Deel dit artikel
-

Helft Europeanen bereid te betalen voor muziekdownloads

Circa 55 procent van alle Europeanen, die gebruik maakt van een breedbandverbinding, is bereid te betalen voor het downloaden van muziek. Dat blijkt uit onderzoek van Strategy Analytics. Platenmaatschappijen laten jaarlijks circa 650 miljoen euro aan inkomsten liggen, zo schat het Britse onderzoeksbureau.

Uit het onderzoek ’Online Music: Europe’s Sounding Good’ van Strategy Analytics blijkt verder dat de gemiddelde Europeaan bereid is 15 euro per maand te betalen voor muziekdownloads. Ook laat het onderzoek zien dat van alle diensten die op internet worden aangeboden Europese breedbandgebruikers verreweg het meest geïnteresseerd zijn in het downloaden muziek.

Volgens Strategy Analytics is maar liefst 63 procent van de ondervraagden geïnteresseerd in het downloaden van muziek, 41 procent zei ook belangstelling te hebben voor het bekijken van ’streaming’ filmpjes, terwijl zo'n 32 procent van de gebruikers ook wel oren lijkt te hebben naar het simultaan gamen met andere pc-gebruikers.

Drie keer zoveel mensen zijn ook bereid eerder te betalen voor het downloaden van muziek dan voor bijvoorbeeld het het luisteren naar muziek via een internet-radiostation, zo concludeert Strategy Analytics. Europese consumenten zouden ook bereid zijn om jaarlijks gezamenlijk 650 miljoen euro uit te geven om op legale wijze online muziek te kunnen downloaden, concludeert Strategy Analytics.

Volgens The Register krijgt met name de legale muziekdownloadsite van Peter Gabriel, OD2, het moeilijk dit jaar. Gabriel en de zijnen zullen volgens The Register dit jaar rekening moeten gaan houden met steeds meer concurrentie. Het bedrijf is nu nog de Europese marktleider is in drie Europese landen actief. Dat zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Het heeft een database met daarin circa 260.000 music tracks. Het heeft overeenkomsten gelsoten met MTV Europa, de Franse internet service provider Wanadoo, het muziek label Ministry of Sound en platenzaak HMV.

Deel dit bericht

6 Reacties

arthur

Tja, Daar geloof ik nou net weer helemaal niets van. Het aanbod van gratis alternatieven is te groot (p2p netwerken zijn volwassen geworden, site's met mp3 links zijn alom bekend en werken naar behoren).  Ik kan ook nergens onderzoeksdata vinden. Onderzoeksvragen en populatie zijn essentieel bij een dergelijk onderzoek. Hoeveel mensen zijn er ondervraagd en met welke vragen? Dit is weer zo'n typisch rapport, met maar één doel: aandacht scheppen. Waar ik mijn geld op zou zetten om ergens geld mee te gaan verdienen is het aanbieden van online gaming, daar wil de gebruiker waarschijnlijk wel voor betalen aangezien er weinig alternatieven voor bestaan. Maar daar is dan de concurentie wel weer behoorlijk aanwezig. Wellicht leuk om te onderzoeken welke personen waar wonen die voor welke diensten dan wel online producten hoeveel geld voor neerleggen? Betalen voor internet radio….ja vast

Johan E

Arthur, ik geef je deels gelijk. De gratis alternatieven (P2P) voor muziek zijn enorm, maar niet alle consumenten hebben zin in (a) weten dat ze eigenlijk illegaal bezig zijn: symbolisch bedrag – 15 euri – betalen geeft gemoedsrust en (b) vaak minder toegankelijk technieken van P2P software voor niet internet savvy personen.  M.i. moeten de functionaliteiten / interface van betaalde internetdiensten wel (ver) boven die van e.g. KaZaA liggen of minstens ondersteunde diensten als songteksten, interviews, videoclips etcetera hebben.  Ondanks dat Steve Jobs c.s. niet tevreden zijn, blijkt iTunes wel een groot succes te worden.

radja

downloaden via p2p of opnemen van de radio is gewoon legaal, en is nog betaald ook. laat de industrie daar maar aan wennen voordat ze allerlei veel te dure alternatieven ons door de strot proberen te duwen. hou eens op met de leugen dat downloaden illegaal zou zijn, dat is het niet.

Johan E

Radja, Je hebt gelijk, althans volgens de Nederlandse wet die inderdaad door de oncontroleerbaarheid van het downloaden via P2P het toestaat dat consumenten daar muzieknummers van afhalen. Maar… (a) het uploaden / aanbieden blijft illegaal en dat moet toch door iemand worden gedaan wil er uberhaupt kunnen worden gedownload?! en (b) hoe groot is de Nederlandse markt nou of de reikweidte van zijn wetten?! Dus voor 15 (?) euro kunnen mensen ook aangeven dat ze niet (langer) willen meewerken aan mensen die illegaal muziek aanbieden (al is het downloaden te allen tijde legaal) en de muziekindustrie / artiesten weer willen steunen (al is er nooit een DIRECT verband aangetoond tussen de toename van P2P initiatieven en een afname in de CD omzet; er zijn meerdere verklaringen mogelijk — o.a. dat jongeren een ander consumptiepatroon hebben gekregen met uitgaan, scooters, kleding en mobieltjes). En nogmaals, met e.g. iTunes koop je ook het 'gevaar' af van virussen, nepnummers en andere sh*t.  Het is wachten op een Europese wet, want ik denk ook dat grote aanbieders van (legele) muziekdiensten niet wakker kunnen liggen van de Nederlandse markt met krap 7 (?) miljoen internetaansluitingen…

arthur

Ja, allemaal hartstikke mooi dat mensen niet mee willen doen aan illegale praktijken omtrent het downloaden dan wel aanbieden van audio/ video en daar 15€ per cd over hebben. De muziekindustrie moet wel met dit soort alternatieven mee doen, de p2p manieren zijn te sterk aanwezig en zullen ook steeds gebruiksvriendelijker worden (Bittorrent).  En waarschijnlijk zullen er inderdaad wel mensen zijn die daarvoor willen betalen.  Maar nog steeds heb ik mijn twijfels bij dit soort onderzoeken. "Music companies should strike while the iron is hot,"…ja, duh…anders missen ze nog meer inkomsten! En de uitspraak 55% wil 15€ per maand betalen voor het downloaden van muziek…ja hoeveel downloaden dan? 100 Gig per maand aan muziek downloaden voor die paar centen…dat zou ik ook wel willen.

Johan E

Arthur, Het zal me niks verbazen als die 15 euro staat voor onbeperkt downloaden… in de praktijk overschatten consumenten hun gebruik nog al eens, waardoor (op uitzonderingen na) dat bedrag al winstgevend kan zijn. Door de verwaarloosbare marginale kosten maakt het een aanbieder niet uit of het nummer nou 10x of 100x wordt gedownload, dus ga je gang… consumenten (Wet van de Grote Getallen middelt de extremen uit) gaan toch niet constant '100 Gig per maand' downloaden.  Je twijfels over dat onderzoek deel ik zeker met je, (a) door het taalgebruik: strike while the iron is hot 😉 en (b) het ontbreekt aan inzicht in de onderzoeksvragen en -subjecten. Is de gevonden 55% ook significant of is het gewoon toeval? Maar dat er geld gevraagd kan worden ondanks de (legale) gratis alternatieven, geloof ik zeker. De prijsstelling zal waarschijnlijk gebeuren op basis van concurrentie en 'try-and-error' (lees: wat de meeste gekken ervoor geven).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond