Deel dit artikel
-

Hyves-rivaal Netlog richt zich meer op Nederland

Sociaal netwerk Netlog groeit als kool, ook in Nederland. Er zijn 1,2 miljoen Nederlandse Netloggers die goed zijn voor 150 miljoen pageviews per maand. Komend jaar gaat Netlog zich ook meer richten op Nederlandse bedrijven.

De sociale netwerksite Netlog (nl.netlog.com, niet Netlog.nl), opgericht door Belgen Toon Coppens en Lorenz Bogaert, maakt een stormachtige groei door. Wereldwijd trekt de site vijf miljard pageviews per maand. "In Europa zijn we groter dan Myspace en Facebook volgens Comscore. Gebruikers spenderen gemiddeld een half uur per dag op Netlog", zegt landenmanager Nederland Steven Kraal.

In Nederland staat de teller nu op 1,2 miljoen leden. Daarmee heeft Netlog nog een flinke achterstand op Hyves dat eind vorig jaar het vier miljoenste Nederlandse lid verwelkomde. Netlog zegt wel een mogelijkheid te bieden om Hyves-vrienden in één keer uit te nodigen voor Netlog.

Met negen talen- en vijftien landenversies richt Netlog zich nadrukkelijk op de verschillende Europese landen met eigen edities van de site. Kraal: "Je ziet ook alleen mensen die dezelfde taal spreken." In sommige landen gaat het uitnodigen van vrienden wel erg rap. "Drie maanden geleden begonnen we in Turkije en nu hebben we 3,6 miljoen Turkse leden."

Nederland

In 2008 richt Netlog zich ook meer op Nederland. Zo koos het bedrijf voor het advertentienetwerk van WebAds. Kraal: "In diverse landen kiezen we voor lokale advertentienetwerken."

Netlog is van plan zich dit jaar meer te richten op Nederland. Volgens Kraal gaat Netlog ook meer Nederlandse bedrijven benaderen om gebruik te maken van de mogelijkheden die merken hebben op het sociale netwerk. Merken kunnen bijvoorbeeld een eigen profiel aanmaken waarbij bezoekers zich als vriend kunnen aanmelden. Ook kunnen bedrijven skins aanbieden, waarmee een profiel de look and feel van een merk krijgt. Al 50 duizend Netlog-gebruikers namen een Puma-skin, zegt Kraal.

Radiozender 3FM was rond de Serious Request-actie eind vorige maand al actief met Netlog. Kraal: "Steeds meer bedrijven zijn actief op onze site. Het is niet meer het zenden van een boodschap naar een groot publiek en dan maar hopen dat een klein deel interesse heeft, zoals bij een banner. Via onze site kan je zitten waar je doelgroep zit."

Netlog kan voor bedrijven gebruikers filteren op hun smaken en voorkeuren. "In Belgie hebben 400.000 mensen op hun profiel aangegeven graag een biertje te drinken, Biermerken sturen nu iedereen een bericht of ze hun vriend willen worden. Zij blijken dat helemaal niet erg te vinden."

Een van de redenen voor het succes van Netlog is het puntensysteem dat Netlog heeft ingevoerd. Voor bijvoorbeeld het succesvol uitnodigen van vrienden krijgen gebruikers punten. Ook kunnen leden punten kopen. Met de gespaarde of gekochte punten kunnen ze eigen foto’s en filmpjes in de spotlight op de voorpagina van Netlog zetten.

In Polen en India houden moderators in de gaten of de filmpjes en foto’s door de beugel kunnen. Ook zijn er per land communitymanagers die vragen en klachten beantwoorden. Het eigen personeelsbestand van Netlog groeide in een jaar tijd van tien naar bijna 50 medewerkers.

Widgets

Netlog voert nog geen open widgetbeleid, omdat het bedrijf vindt dat de site dan te chaotisch zou worden. Bovendien zien gebruikers van Facebook de bomen niet meer door het bos vanwege de enorme hoeveelheid widgets, stelt Kraal. "We staan mensen daarom niet toe eigen HTML-codes op hun profiel in te voeren. Wij vinden dat je als netwerksite niet moet doorslaan in de mogelijkheden. Dat wordt er voor mensen niet helderder op. Er komen bij Netlog wel widgets, maar in beperkte mate."

Deel dit bericht

10 Reacties

Jermaine

NETLOG??? Hoezo.. wat is netlog…. Is daar ruimte voor in dit land. Hou op , hyves heeft alles afgedekt… En 1.2 miljoen leden?? haha.

Joost Schravendeel

Facebook heeft het ook niet slecht gedaan naast myspace. Ondanks dat hyves goed scoort qua snelheid en bereikbaarheid in een laatst gepubliceerd onderzoek is het wel degelijk ontzettend traag geweest en heeft het voor enorme irritatie gezorgd. Daarom kan ik wel begrijpen dat mensen overstappen. Netlog is volgens mij erg populair onder middelbare scholieren.

Martijn Smit

ziet er iig beter uit dan die brakke zo 1999 layout van hyves, heb af en toe het id dat ze hyves bouwen met frontpage 1.0.

Tim Bijlsma

Over een tijdje(6 mnden tot een jaar)maakt het geen moer meer uit waar je opzit, alles gaat aan elkaar gekoppeld worden en overlapping van welk netwerk dan ook zal ervoor zorgen dat je iedereen kan bereiken ongeacht of je nou op Netlog, hyves, myspace of een eigen open social opzet.

Surftrutje

Reactie voor Jermain:Vergis je niet in social communities, er is altijd ruimte voor meer!Wij zijn overall gewend diverse keuzes te hebben en maken daar ook grif gebruik. De ene site spreekt de 1 meer aan dan de ander….en daar spelen aanbieders ook op in. Algemeen:Daarnaast kan ik alleen voor mijnzelf spreken….Netlog is een leuke ordelijke site en zeer zeker niet alleen voor middelbare scholieren!Ondervind en oordeel daarna….

marie

hallo,ik ben dus al 2 jaar trouwe netlogger en de laatste maanden heb ik ondervonden dat netlog veel te snel de sites blokkeert als je dan vraagt waarom zeggen ze dat je een verkeerde link geplaatst had die volgens de gedragscode er dus niet doorkon alhoewel ik eerlijk zeg nooit naakte of racistische fotos of links geplaatst had ,ik vind dat ze te kleingeestig omgaan met volwassen mensen van +50 ze zeggen ook niet wat mag of niet mag ze blokkeren je gewoonweg meteen al heel veel van mijn vrienden zitten daarom met hun handen in hun haar wat mogen we dan wel is de vraag,dit is toch ook geen kleutertuin ,graag jou mening hieromtrent ,

Knoop

Hoe kan ik mij verwijderen van netlog ?

Michel H

Waar is het nieuws? Ik denk dat dit bericht, wellicht op het gebruikersaantal na, vrijwel letterlijk terug te vinden is in media van minimaal een jaar geleden.

Michel H

En het bericht was dan ook van januari 2008. Goedemorgen Michel… (Toch een goed geheugen!)

Erwin Boogert - Emerce

🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond