Deel dit artikel
-

‘Iedere organisatie krijgt API’

Het zal nog jaren duren, maar op enig moment zal ieder bedrijf een API publiceren. Dat denkt althans Adam DuVander, die de API-index van zijn site ProgrammableWeb tot 5.000 beschrijvingen heeft zien groeien.

Vijfduizend lijkt niet veel, zegt DuVander, maar het ziet ernaar uit dat dit jaar alleen al enkele duizenden bedrijven hun API zullen aanmelden bij ProgrammableWeb. Bol.com deed dat ook, kort nadat het zelf beschreef hoe derden de kerfuncties van bol.com in hun eigen site of app kunnen verwerken. DuVanders site wordt gezien als autoriteit in API-land.

In de afgelopen vier maanden groeide de index achter zijn site met een kwart tot vijfduizend vermeldingen. Momenteel blijkt het vooral onder overheden van divers pluimage een trend te zijn om hun data en processen open te stellen voor de buitenwereld. Want dat is wat een application program interface, of API, doet.

API’s ontsluiten de kernfunctionaliteit of -data van een organsisatie. Zodoende kunnen derden hun eigen tools maken rondom het werk van een ander. Het bedrijf Summize gebruikt de API van Twitter om een Twitterzoekmachine te maken. Mobiele apps als ‘Where did I park my car?’ gebruiken de API van Google Maps om verdwaalde automobilisten de weg naar hun wagen te wijzen. Andere populaire publieke digitale bouwstenen zijn die van Facebook, Google Search, eBay en Amazon.

Amazon laat zich via zijn API’s van zijn verrassende kant zien. De opslagdienst S3, waarbij Amazon zijn ‘overbodige’ serverruimte verhuurt aan andere ondernemers, is voor het grote publiek onbekend. Echter, diensten die gebruik maken van die S3 API, zoals Dropbox, Box.net, Spanning Sync en Evernote, zijn al heel wat bekender.

Het publiceren van een API betekent eigenlijk dat organisaties hun eigen bedrijfsproces integraal onderdeel laten zijn van de bedrijfsprocessen van anderen.

Een geraffineerd voorbeeld van wat met API’s kan, is Apples persoonlijke iPhone-assistent Siri. Wanneer een gebruiker een gesproken opdracht geeft, zoekt Siri op de achtergrond welke API of combinatie van API’s het gezochte antwoord kunnen geven.

Er zijn nog maar weinig ontwikkelaars die meerdere API’s met elkaar combineren om met de digitale bouwstenen een onverwacht innoverend of verrassend fundament of apparatement te realiseren. Naarmate hun aantal met de maanden groeit, zal de verbeeldingskracht van ontwikkelaars de enige beperking zijn.

Vooralsnog zijn er betrekkelijk weinig Nederlandse bedrijven die de route naar en handleiding van hun technische bruggetjes publiceren. Die van bol.com en de NS zijn aansprekende voorbeelden. KPN komt voorlopig niet verder dan ’overwegen’. Marktplaats.nl heeft al langer een API beschikbaar, maar laat enkel vooraf geselecteerde gebruikers toe. Het is niet de bedoeling dat iedereen zich mengt rondom deze vulkaan met handelsdata van heel Nederland. Het Amerikaanse moederbedrijf denkt daar overigens heel anders over.

Foto: Ana Lobb (cc)

Deel dit bericht

9 Reacties

Leon Gerrits

T-Mobile heeft ook al een API beschikbaar. Dit is bijvoorbeeld de basis voor de My T-Mobile App.

Erwin Boogert

Is die publiek toegankelijk? En, als ik dan toch aan het vragen ben, waar staat de documentatie van de specificaties?

Maurice Jongerius

De stap naar het openstellen van een API is voor sommige organisaties heel natuurlijk, maar ook vaak een enge. Traditioneel is een API zolang hij ontwikkeld wordt een ‘ding’ van de IT jongens en zodra hij geopend wordt, is het een marketing ding. Ownership en evangelisatie zijn dan dus vaak lastig.
Daarnaast is het voor veel bedrijven nog zoeken naar een verdienmodel achter een API dat twee kanten op werkt, zowel ten voordele van het bedrijf als van de externe partijen.
Echter, als er ook een interessant businessmodel voor ontwikkelaars is, dan is elke dag wachten een gemiste kans wat mij betreft.
Het valt wel op dat binnen Nederland er nog betrekkelijk weinig Open API’s beschikbaar zijn, wat wellicht ook verklaart waarom er nog niet heel veel gave Nederlandse mashups zijn.

De buitenlandse voorbeelden geven wel aan waar het ook hier naartoe zal gaan. Mooie quote waar ik het zeker mee eens ben “Even if you are the hottest webcompany in the world, if you don’t release the APIs for your platform, you will fail”

Paul

Het separaat kunnen aanbieden van je informatie en dit in makkelijk te verspreiden formaat is waar Internet voor is ontwikkeld zou je bijna zeggen…we proberen nieuws via onze api middels http://www.dutchapi.com ook toegankelijk te krijgen. Media monitoring voor hoger opgeleiden?! 🙂

Leon Gerrits

@Erwin: De locatie is publiek toegankelijk, evenals de documentatie ervan op https://capi.t-mobile.nl/ De API is nog wel in beta-fase.

Maurice

@Leon: beta is het geheime sleutelwoord bij API’s. Google houdt vaak jaren vast aan die status:) Maar goed om te zien dat jullie goede documentatie hebben! Nu nog even wachten tot iemand de API’s van T-mobile en bol.com in een leuke app koppelt!

Gerard van Enk

Beetje late reactie, had dit artikel gemist 😉 Ik heb in een Google Docs een overzicht gemaakt van Nederlandse APIs. Het zal niet uitputtend zijn, maar geeft wel een idee van de bedrijven die hier mee bezig zijn, zie: http://bit.ly/zSAEX0
Aanvullingen/verbeteringen zijn altijd welkom!

Maurice

@Gerard, ik ben enige tijd geleden ook begonnen met een blog over API’s, te vinden op http://www.apiblog.nl

Gerard van Enk

@maurice ah, leuk! was/ben van plan om ’t google docs overzicht nog ’s in een website te gieten, maar dat is er nog nooit van gekomen 🙁
Misschien ’s kopje koffie drinken? 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond