Deel dit artikel
-

Hier tekenen

Een scan van de iris, een vingerafdruk, een met de muis of elektronische pen gemaakte handtekening, onder bepaalde voorwaarden krijgen deze vormen van identificatie dezelfde rechtsgeldigheid als de bekende veelal onleesbare handgeschreven naamsvermelding.

De technieken die al op de markt zijn voor elektronische identificatie, digitale handtekeningen en biometrische herkenning zijn talrijk. Bijna even talrijk als de misverstanden rondom de juridische status van de elektronische identiteitsbewijzen. In de Verenigde Staten is de elektronische handtekening juridisch vanaf 1 oktober 2000 gelijkgesteld aan de handgeschreven variant. In Nederland is het bijna zover. Ondertussen kan op grond van het Nederlandse rechtstelsel een digitale handtekening al wel als bewijsmateriaal worden aangevoerd in een rechtzaak, tenzij de rechter dat op goede gronden verbiedt.

Half december heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel van minister Korthals van justitie waarin rechtsgeldigheid wordt verleend aan de elektronische handtekening. Deze handtekening krijgt ? wanneer de wet door het parlement is aangenomen ? ook in ons land dezelfde status als de geschreven handtekening. Het wetsvoorstel komt voort uit de Europese richtlijn die eind 1999 is vastgesteld door het Europees parlement. Daarin wordt een gemeenschappelijk Europees kader gegeven waarbinnen ieder land uit de gemeenschap eigen wetgeving tot stand moet brengen. Vóór 19 juli 2001 moeten die Europese richtlijnen in praktijk zijn gebracht door de lidstaten.

Eisen

De ministerraad heeft het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State gestuurd. Na commentaar van dit orgaan gaat het naar de Tweede Kamer. Tot die tijd is de inhoud van het wetsvoorstel niet openbaar. Globaal is het echter wel duidelijk wat er in zal staan. De rechtsgeldigheid van de digitale handtekening wordt expliciet opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en de Europese richtlijnen worden overgenomen. Zo worden de eisen waaraan de elektronische handtekening moet voldoen om betrouwbaarheid te waarborgen in de wet vastgelegd. Vanwege de snel voortschrijdende techniek zijn die eisen niet technisch maar voornamelijk functioneel: de handtekening moet op unieke wijze aan de ondertekenaar zijn verbonden, moet identificatie van de ondertekenaar mogelijk maken, moet tot stand zijn gekomen met middelen die de ondertekenaar onder zijn uitsluitende controle kan houden en moet ervoor zorgen dat een wijziging achteraf in de gegevens waaraan de handtekening is verbonden opgespoord kan worden. Het wetsvoorstel regelt ook de aansprakelijkheid voor certificatiedienstverleners, oftewel de Trusted Third Parties. De "vertrouwde derde partij" speelt letterlijk en figuurlijk een sleutelrol in de betrouwbaarheid van de elektronische transacties.

Identificatie

Ondertussen is de Nederlandse overheid bezig haar eigen toekomstige dienstverlening via internet ? en de veiligheid daarvan ? te onderzoeken. Minister van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid wil in 2002 een kwart van de overheidsdiensten via internet laten verlopen. De identificatie van de burger zou moeten gebeuren met een combinatie van chipkaart en biometrie. In het pilotproject Loketaanhuis.nl dat in Delft wordt uitgevoerd door onder meer de gemeente, het gak en het arbeidsbureau, wordt geëxperimenteerd met een dergelijke elektronische identificatie. Bij loketaanhuis.nl kunnen cliënten van gak, sociale dienst en arbeidsbureau formulieren thuis achter de computer invullen. De deelnemers aan het proefproject ontvangen daarvoor een persoonlijke identiteitskaart. Met een combinatie van de overbekende pincode én de eigen vingerafdruk kunnen de deelnemers zich via de computer identificeren en hun digitale handtekening plaatsen onder de ingevulde formulieren. In de toekomst ? streefdatum 2003 ? moeten allerlei zaken als het verlengen van een rijbewijs of het aanvragen van huursubsidie via internet kunnen plaatsvinden. Van Boxtel pleit ervoor om het nieuwe paspoort dat medio 2001 wordt ingevoerd ook geschikt te maken als elektronisch identificatiemiddel. E

Info aan huis

www.loketaanhuis.nl

www.justitie.nl/a_beleid/thema/digiwet/

www.ecp.nl/trust/index4.htm

Deel dit bericht

1 Reacties

Gregory TKint

Geachte, Naar aanleiding van het artikel "Hier Tekenen" in de maart editie (pag. 60), wil ik even het volgende kwijt. Onderaan de bladzijde wordt gezegd: "Onder digitale handtekening wordt uitlsuitend de grafische handtekening verstaan, oftewel de klassieke handtekening in digitale vorm" > DIT IS ONJUIST!U zal merken dat de digitale handtekening in de praktijk een "gevolg" is van encryptie-technologie en dat deze meestal in een adem wordt genoemd met PKI (Public Key Infrastructure). De digitale handtekening moet voldoen aan een aantal eisen om evenwaardig (of zelfs superieur) te zijn aan het handgeschreven alternatief, zijnde: "authentication, confidentiality, data-integrity & non-repudiation".De klassieke handtekening in digitale vorm (bijv. ingescande versie) is eigenlijk een "kwakkel" die niets bijbrengt aan de aspecten veiligheid en vertrouwen op het Internet. Het is nochtans wel de digitale handtekening die haar intrede zal doen als alternatief voor de handgeschreven handtekening, wat nogmaals bewijst dat de digitale handtekening niet zomaar een "grafische handtekening" kan zijn, aangezien misbruik hiervan toch oh zo makkelijk zou zijn. Met vriendelijke groeten, G R E G O R Y T' K I N TInternet Marketing Manager

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond