Deel dit artikel
-

Het mediabureau Deel 1: MindShare

Wie houden zich in Nederland bezig met online mediaplanning, -strategie, en -inkoop? Vandaag de eerste aflevering in een serie over Nederlandse partijen die actief zijn op deze markt. Emerce sprak met Sander Dieterman, Digital Media Director bij mediabureau MindShare.

Mindshare is onderdeel van WPP, een Brits-Amerikaanse communicatieconglomeraat dat in Nederland meer dan 70 werknemers telt. Daarvan zijn er acht werkzaam bij het online-onderdeel van het bureau, MindShare Interaction. Het bureau hoort bij de drie grootste online mediabureaus van Nederland en heeft zijn online omzet het afgelopen jaar zien groeien met meer dan 30 procent. Klanten van het bureau zijn KPN, IBM, Ford, Volvo, Nike, NS, Nestlé en Thomas Cook. Sander Dieterman werkt sinds zes jaar bij MindShare.

Als ik als bedrijf advertentieruimte op online media wil inkopen en daar advies over wil krijgen, waarom zou ik als opdrachtgever dan naar een traditioneel bureau als Mindshare gaan en niet naar een bureau dat zich alleen bezighoudt met online media? Dit staat nog los van de vraag of er überhaupt wel (voldoende) aanbod is van online mediabureaus in Nederland.
"Een opdrachtgever vindt het prettig als een bureau nadenkt over alle mediatypen. Dat is iets dat een apart online bureau niet kan. Een voorbeeld is onze klant KPN, een bedrijf dat vijf jaar geleden nog werkte met een apart online bureau. Ondertussen ‘doen’ wij alle media voor hen, zowel online als traditioneel. Zij hebben het liefst een partij die kan adviseren over alle media en daar onafhankelijke afwegingen over kan maken. Die de ene keer zegt: je moet iets met televisie doen, en de andere keer: internet is effectiever. Als je alleen maar over online media kan adviseren, is dat nooit een afgewogen advies."

Wat was de meest opmerkelijke online campagne waar je het afgelopen jaar bij betrokken was?
"Dat was die van HI Chatman (Het geelbruine besnorde mannetje dat het mobiele merk HI van KPN promoot, red.). KPN kwam bij ons met de vraag of we een goed idee hadden over hoe we Chatman bekendheid konden geven in de media. We zijn toen samen met het reclamebureau van KPN met het idee gekomen om het mannetje ‘echt tot leven te brengen’. Zo was er de mogelijkheid om tijdens één dag een spel tegen Chatman te spelen. Door het interactieve component binnen de uiting is het mogelijk om mensen heel lang aan je te binden, iets waar traditionele media niet goed in zijn. De gemiddelde interactietijd lag zo rond de 50 seconden, terwijl bijvoorbeeld de gemiddelde bezoektijd aan een webpagina slechs acht seconden bedraagt, zoals blijkt uit gegevens van de STIR."

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in de online mediamarkt?
 "De belangrijkste ontwikkeling is dat er met de STIR eindelijk een bereiksonderzoek is. We kunnen nu het bereik van online media vergelijken met dat van traditionele media als televisie en print. Daarnaast zie ik veel ontwikkelingen op het gebied van ‘rich media' en in bluetooth in combinatie met narrowcasting. Ook is er de digitalisering van bestaande media, zoals IPTV en abri's die interacteren met een mobiele telefoon."

Meten jullie als mediabureau zelf de effecten van online campagnes?
"Het is voor onze opdrachtgevers erg belangrijk om te zien wat de effecten van een campagne zijn. Wij meten de effecten van online-uitingen daarom ook heel actief. We hebben een onderzoeksafdeling van tien mensen die zowel voor traditionele media als online media de merkeffecten meet. De resultaten van die metingen zijn heel erg sturend voor de reclamebureaus en adverteerders. We meten kwantitatief en kwalitatief. Dus we kijken bijvoorbeeld naar het aantal mensen dat op een advertentie of andere uiting klikt, en naar de acties die iemand vervolgens onderneemt op een site, naar de leads of bestellingen. Daarnaast doen we ook aan onderzoek naar merkeffecten. Dan vragen we aan mensen of ze een uiting van Hi herkennen. En via welke kanalen ze dit gezien hebben, dus televisie, internet, noem maar op."

Deel dit bericht

1 Reactie

Jacobus van Veen

CASHDADDY is een concept dat is bedacht door Nourddine A uit A'dam NRD. Dus iedereen die te koop loopt met die naam is gewoon aan het copieren geweest. CD is een concept voor zowel de glamour als de glossy wereld.Nourddine A = Cashdaddy

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond