Hoger beroep Cyberbunker start vandaag

Donderdag behandelt het Federale Hof van Justitie (BGH) in Duitsland het hoger beroep in de procedure tegen de exploitanten van het hostingbedrijf Cyberbunker, waaronder vier Nederlanders.
Acht beklaagden, zeven mannen en een vrouw, werden in december 2021 door de regionale rechtbank van Trier veroordeeld tot gevangenisstraffen. Na het proces, dat ruim een jaar duurde en veel media-aandacht trok, vroegen zowel het parket als de verdediging een hoger beroep aan.
De publieke belangstelling is groot, alleen al vanwege de omvang van de zaak en de spectaculaire gebeurtenissen rond de atoombombestendige bunker in Rijnland-Palts.
De geschiedenis van de cyberbunker begint in Nederland met een hostingbedrijf dat werd ondergebracht in een voormalige militaire atoombunker te Kloetinge, die in 2013 wereldnieuws werd door de geruchtmakende cyberaanval op Spamhaus, een organisatie die spam bestrijdt.
Cyberbunker werd in 2010 al genoemd als hoster van torrentsite Pirate Bay, die toen gefaciliteerd werd door netwerkbedrijf CB3ROB van Sven Olaf Kamphuis.
De bulletproofhoster, oftewel een bedrijf dat geen vragen stelt aan zijn klanten, werd opgezet door Herman Johan Verwoert-Derksen alias Xennt. Klanten kwamen nadien vooral uit de pornohoek. Bij een brand in 2002 werd onder meer een XTC Lab aangetroffen. Xennt ontliep straf door te zeggen dat hij ruimte had verhuurd aan een schildersbedrijf. De gemeente Goes wilde de bunker toen al laten sluiten omdat er allerlei regels werden overtreden.
Omdat in Zeeland moeilijk aan glasvezelverbindingen was te komen, werd in Duitsland naar een alternatieve locatie gezocht. Xennt huurde een voormalige legerbasis 100 kilometer onder Koblenz. ‘We hebben 14 lagen van beveiliging. Eentje is dat er bewakers zijn, dat er honden zijn, dikke muren van een paar meter beton, en dat het beschermd is tegen bijvoorbeeld een atoomaanval,’ vertelde hij.
Bij de razzia door een politie-eenheid van 650 man werden in 2019 200 servers in beslag genomen. De regionale omroep SWR meldde dat er zeker 2000 servers stonden in ruimten van in totaal 5000 vierkante meter.
Vier Nederlanders, drie Duitsers en een Bulgaar werden veroordeeld voor het opzetten van een geheim computercentrum voor criminelen. De destijds 62-jarige Xennt kreeg de langste straf: vijf jaar en negen maanden.
De advocaten van alle acht beklaagden houden vol dat hun cliënten niet aansprakelijk zijn voor vervolging, aangezien paragraaf 10 van de Duitse Telemediawet (TMG) en de e-commercerichtlijn van de Europese Unie voor webhosts hen zouden daarvan zouden vrijstellen.
De meeste hostingklanten konden niet eens worden geïdentificeerd door de onderzoekers. De strafbare feiten die door de klanten van de Cyberbunker worden gepleegd, zijn voornamelijk overtredingen van de Wet verdovende middelen. Via gehoste websites werden drugs verkocht. De Zweedse politie schat dat meer dan 2 procent van de Zweedse drugshandel alleen al via de Flugsvamp 0.90-marktplaats is afgehandeld, die destijds in Rijnland-Palts werd gehost. Naast Flugsvamp werden ook de bekende ondergrondse marktplaatsen Cannabis Road, Wall Street Market en Fraudsters, evenals de command-and-control-servers van het Mirai-botnet, in de bunker gehost.
Het Federale Hof van Justitie moet op 24 augustus beslissen of het vonnis van de regionale rechtbank van Trier definitief is, of dat het zal worden vernietigd of aangepast.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond