Deel dit artikel
-

In korte tijd relatief veel beursgangen VS

Waar er vorig jaar slechts één technologiebedrijf in de Verenigde Staten naar de beurs ging, zijn het er dit jaar al vijf. De laatste twee die zich aan een beursgang waagden waren Plumtree Software, eerder deze week, en Veridian, dat gisteren zijn notering kreeg. Opmerkelijk is dat de meeste nieuwkomers op consumenten gerichte bedrijven zijn.

Het was online betaaldienst PayPal die het spits afbeet in februari dit jaar. Het bedrijf biedt mensen een betaalmethode via e-mail en wist met deze dienst het afgelopen jaar een omvangrijk klantenbestand op te bouwen. Met de beursgang trok PayPal 70,2 miljoen dollar nieuw kapitaal aan. De eerste beleggers zullen geen spijt hebben van hun investering, het aandeel staat nu op rond de 26 dollar tegenover een introductieprijs van 13 dollar.

Sinds PayPal waren het achtereenvolgens Overstock.com (online variant op een factory outlet) en Netflix.com (verhuur dvd's) die beiden vorige week naar de beurs gingen, zij werden deze week gevolgd door Plumtree (software voor enterprise portals) en Veridian (softwarebedrijf dat met name werkt voor het Amerikaanse ministerie van Defensie).

Overstock en Netflix beantwoordden vorige week aan de verwachtingen, waarbij Overstock met een opbrengst van 39 miljoen dollar beter presteerde dan eerder was voorzien. Dat geldt ook voor Netflix.com, dat 82,5 miljoen dollar nieuw kapitaal aantrok terwijl het rekende op ruim 69 miljoen dollar. De beursgang van Plumtree heeft 42,5 miljoen dollar opgebracht en Veridian kreeg 216 miljoen dollar nieuw kapitaal. Beleggers verwachten dat Veridian zal profiteren van de omvangrijke defensiebudgetten.

De koers bij de fondsen blijft redelijk stabiel rond de introductieprijs hangen. Het aandeel Overstock is iets in waarde gedaald, Netflix iets gestegen, het aandeel Plumtree had na een dag handelen evenveel waarde als aan het begin en het aandeel Veridian steeg op de eerste dag 13 procent in waarde.

Het enige technologiebedrijf dat vorig jaar een notering kreeg aan de Nasdaq was LoudCloud , actief met het verzorgen van internet-infrastructuur voor andere bedrijven, waaronder AOL Time Warner. Het bedrijf is opgericht door onder meer Marc Andreessen, een van de oprichters van Netscape. LoudCloud kreeg, evenals Plumtree en Veridian nu is overkomen, een lagere introductiekoers dan aanvankelijk gedacht. In eerste instantie ging het bedrijf uit van twaalf dollar, het werd een introductieprijs van zes dollar. Korstondig kwam de koers uit boven deze introductieprijs, enkele maanden na de beursgang, ook rond de jaarwisseling was er een korte opleving, maar per saldo is het bergafwaarts gegaan met het aandeel LoudCloud. Het aandeel heeft nu een waarde van 1,36 dollar.

Gekeken naar de achtergrond van de bedrijven valt op dat drie van de vijf zich sterk richten op consumenten. Dit geldt voor zowel Overstock, PayPal als Netflix, hoewel PayPal ook veel inkomsten haalt uit business-to-business. Het levert bijvoorbeeld zijn betaaloplossing aan veilingsite eBay. Het feit dat het bedrijven zijn die zich sterk richten op consumenten is opmerkelijk, omdat het afgelopen jaar juist veel internetbedrijven in problemen kwamen of onderuit gingen, met name omdat investeerders er geen heil meer in zagen. Ze belandden ook geregeld op het strafbankje van de Nasdaq vanwege een te lang voortdurende koers van minder dan een dollar in waarde.

De business-to-business vertegenwoordigers zijn een softwareleverancier voor de overheid en een bedrijf dat enterprise portals bouwt. Het zijn de markten waar nog veel nieuwe klandizie is te vinden (overheid), of die momenteel tot de 'buzzwords' gerekend mag worden, zoals enterprise portals. Verschillende analisten en onderzoeksbureaus verwachten sterke groei binnen de markt voor enterprise portals. Het is echter ook een markt waar de concurrentie zwaar is voor Plumtree, met andere aanbieders als SAP, Oracle en BroadVision; reden waarom beleggers wat terughoudend zijn en het bedrijf zich genoodzaakt zag de oorspronkelijk gewenste introductiekoers met veertig procent te verlagen.

Behalve Plumtree en Veridian is er nog een softwarebedrijven dat deze maand een beursgang verwacht te maken. Printcafe Software hoopt via een IPO tussen de 33,75 en 41,25 miljoen dollar aan nieuw kapitaal aan te trekken. Daarmee komt het aantal business-to-business bedrijven dat een IPO maakt weer op gelijke hoogte met het aantal op consumenten gerichte bedrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond