Hoe verging het sociaal netwerk Sparkx?

Het sociale netwerk Sparkx ging een jaar geleden van start. Het nieuwe initiatief wil ‘kwalitatief goede informatie voor de professionele levensgenieter’ bieden. Een interview met mede-oprichtster Suzan Fluitman.
Sparkx, eigendom van Suzan Fluitman, Andries Voskamp en een private investor, is als social directory sinds een jaar operationeel. Een half jaar daarvoor werd het netwerk gelanceerd als een invitation only-netwerk.
Er werd geconstateerd dat de gebruikers het vooral leuk vonden om reistips met elkaar te delen. Om die reden is er in juni vorig jaar gekozen voor een social directory-model.
Sinds een jaar kan iedereen zich ervoor inschrijven. Hoe verloopt de ontwikkeling van geregistreerde gebruikers sindsdien?
“Sparkx heeft een vliegende start gehad door een PR offensief vorig jaar. Daarna is de site organisch gegroeid tot 7.000 leden. Nu, na een jaar doorontwikkelen, staat er echt een bijzonder concept.”
Wat kun je zeggen over het daadwerkelijke gebruik van de site?
“Sinds een maand zijn we gestart met een netwerk update e-mail waarmee we iedereen op de hoogte houden van de activiteit van vrienden. Dus daar zie je of jouw vrienden een leuk nieuw hotel hebben ontdekt, een lekker restaurant of een top speciaalzaak. Deze tool stimuleert het herhaalbezoek van de site en maakt ook meteen duidelijk waarom het leuk is om adressen in Sparkx de bewaren en te delen. Het is een beetje stil geweest rondom Sparkx, maar we zien nu weer een gezonde groei in het gebruik van de site.
Ook hebben we sinds een week een Facebook-connectie gelegd, dus gebruikers kunnen nu inloggen met hun Facebook account. Handig, want dat hoef je je Sparkx password niet te onthouden. Tevens kunnen ze hun Facebook vrienden uitnodigen. Sparkx is dus veel meer een tool geworden die je kan gebruiken om leuke adressen te delen met je vrienden in andere netwerken.
Het grootste gedeelte van de gebruikers, gebruikt Sparkx voor het vinden van leuke adressen en het aantal ‘contributers’ is, zoals overal, een kleiner gedeelte.”
Welke groepen zijn er meer en minder toe genegen om reistips met anderen te delen, is daar een lijn in te zien?
“Daar is eigenlijk niet een rode draad in te herkennen. We hadden verwacht dat het voornamelijk vrouwen zouden zijn die dit leuk zouden vinden, maar opvallend is dat er juist ook veel mannen zijn die adressen delen. We hebben bijvoorbeeld een Nederlander die President is van Parnassia Food & King Cuisine wonend ten noorden van New York City die het heel leuk vindt om zijn ontdekkingen te delen. Ook bijvoorbeeld de oprichters van Efactor, een wereldwijd zakelijk netwerk met 750.000 gebruikers, delen regelmatig leuke adressen uit plaatsen waar ze regelmatig verblijven, namelijk Chicago, New York en Amsterdam. Zij hoeven vanaf nu alleen maar naar hun kaart op Sparkx te verwijzen om hun adressen te delen. Erg handig dus. Daarnaast kunnen ze door middel van een widget hun kaart ook op hun eigen blog, social network of website plaatsen.”
Recensiesites zijn op zich eilandjes waar je als gebruiker naartoe moet. Of welke wijze komt Sparkx naar zijn gebruikers toe? Op welke wijze zoekt het aansluiting tot de online belevingswereld met bestaande en nieuwe gebruikers?
“Sparkx vervult een behoefte bij mensen om hun favoriete vakantieadressen als hotels, vakantiehuizen, markten, winkels, restaurants, activiteiten etc. te bewaren en te delen met vrienden. Voorheen bewaarde je adressen in een boekje of scheurde je pagina’s uit een tijdschrift en maakte je een lijstje per e-mail aan vrienden. Nu stuur je gewoon een link naar je persoonlijke Sparkx kaart.
Wij zien Sparkx dan ook niet als een recensiesite pur sang. Bij Sparkx is niets anoniem en wil je juist een kaart maken waar je zelf iets aan hebt en wat leuk is om met je vrienden te delen.
Daarbij kan je dus je eigen kaart (je eigen ‘gids’) ook meenemen naar je eigen site, blog of netwerk.”
Is er voor de uitwerking van andere plannen, nieuwe financiering nodig?
“We zijn nu bezig met een nieuwe ronde van financiering. Op zich staat er nu een mooi en uniek model, maar we hebben nog wel een wish list. Daar zit onder andere ook een versie van Sparkx op mobiel bij (uiteindelijk moet je gewoon als je ergens zit te eten, met een paar klikken die Spark toe kunnen voegen aan je kaart, zodat je nog dichter bij de emotie zit).
Verder willen Sparkx snel internationaal neerzetten, veel meer content integreren en zorgen dat leden nog makkelijker adressen op hun eigen kaart kunnen zetten. Ook willen we samenwerkingen met uitgevers opzetten en moeten we veel regelmatiger dan nu aanwezig zijn in Facebook en Twitter. Dat doen wij er nu een beetje naast omdat we maar met een klein team werken, maar dit zou core business van Sparkx moeten zijn.”
Welke rol spelen (of zouden kúnnen spelen) commerciële dienstverleners op de site?
“Sparkx heeft een interessant model voor uitgevers, bloggers, critici en merken. Zij kunnen een eigen kaart maken met leuke adressen die ze bijvoorbeeld toch al voor hun bladen cq blog maken. Omdat we een widget hebben gemaakt kunnen ze de kaart ook op hun eigen site of blog plaatsen. Iedereen kan er in een paar minuten mee beginnen om leuke adressen toe te voegen en leden van Sparkx kunnen dan vrienden worden van deze partijen. Vrienden worden dan direct op de hoogte gehouden van nieuwe adressen en zien deze adressen ook terug op hun eigen kaart.
Het grote voordeel voor partijen om met Sparkx te werken in plaats van zelf het wiel uit te vinden is dat wij de tool al gebouwd hebben en dat je daarmee meteen kan starten en contact kan leggen met al onze leden en ook je de bezoekers op je eigen site extra waarde te bieden.
Wij stellen een merk/uitgever/blogger dus in staat om hun reeds gemaakte content te hergebruiken, consumenten aan zich te binden, een nieuwe doelgroep aan te boren en adressen ook meteen te delen in Hyves, Facebook, Twitter en andere netwerken.
Bijvoorbeeld: het Parool heeft elke week een aantal restaurant en reistips in hun papieren editie. De redactie zou deze adressen op de Parool Sparkx kaart kunnen zetten en deze kaart door middel van een widget integreren op Parool.nl/reizen. Zo biedt zij haar lezers een manier om de tips van hun ‘expert’ terug te vinden op een handige kaart en ook niet Parool lezers kunnen vanuit hun eigen interesse vriend/fan worden van het Parool (of van Johannes van Dam) op Sparkx. Zo legt het Parool contact met haar doelgroep op een nieuwe innovatieve manier en zij kan haar adressen ook meteen delen in andere netwerken als Facebook, Twitter etc.
Daarnaast zijn we natuurlijk een interessant platform voor boekingen van hotels en restaurants. Daar ligt ook meteen het business model van Sparkx, namelijk lead generation.”
Op welke wijze is Sparkx anders dan Dopplr?
“Op Dopplr deel je met je vrienden waar je naar toe reist binnenkort, met de hoop dat er een toevallige ‘match’ tussen zit.
Tevens krijg je op Dopplr sinds kort ook suggesties van hotels, restaurants etc. en delen met je vrienden. Daar zit dus een overeenkomst. Het grote verschil tussen Dopplr en Sparkx zit ‘m in het feit dat je bij ons een eigen kaart hebt waarop je de tips van je vrienden en experts kan zien. Deze kaart kan je openstellen voor iedereen (ook niet leden) of alleen zichtbaar maken voor jezelf. Daar komt nog bij dat wij een model hebben waar ook uitgevers, merken en bloggers mee aan de slag kunnen.
Dopplr draait dus vooral om elkaar te zien op een komende trip, Sparkx draait vooral om het vinden van informatie voor een trip/uitje en het bijhouden van de adressen waar je bent geweest.”
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
8 Reacties
V de Roede
Ze hebben inderdaad een mooie slag gemaakt en ingezien dat communityland veranderd is de afgelopen 1 1/2 jaar. Dit vernieuwde concept lijkt me erg waardevol (zeker als mensen gewoon hun Facebook account/vrienden kunnen gebruiken). Maak zelf vaak gebruik van tips uit krant of diverse tijdschriften, erg handig als die straks bij opgeslagen Sparkx staan.
Robert de Jonge
Inderdaad een mooi model. Heb me net aangemeld en denk dat ik het wel zou gebruiken.Handig als ze internationaal gaan, wil van mijn buitenlandse vrienden ook wel hun aanraders horen. Neem aan dat een goed percentage aan de slag gaat met zo'n 'eigen kaart', gezien het dicht bij emotie ligt (en voor anderen een mooie vorm 'showing off' natuurlijk: ik ken dat leuke hotelletje in Toscane etc..)
Alex Bos
Ze hebben 'de Spark' gezien 😉 . Goed model, voor mij (ga altijd op onderzoek uit als ik op reis ga, liefst hoor ik van de experts binnen mijn vriendengroep de aanraders) zou dit erg handig zijn. Geloof ook dat dit (met goede, snelle uitrol) een mooi internationaal concept kan zijn. En een goed businessmodel – ook wel handig tegenwoordig. Ongetwijfeld zal er ook een grote doelgroep op zoek zijn naar de beste deal om naar de Costa te gaan, maar meer en meer mensen zoeken kwaliteit (betekent niet dat dit ook duur of luxe hoeft te zijn). Zou het ook koppelen met Twitter en misschien LinkedIn.
Wim Snijder
1. Foute naam: Sparks, Sparckx, Sparx, Sparkx….?? 2. Elf keer het woord 'leuk' in een interview, is dat niet wat veel voor een serieus, veelbelovend concept…? 3. Zo val je je eigen concept ernstig af: "…gebruikers kunnen nu inloggen met hun Facebook account. Handig, want dat hoef je je Sparkx password niet te onthouden."
Suzan Fluitman
Leuk dat er zoveel positieve reacties zijn. Dank daarvoor. Graag reageer ik even inhoudelijk op de reacties van Alex en Wim. Alex, we zijn aktief op Twitter. Je kan ons volgen op @sparkxdotcom. We lopen ook met het idee om de Twitter feed ook te gaan integreren in de website. En voor wat betreft de reactie van Wim. Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Sparkx is op zich geen makkelijke naam om te onthouden hoe je het schrijft, daar heb je gelijk in. Dat had eenvoudiger gekund, maar als je Sparkx eenmaal gebruikt vergeet je het niet meer en bekendheid krijgen we vooral doordat mensen elkaar gaan uitnodigen en hun favoriete adressen delen in social networks. Dat brengt mij meteen op het volgende punt dat wij onze eigen concept ernstig zouden afvallen omdat we het handig vinden om te kunnen inloggen met Facebook in plaats van het Sparkx wachtwoord te onthouden. Het tegendeel is mijns inziens waar. Wij hebben ingezien dat mensen moe worden van het onthouden van gebruikersnamen en wachtwoorden en dat ze ook hun netwerk niet meer overal willen opbouwen. Facebook wordt in onze ogen h?t internationale netwerk waar mensen hun netwerk opbouwen en vandaar dat we ook de mogelijkheid willen bieden om contacten uit Facebook te integreren in Sparkx. Leden vinden het namelijk ook leuk om hun adressen te delen met hun internationale vrienden. Sparkx is een 'tool' (namelijk het kaartje) welke je kan delen op social networks, maar ook op je eigen website of blog. Facebook is dus juist ons marketing vehicle en een service richting onze (potentiele) leden.
Saskia
Zoeken jullie geen samenwerking met asmallworld.net? Beetje zelfde idee?
Vincent Meijer
Kende het nog niet eigenlijk terwijl ik het doorgaans goed in de gaten houd. Maar het business model lijkt goed in elkaar te zitten, leuk ook dat je je favoriete adressen wereldwijd op een persoonlijke kaart kunt zetten en dat je deze kaart kunt delen met vrienden.
Suzan Fluitman
aSmallworld is een invitation only netwerk en dus geen 'tool' voor een gebruiker om zijn tips te delen in allerlei netwerken (Twitter, Facebook etc.). Dat is namelijk wat je met Sparkx wel kan doen. aSW is in zoverre vergelijkbaar dat leden ook info over reizen delen met elkaar, maar bij Sparkx kan je een eigen kaart maken met jouw favoriete adressen en die naar keuze delen met je vrienden, vrienden van vrienden of iedereen. Wel zo leuk natuurlijk dat je ook de tips op je kaart kan zien van collega's, familie of experts die geen lid zijn van aSW. En daarbij heb je alle info op een handig Google maps kaartje.