Deel dit artikel
-

ICANN-bestuur: Auerbach mag boeken bekijken

Als een storm in een glas water, zo betitelt ICANN-president Stuart Lynn de actie van bestuurslid Karl Auerbach. Deze wilde inzicht in de boeken van de organisatie, maar dat werd hem geweigerd. Daarop stapte Auerbach naar de rechter . Volgens Lynn verdraait hij de feiten, en heeft hij altijd inzicht gehad in de cijfers.

De boeken zijn hem zelfs bij verschillende gelegenheden aangeboden, durft Lynn te stellen tegenover Newsbytes . Auerbach, een gekozen bestuurslid, staat wel bekend als criticaster van de domeinnamen-organisatie. Sinds zijn verkiezing door Amerikaanse internetters probeert hij al inzicht te krijgen. Dat hij daarvoor helemaal naar de rechtbank moest, suggereert dat er heel wat mis is met de cijfers van de non profit-organisatie.

Het conflict lijkt nu niet langer over de inzage te gaan, maar meer over de wijze waarop. Volgens het ICANN-bestuur mag hij de cijfers bekijken volgens de regels van een interne commissie van de ICANN. Die regels – zo zouden de cijfers niet naar buiten mogen worden gebracht – zijn in strijd met de in Californië geldende wet, aldus Auerbach.

De zaak ligt zo gevoelig omdat de organisatie wereldwijd verantwoordelijk is voor de toewijzing van domeinnamen. Om die reden wordt Auerbach ook gesteund door de EFF, de Electronic Frontier Foundation. EFF-bestuurder Cindy Cohn spreekt van machtsmisbruik door de ICANN. "De internet community steunt op goed-geinformeerde bestuurders zoals Auerbach, om de organisatie zo goed mogelijk te leiden."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond