Deel dit artikel
-

Huizenveiling Bieden en Wonen van start

De oprichters van tankketen Tango en hulpdienst Route Mobiel, Marc Schröder en Michiel Muller, menen met ‘Bieden en wonen’ een baanbrekend concept in de huizenmarkt te introduceren. Ze vonden ex-dotcomondernemer Albert Akkermans als technische partner.

Vandaag start officieel Bieden en Wonen als veilinghuis voor het online aan- en verkopen van woningen. De oprichters beloven een online, transparante prijsvorming en online doordat biedingen van geïnteresseerden tegelijkertijd zichtbaar worden op het scherm.

Een bron voor misbruik en fraude? Marc Schröder: "Zeker niet. Potentiële kopers komen binnen via de makelaar. Ze hebben de woning al bezichtigd en zich geïdentificeerd. Vervolgens krijgen ze van onze veilingmeester een inlog en wachtwoord en kunnen op een tevoren bepaald tijdstip gaan bieden. Dat doen ze persoonlijk, al kunnen ze natuurlijk altijd de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar."

Gisteravond is een eerste veiling gehouden voor een appartement aan de Bilderdijkkade in Amsterdam. Vanaf 19.00 uur hebben vier bieders meegedaan, aangebracht door verkopend makelaar Kruyff, gevestigd in Amsterdam en Laren. De openingsprijs was 280.000 euro en het pand ging weg voor 308.000 euro. "De verkoper heeft tevoren een minimumprijs bepaald, die redelijk moet zijn, maar die wordt niet zichtbaar gemaakt. Wel is bij het bereiken van dat minimum duidelijk dat de verkoop moet doorgaan", aldus Schröder.

Er is geboden in rondes van vijf minuten. Dat lijkt weinig bedenktijd, maar in de praktijk bleek het tegendeel: "Op verzoek van de kopers is dat na enkele rondes teruggebracht tot drie minuten. Bieders weten meestal wel wat ze willen en als bieders gewend zijn aan het mechanisme dan hebben ze minder bedenktijd nodig."

De grote vraag is of Nederlanders meegaan in de nieuwe mogelijkheid. Schröder: "Dat is bij iedere innovatie de cruciale kwestie: pakt de markt het op. Wij denken van wel. Mensen zijn het online handelen via Marktplaats en eBay steeds meer gewend. Het is ook een vorm van gemak en privacy als je thuis vanachter je pc kunt bieden."

Na overleg met de Vereniging Eigen Huis heeft Bieden en Wonen besloten om de bedenktijd van drie dagen die momenteel geldt voor kopers ook in het veilingsysteem te handhaven. Ook is er uiteraard nog steeds het voorbehoud van het rond krijgen van de financiering. Ook kunnen potentiéle kopers nog gewoojn een technische keuring en taxatie laten doen. "Die lage drempels moet je wel bieden." Bovendien is eventuele afkeuring door de Vereniging eigen Huis niet handig bij de start.

Voor de prijs hoeven kopers en verkopers het niet te laten. Alleen de winnende koper betaalt, te weten een bedrag van 500 euro. Vooral de eerste reacties uit de professionele markt stemmen de oprichters hoopvol: "woningbouwcorporaties en pensioenfondsen hebben ons benaderd met de vraag of ze gebruik mogen maken van de veiling. Dan spreek je over grote aantallen. Dat kan ook maatschappelijk gunstig uitpakken voor de doorstroming."

Nu zijn er veilingen aangekondigd voor 4, 10, 17 en 22 april zonder nog objecten te noemen. Die komen nog online. Vier makelaardijen zijn ‘partners’, te weten de keten iBlue gevestigd in onder meer Amsterdam, Almere, Assen, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam; Kapelle in het Gooi en omstreken; Diederik De Rooij vanuit Bloemendaal voor Kennemerland en Omstreken; en Naber in Assen en Coevorden voor Noord-Nederland. De site biedt nu al ervaringen van kopers en een verkoper.

Bieden en Wonen is het derde project van Marc Schröder (36) en Michiel Muller (43), die eerder
samen verantwoordelijk waren voor Tango, de keten van onbemande benzinestations en Route Mobielals concurrent van de ANWB in pechhulp. Ze hebben elk een derde van de aandelen in Bieden en Wonen.

De derde partner is Albert Akkermans. Hij was rond de eeuwwisseling een van de bekendste dotcomondernemers met onder meer GameGate. In 2001 verkocht hij dit aan een investeerder die iets later het bankroet moest aanvragen in een turbulente zaak. De doorstart onder de naam Zylom werd een geweldig succes, en leidde vorig jaar tot de verkoop aan Real Networks.

Akkermans ging trainenen geven en werkt aan een proefschrift voor de faculteit Psychologie van de Vrije Universiteit. "Dat gaat over onzekerheid van personen in complexe situaties. Maar dat heb ik vanwege bieden en Wonen even stilgelegd. We gaan nu eerst dit opbouwen."

Akkermans liep al enige tijd met het idee en ontmoette Schröder en Muller. Dat klikte. Akkermans nam de uitvoering van de techniek voor zijn rekening samen met softwarebouwer Negometrix die een naam heeft opgebouwd met onder meer software voor aanbestedingen. Schröder en Muller deden de ontwikkeling van de markt.

Gedrieën denken ze van Wonen en Bieden een groot succes te kunnen maken: in de eerste vijf jaar verwacht Bieden en Wonen dat het online (ver)kopen van woningen een marktaandeel van 10 procent zal halen. Dit cijfer is echter gebaseerd op een marktonderzoek. Daaruit blijkt ook dat ruim 70 procent van de kopers en verkopers open staat voor het online (ver)kopen van een woning. In een land als Australië wordt als 40 procent van de woningen via een veiling verkocht.

Deel dit bericht

8 Reacties

Dick

Interessant artikel, maar haal de volgende keer echt even de tekst door spellingscontrole, want ik ben zo al 3 onnodige typo's tegengekomen… Voorzetje:potenti?legewoojntrainenen OT: ben benieuwd of de nederlandse markt hier klaar voor is, zie het zelf wel zitten, heb al veel verhalen gehoord van trage makelaars die verkeerd met biedingen omgaan, dat wordt zo hopelijk een beetje ingeperkt.

Michel de Rooij

Mooie manier om als verkoper de prijs op te (laten) drijven, is weer eens wat anders dan gesloten enveloppen. Wat ze vergeten is dat live veilingen hier niet ingeburgerd zijn. Daarbij, het gaat om de aan/verkoop van een huis, geen bankstel of auto. Waar blijft de eerste klager die zegt een object mis te lopen omdat of de site niet vooruit te branden was of z'n verbinding eruit klapte?

Arno Bouwens

Ingeburgerd of niet, ik geloof in het concept en de ondersteuning van transparante prijsvorming. Zeker in een krappe woningmarkt waar opportunisme en in een keer je uiterste bod uitbrengen spelen is dit een waardevolle innovatie.Zal mijn huis zeker op deze manier verkopen als er veel potentiele kopers blijken te zijn.

Karel

Zoals al flink is uitgemeten in de pers jatten zij andermans ideeen.En als je een flinke berg geld hebt is het heel makkelijk zoiets te realiseren. Bah, ik ga echt over mijn nek van zulk soort mensen!!Het is gewoon gajes. Heb je die gladde kop gezien van die Marc Schroder… zegt genoeg!

Kees

Zie het persbericht van Vastgoed-Auctions.nl Schroder en Muller hebben het idee gejat van http://www.vastgoed-auctions.nl

Jos

Wat een dramatisch slecht idee. Hoezo efficientere markt? De (NVM!)makelaar blijft er tussen zitten. En transparantie in aanbod? huizenzoeksites genoeg. Ik zou me als koper niet op mijn gemak voelen. Opbieden tegen nep-bieders en daarna nog 500 euro betalen aan de facilitator die daar de gelegenheid voor geeft. Volgens mij kun je beter zelf je huis verkopen. Met de huidige huizenzoeksites bereik je tegenwoordig veel kopers, dus ook die paar die een goed bod doen. Veiling via internet voegt niks toe.

Dhr Wouterse

Jos loop niet te zeiken, het concept werkt prima. Ik heb mijn huis verkocht via vastgoed-auctions en ben zeer te spreken over de werkwijze! Dhr. Wouterse

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond