Deel dit artikel
-

Heinsbroek wil komend jaar mobiele marketing reguleren

Minister Heinsbroek van Economische Zaken komt voor 31 oktober 2003 met een wetsvoorstel voor de regulering van mobiele marketing. Het voorstel is de implementatie van een Europese richtlijn voor onder meer e-mail marketing waarbij opt-in centraal staat. Heinsbroek reageert hiermee op Kamervragen. Die werden gesteld na uitlatingen van Admanager-voorzitter Pieneman op de Emerce-site.

Steven Pieneman, eigenaar van Admanager, had in augustus gesteld dat het "dringend nodig is richtlijnen op te stellen voor mobiele marketing". Anders wordt de markt kapot gemaakt en dreigt er binnen een jaar verzadiging op te treden bij de consument, net als bij e-mailmarketing, zo meende Pieneman.

De uitlatingen op de Emerce-site waren voor D66-Kamerlid Bert Bakker reden om vragen te stellen aan minister Heinsbroek van Economische Zaken. Bakker vroeg de LPF-bewindsman onder meer wanneer Heinsbroek Europese regelgeving op dit gebied gaat implementeren.

Heinsbroek noemt het in zijn antwoord "wenselijk te komen tot regulering van het gebruik van elektronische communicatiemiddelen met het oog op direct marketing". Hij zegt toe vóór 31 oktober 2003 met een wetsvoorstel te komen dat de Europese regelgeving op dit gebied moet implementeren. Op 31 juli van dit jaar trad die Europese richtlijn die opt-in centraal stelt in werking. De richtlijn spreekt over e-mail, maar niet over mobiele marketing. "Gelet op de definitie van e-mail in de richtlijn valt op te merken dat SMS ook moet worden begrepen onder de term e-mail", zo maakte Heinsbroek duidelijk aan de Kamer.

De Europese richtlijn stelt dat "het gebruik van e-mail (en dus ook SMS) met het oog op direct marketing alleen kan worden toegestaan met betrekking tot abonnees die daarin vooraf hebben toegestemd". Een ander geval waarin dit mag is als de contactgegevens van de klant zijn verkregen "in het kader van de verkoop van een gelijkaardig product of gelijkaardige dienst". Voorwaarde is wel dat de klant bij elke boodschap "op een gemakkelijke manier" bezwaar moet kunnen maken, concludeert de richtlijn.

Deel dit bericht

2 Reacties

Alex van Groningen

Het is goed dat iemand de telecom-aanbieders aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Prima ook dat Pieneman hiervoor steun krijgt van Heinsbroek.

Jakko Elderling

Wat me een beetje stoort aan dit artikel, is het hijgerige toontje. Alsof alles wat Heinsbroek zegt, opzienbarend is. Tuurlijk, zet maar 'Heinsbroek' in de kop, dat klikt lekker weg. Emerce doet niet onder voor de Telegraaf of – tegenwoordig – de Volkskrant.Op zich is er namelijk helemaal niets nieuws onder de zon; het was al lang bekend dat op 31 oktober 2003 de Nederlandse burger zich rechtstreeks kan beroepen op de Europese regelgeving. En ook was het bekend dat alle 15 lidstaten voor die datum de richtlijnen in hun eigen wetten hopen te zullen opnemen, ook Nederland. Of dit gehaald wordt, is natuurlijk een ander verhaal. In die zin zijn de antwoorden van patjepeeer Heinsbroek nogal obligaat. Kennelijk is het voor Emerce echter groot nieuws, waarmee de minder goed ingevoerde lezer moedwillig op een verkeerd been wordt gezet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond