Deel dit artikel
-

Iedereen zijn eigen GSM-mast

Thuis bellen we eigenlijk liever niet met de mobiele telefoon, maar ‘lekker goedkoop’ via internet. Met de komst van slimme basisstations, de ‘femtocellen’, zal ook het mobieltje via internet gaan bellen. En dat bespaart kosten, zowel voor de consument als voor aanbieders. Een ‘win-win’ uit het boekje, of een Paard van Troje voor de business?

Een hevig gevecht lijkt los te barsten om het mobieltje thuis. Als wapen wordt de femtocel ingezet: een Paard van Troje dat de bestaande verhoudingen volledig op zijn kop zal zetten. Dertig procent van de mobiele gesprekken vindt thuis plaats, dus wie met een gunstig ‘femtozone’-tarief prijsgevoelige consumenten over de streep wil trekken, moet er vlug bij zijn.

Het begon allemaal in het Britse stadje Swindon, waar technici van Motorola ruim vijf jaar geleden een laagvermogen basisstation ontwikkelden: eigenlijk een soort wifi-hotspot, maar dan voor mobiele telefoons. Het idee was om de ontvangst van mobiele telefoons in kantoren te verbeteren. Het hoogfrequente signaal van de huidige generatie telefonie (met name umts) heeft meer moeite door muren en vloeren door te dringen dan het 900 MHz-signaal van het gsm-verkeer. De mobiele telefoon als alternatief voor de draadloze huistelefoon (dect) zat er dan ook niet in.

Dat gaat veranderen. Femtocellen maken van de mobiele telefoon een soort dect. Het basisstation staat via de eigen dsl- of kabelverbinding in verbinding met de centrale van de mobiele aanbieder. De gebruiker belt nog steeds mobiel, maar doet dat via breedband zolang hij thuis is. Niet alleen de gebruiker is daardoor goedkoper uit, de mobiele operator ook. Volgens marktvorser ABI kunnen operators met femtocellen zeker 70 miljoen dollar per jaar aan zendvermogen besparen.

Alles in één

Femtocellen ogen als een boterhammendoos met een aansluiting voor een dsl-verbinding en een voor elektriciteit. Een speciale ingang is bedoeld voor een sim-kaart. Er zijn ook femtocellen die breedbandverkeer met wifi combineren. Waarmee de klant een alles-in-één-oplossing heeft. In alle gevallen heeft de gebruiker een meer dan uitstekende dekking: het bereik varieert van 50 tot 100 meter. Wie meer bereik wil, kan altijd nog een versterker aanschaffen, een ‘picocel’.

Naar verwachting zullen de kleinere femtocellen niet veel duurder worden dan een kabelmodem. Het Amerikaanse Sprint Nextel vraagt slechts 50 dollar voor het apparaat en 15 dollar per maand voor onbeperkt bellen thuis, bovenop het normale abonnement. Voordeel: de consument kan zijn kloeke dect-toestel de deur uit doen, hij is nog maar op één nummer bereikbaar en hoeft geen twee telefoonboeken meer bij te houden.

Wie het woord femtocel precies heeft verzonnen is nog altijd niet helemaal duidelijk (femto is een waarde van tien tot de macht min-vijftien maal de genoemde eenheid), maar sinds vorig jaar is de technologie in elk geval wereldwijd een enorme hype. T-Mobile heeft flink wat geld gestopt in het Britse Ubiquisys, dat als eerste een werkende femtocel demonstreerde. Zo hot is deze starter dat ook Google, Accel, Atlas Venture en Advent Venture Partners met geld in het bedrijf zijn gestapt. Google met 25 miljoen dollar.

NEC op zijn beurt is inmiddels actief in Italië en Slowakije. Telecomreus Alcatel-Lucent verricht experimenten met Vodafone in Spanje en TeliaSonera wil de Scandinavische markt van femtocellen voorzien. In België overweegt Belgacom de inzet van femtocellen. Volgens marktonderzoeker ABI Research is er in 2012 al een markt voor zo’n 36 miljoen femtocel-basisstations ter waarde van 4,2 miljard dollar.

GSM-mast

Dit is niet de eerste keer dat de mobiele aanbieders proberen het bellen thuis naar zich toe te trekken. Ooit was er het Unlicensed Mobile Access (uma). Uma combineert breedband met mobiele telefonie. Thuis kan er draadloos met behulp van wifi via het kabelmodem worden gebeld, daarbuiten via de mobiele telefoon. Orange biedt deze dienst onder meer aan via zijn LiveBox. Nadeel is dat uma alleen werkt met speciale toestellen die naadloos moeten kunnen schakelen tussen wifi en het mobiele netwerk. Femtocellen kennen die beperking niet. De basisstations zenden een signaal uit dat elk mobieltje herkent. De consument haalt dus als het ware gewoon een gsm-mast in huis.

En daarmee begint de slag om de consument thuis. Bestaande mobiele diensten als KPN’s MobielThuis en T-Mobile Thuis (waarbij de consument thuis kan bellen voor de tarieven die gebruikelijk zijn bij vaste telefonie) komen onder druk te staan, zeker als je in de thuisomgeving nagenoeg gratis kunt bellen. En hoe gaan de kabelaars en dsl-aanbieders op deze dreiging reageren, juist nu ze zelf met goedkope vaste telefonie zijn begonnen? Bestaat er nog een toekomst voor InternetPlusBellen (telefonie via het internetprotocol) of wil de consument straks nog uitsluitend via zijn mobiele nummer bereikbaar zijn? Komen de kabelaars met eigen oplossingen of gaan ze samenwerken met aanbieders van mobiele telefonie? KPN en Vodafone bieden zelf vast internet, maar T-Mobile overwoog nog niet zo lang geleden om de internetactiviteiten van het onlangs overgenomen Orange af te stoten. Dat lijkt nu niet verstandig meer: de mobiele aanbieders hebben het vaste net hard nodig.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond