IAB ontraadselt Nederlandse online videomarkt

De online videomarkt is booming. Maar in hoeverre de Nederlandse markt hierin meespeelt was tot nu toe vrijwel onbekend. De taskforce online video advertising van het Interactive Advertising Bureau Nederland probeert voorzichtig een tipje van de sluier op te lichten.
De taskforce van het IAB Nederland heeft haar leden gevraagd om inzicht te geven in het aantal opgevraagde videostreams. Veel meer dan een ruwe inschatting is het niet geworden: 164,6 miljoen videostreams in het eerste kwartaal van 2008.
De voorwaarde voor het vrijgeven van de cijfers was dat deze niet individueel, gesplitst naar de leden gecommuniceerd zouden worden. "Dat zou te concurrentiegevoeling zijn", aldus een woordvoerder die namens Dolf Kars spreekt, voorzitter van de taskforce online video advertising.
Daarnaast wilden van de leden van IAB Nederland Google, Zoom.in en AdLINK geen cijfers geven. "Google gaf geen cijfers vanwege policy. Bij Zoom.in en AdLINK was de reden niet duidelijk. Ze hadden wel toegezegd, maar uiteindelijk niks opgestuurd", verklaart de woordvoerder.
Volgens de woordvoerder wordt er doorgaans altijd verwezen naar cijfers die gericht zijn op de Amerikaanse markt als er gesproken wordt over de online videomarkt. "het is eigenlijk nooit op Nederland toegespitst. Het IAB heeft in haar ledenbestand de zwaargewichten uit de online videomarkt. Met het bundelen van die cijfers komen we dichterbij de omvang dan wanneer we maar blijven kijken naar de cijfers uit de Verenigde Staten."
STER, RTL, SBS, MSN, Videostrip, ilse media, Sanoma en WebAds communiceerden cijfers. In totaal werden door bovengenoemde partijen 164,6 miljoen streams uitgeleverd over de eerste drie maanden van 2008. Doorgerekend is dat 658,4 miljoen op jaarbasis.
In de toekomst hoopt het IAB een ontwikkeling te zien en natuurlijk ook een groei. Het is de bedoeling dat de peiling elk kwartaal gaat plaatsvinden om een duidelijker referentiekader te scheppen. "Dan kan je bijvoorbeeld ook zien of er seizoensgebonden verschillen zijn. Hopelijk doen de andere partijen dan ook mee wanneer ze zien dat dit nuttig is voor de markt. Google geeft in Amerika immers ook de cijfers vrij aan ComScore."
Intussen zijn stappen gezet om duidelijke richtlijnen en gestandaardiseerde formaten voor online video advertising te creëren. Nadat eerder in de maand mei de standaard voor de aanlevering van preroll advertenties werd gepubliceerd, vond op 29 mei de eerste bijeenkomst plaats over de standaardisatie van overlay video advertising. In ieder geval Google, Videostrip en Adjustables beschikken op dit moment over techniek die het mogelijk maakt advertenties te tonen bovenop spelende video’s.
Overige aanwezige taskforce leden gaven aan de eerste experimenten met overlay achter de rug te hebben en dit het formaat op de voet te volgen. In september verwacht de taskforce met standaarden voor overlay video advertising te komen waardoor aanlevering en implementatie van het formaat eenvoudiger wordt.
Binnenkort kunnen professionele producenten van content hun eigen advertenties verkopen op YouTube.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Stonehead
Is dat wel zo, dat Google uit eigen beweging gegevens aan ComScore geeft? Bij mijn weten gebruikt ComScore een enigszins dubieuze browser-extensie als bron voor bijna al hun cijfers. Er is niks authentiek aan. Hun cijfers over het aantal Radiohead-downloads bleken ook volledig uit het luchtledige gegrepen.