Deel dit artikel
-

Hitachi richt zich ook op kleine brandstofcel

Het Japanse Hitachi is een samenwerking gestart met Tokai, een fabrikant van aanstekers, met als doel te komen tot brandstofcellen voor zakcomputers in 2005.

Brandstofcellen worden gezien als een mogelijk alternatief voor batterijen. De laatsten zijn steeds minder in staat om te voorzien in de energiebehoefte van de nieuwere generatie elektronische apparatuur. De meeste fabrikanten van draagbare consumentenelektronica doen onderzoek naar brandstofcellen, zoals NEC, Nokia en Siemens.

De technologie voor brandstofcellen kent nogal wat problemen. In brandstofcellen, een soort batterijen, wordt een chemische reactie bewerkstelligd tussen zuurstof en een 'brandstof', zoals methanol. Hieruit ontstaat stroom en warmte. Het is met name de opslag van de 'brandstof' die voor hoofdbrekens zorgt, R&D afdelingen werken koortsachtig aan het concentreren van de brandstof, zodat de cel zo klein en licht mogelijk kan worden, een voorwaarde voor toepassing in mobiele apparatuur.

In oktober bleek dat Toshiba vertraging had opgelopen met zijn programma voor brandstofcellen, met name omdat de samenstelling van de brandstof tot op heden had geleid tot te grote cellen. De lancering voor 2004 werd uitgesteld tot 2005.

Hitachi en Tokai zeggen een brandstofcel met de omvang van een AA batterij ontwikkeld te hebben, meldt Cnet, die zes tot acht uur stroom levert voor een pda. Het techsite citeert ook recent onderzoek van het bedrijf Allied Business Intelligence (ABI), waaruit naar voren komt dat brandstofcellen meer geschikt zijn notebooks. Het verwacht dat er in de periode 2004 tot en met 2005 rond de vijfduizend notebooks zullen werken op brandstofcellen. In 2011 zal dat stijgen tot 200 miljoen stuks, aldus ABI.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond