en Hyves worden geplaatst. Wie naar de Fabplayer kijkt ziet een commercial na het eerste nummer en vervolgens ‘om het nummer'.

Volgens Kniest is een commercial van tien seconden voor de meeste creatieven een lastig formaat. Creatieven zijn immers gewend aan langere spotjes, waarin ze meer ruimte hebben een verhaal te vertellen. "Dit vergt een nieuwe manier van denken." Voor het spotje van Heineken heeft bureau Qi een ‘flash animatie commercial' gemaakt.

Joost
Deze week startte Fabchannel ook een eigen kanaal op het peer-to-peer online tv-platform Joost. Een andere Nederlandse partijen die nu al een kanaal heeft op Joost is theatergezelschap Boom Chicago.

Op Joost zijn selecties te zien van concerten die op Fabchannel worden getoond. Wie een geheel concert wil bekijken, moet doorklikken naar Fabchannel. "Voor ons is Joost een kanaal om wereldwijde bekendheid te krijgen," zegt Kniest.

Het plan om ‘iets met televisie te doen' lag al jaren op de planken. Kniest: "Op nationale televisie konden we alleen na twaalf uur 's avonds uitzenden. Daarnaast zouden we geld bij moeten leggen. Uitzenden via Joost kost ons niets, terwijl wij inkomsten ontvangen uit commercials."

Rijksmuseum
Tijdens de persbijeenkomst in Paradiso gaf de Amsterdamse wethouder voor Kunst en Cultuur, Carolien Gehrels, het officiële startsein voor het zogenoemde Cultureplayer project. Elf culturele Amsterdamse instellingen, waaronder het Concertgebouw en het Rijksmuseum, willen elk hun eigen Fabchannel en Fabplayer maken.

Fabchannel is niet de ‘eigenaar' van het project, maar gaat tegen betaling wel ervaringen die het de afgelopen jaren heeft opgedaan delen met Cultureplayer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond