Deel dit artikel
-

Illegaal online gokaanbod fors teruggedrongen

Veel illegale aanbieders van online kansspelen hebben in de afgelopen maanden hun aanbod in Nederland gestaakt als gevolg van het nieuwe handhavingsbeleid van de Kansspelautoriteit (Ksa).

In de aanloop naar de opening van de legale online markt op 1 oktober 2021, kondigde de Ksa in de bestrijding van illegaal online aanbod een nieuw handhavingsbeleid en fors hogere boetes aan.

De toezichthouder heeft 158 illegale aanbieders onderzocht. Vastgesteld werd dat 142 van hen maatregelen hebben getroffen, waardoor hun aanbod vanuit Nederland niet meer bereikbaar is.

Bij 16 sites is vervolgonderzoek nodig en mogelijk sanctionerend optreden. Een aantal sites ging voor Nederland al uit de lucht na aankondiging van een last onder dwangsom. Na 1 oktober bleek al dat een aantal grote aanbieders zonder vergunning hun aanbod in Nederland hadden gestaakt.

Veel van de aanbieders bewandelen nu de koninklijke weg. De Ksa heeft nog dertig vergunningsaanvragen in behandeling. Zestien aanvragen waren dat al; in de laatste week van maart kwamen er veertien bij. Dit hoge aantal eind maart heeft waarschijnlijk te maken met het aflopen van de coulanceperiode in het kader van de parlementaire motie-Postema. Hierdoor mocht een bepaalde categorie aanbieders nog geen aanvraag indienen. De ervaring tot nu leert dat ongeveer één op de drie aanvragers erin slaagt aan de strenge voorwaarden voor een vergunning te voldoen.

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming, verantwoordelijk voor het kansspelbeleid, kondigde onlangs wel maatregelen aan om de reclame in te dammen. Voorzitter René Jansen zegt ‘teleurgesteld te zijn in het feit dat de kansspelsector niet de beheersing heeft kunnen opbrengen waarom is gevraagd’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond