Deel dit artikel
-

ICANN wil einde Amerikaanse controle op internet

Domeinbeheerder ICANN heeft een plan gelanceerd om de Amerikaanse bemoeienis met het internet te beperken. Het Amerikaanse Ministerie van Handel is van oudsher verantwoordelijk voor de infrastructuur en dat is geen goede zaak.

Omdat het internet en veel van zijn standaarden in de VS zijn ontstaan, grotendeels aan universiteiten en bij militaire organisaties, heeft de Amerikaanse overheid altijd een grote invloed gehad op het strategische beleid.

ICANN wil daarom dat er een nieuw toezichtsorgaan komt (‘Customer Standing Committee’), dat losstaat van de overheid. Industriële spelers, academici en instellingen zoals de NASA zijn welkom, maar geen overheidsvertegenwoordigers.

Critici vinden de plannen (199 pagina’s dik) niet ver genoeg gaan. Rusland en China willen dat de Verenigde Naties bij de plannen moeten worden betrokken. Het toezichtsorgaan blijft teveel onder de verantwoording van ICANN opereren, een door en door Amerikaanse aangelegenheid. ICANN heeft de VN-optie vooralsnog niet meegenomen.

President Obama zal de plannen op 8 september voorleggen aan het Congres. Volgens de planning zou vanaf juli 2016 de Amerikaanse overheid zich niet meer met de infrastructuur kunnen bemoeien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond