Deel dit artikel
-

Improve Digital met RTB voor video

Na het web en mobiel is nu digitale video aan beurt om zijn reclameblokken c.q. ‘zendtijd’ te laten automatiseren. Improve Digital brengt hiervoor een nieuw product op de internationale markt.

Uitgevers hoeven hun premium (belangrijkste) reclameruimte rondom online video’s niet meer met de hand te verkopen. Verkopers kunnen thuis blijven omdat de beschikbare zendtijd kan worden verhandeld via een veiling per opbod. De adverteerder die het meeste biedt, mag zijn commercial uitzenden.

Dat geldt enkel voor de uitgevers en adverteerders die elkaar vinden via de bemiddelende RTB-technologie van Improve Digital. RTB staat voor real time bidding, wat jargon is voor ‘veiling per opbod’. In een afgeschermde omgeving kunnen adverteerders biedingen uitbrengen. Ze bieden op basis van beschikbare kenmerken van kijkers. Dat zijn zaken als demografie en interesseprofielen.

Improve Digital kwam eind 2012 voor het grootste deel in handen van PubliGroupe uit Zwitserland. Dat heeft ook een strategische belang in Zanox.

Kenners verwachten dat RTB over een aantal jaren ook op de televisiemarkt zal worden toegepast. Tv-reclame wordt nu nog verkocht op basis van vooraf vastgestelde tarieven. Dat model sneuvelt naarmate meer internettechnologie in de tv-wereld wordt gebruikt. Dan komt de reclameprijs tot stand op basis van real-time-vraag en aanbod. Naar verwachting zal eerst de reclametijd ver buiten de piekuren worden geveild.

De eerste proeven met RTB op tv worden her en der al gedaan.

De RTB-markt in Europa groeide afgelopen jaar, volgens Adform, met 66 procent. RTB als verkoopmiddel van reclameruimte op mobiele platformen steeg in het eerste kwartaal met 275 procent.

Foto: dplanet (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond