Incubator Webtower failliet, oprichter werkt aan doorstart

Incubator Webtower is failliet. Het in Maarssen gevestigde bedrijf zag geen kans nieuwe financiering van tussen de tien en vijftien miljoen gulden te vinden. Van de achttien bij Webtower aangesloten bedrijven is alleen Softmerce.com ook failliet gegaan. Onder de naam The Flex Group wordt inmiddels gewerkt aan een doorstart.
Webtower ging begin vorig jaar van start. Het bedrijf is opgericht door internetondernemers Edwin Basten en Marco van den Bosch. Het bedrijf diende internetbedrijven te stimuleren, gelijk een incubator, en betrok daartoe een pand in Maarssen waarin meerdere bedrijven gevestigd konden worden. Basten en Van den Bosch staken beiden zelf geld in het bedrijf, verder zijn er nog informal investors bij betrokken. Hoeveel er in Webtower is geïnvesteerd wil oprichter Basten niet bekend maken.
De oorspronkelijke plannen gingen uit van een expansie van het Webtower-concept naar andere Europese landen. In België is een vestiging geopend, in Engeland waren de plannen daarvoor in een ver gevorderd stadium. "Eind vorig jaar gingen we op zoek om nieuwe financiering te vinden voor het uitvoeren van deze plannen", zegt Basten. "Maar het bleek niet mogelijk om deze te vinden." Zelf opnieuw geld in het bedrijf steken was ook niet aan de orde, aldus Basten. "Het was geen kwestie van willen, maar een kwestie van kunnen." In totaal was er volgens hem "tussen de tien en vijftien miljoen gulden" nodig voor het uitvoeren van de oorspronkelijke plannen.
Webtower kreeg zelf inkomsten uit de huur die de internetbedrijven in het verzamelpand betaalden. Ook leverde het op projectbasis personeel aan andere bedrijven en zorgde het voor financiële ondersteuning van internetbedrijven. Problemen begonnen niet bij een van deze inkomstenstromen, aldus Basten. "We waren in onze opzet een bepaalde weg ingeslagen waarbij een bepaalde investering benodigd was. Die bleek de afgelopen periode niet meer te vinden."
In zijn opzet – synergie en ondersteuning van startende bedrijven – is Webtower geslaagd, aldus Basten. De opzet past volgens hem alleen niet meer binnen het huidige internetklimaat. "Toen we startten was al duidelijk dat het incubator-model achterhaald was." De mogelijkheden om startende bedrijven te stimuleren zijn er de afgelopen periode niet beter op geworden, aldus Basten. "Het gaat nu meer om nieuwe initiatieven van bestaande bedrijven ondersteunen."
Basten ziet echter nog wel ruimte voor een bedrijf dat op een locatie de faciliteiten beschikbaar stelt voor ICT-bedrijven. Hij gaat dan ook verder met Webtower in een kleinere opzet. Basten is hoopvol over een kentering in het huidige ICT-klimaat. "Momenteel wordt er zo sterk gesaneerd binnen de internetwereld, dat er vanzelf vanuit schaarste weer een nieuwe vraag zal ontstaan."
Webtower werd zelf op 18 juli failliet verklaard, het was eigenaar van drie bedrijven, Softmerce.com (dat in juni al failliet ging), Erosafe.com en Logicmerce.com. In totaal vonden achttien bedrijven onderdak bij Webtower, waaronder Chateauonline.nl, Netdirect, Tombola.nl, Heddock en Intrastore. Zij zijn allen nog gevestigd in het kantoor in Maarssen en hoeven met een doorstart voorlopig nog niet uit te zien naar een nieuw onderkomen. Bij Webtower werkten veertien medewerkers, in de opzet van The Flex Group is er plaats voor vier van hen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
8 Reacties
Gerald Hoensbroek
Basten geeft zelf al aan dat er bij de start van webtower al eigenlijk geen goede kansen meer waren voor incubator achtige initiatieven. Waarom zijn ze dan daarmee niet direct gestopt? Dat is nu precies het probleem bij veel internetbedijven; verlies durven nemen en veel eerder je strategie aanpassen. Trouwens, als Basten z'n aandeel in Netdirect verkoopt, kan hij een doorstart gemakkelijk financieren lijkt me zo. Dat is immers fors winstgevend.
Rob Troostwijk
Er wordt wat doorgestart. Zo krijg je natuurlijk nooit vaste grond onder de voeten. Een geluk bij een ongeluk is natuurlijk wel dat Erosafe.nl ('De online condoomwinkel van Europa", ja, ja) niet meegesleurd is in het faillisement van de Watch…eh WebTower, want stel je voor dat "je binnenkort nog gaat skieën en je wil op alles voorbereid zijn."Ach, ik kan het mij best voorstellen, iedereen is in Maarssen natuurlijk danig in de war. Overigens is het wellicht beter het woord 'synergie' niet meer te gebruiken, aangezien zo onomstotelijk is komen vast te staan dat bij met name de uitbaters van broedplaatsen, hennepplantages, incubators, powerhouses, men niet geheel de juiste betekenis van dit woord kent. Overigens schiet mij bij het horen van het woord 'doorstart' in samenhang met een faillisement altijd weer het woordje 'ethiek' te binnen en pink een traantje weg als ik denk aan al die nijvere leveranciers die hun centjes niet krijgen en vol leedwezen moeten toezien hoe de Flexibele Doorstart Groep weer vrolijk elders zijn boodschappen doet. Is dat nu synergie?
jos dekkers
Helaas, dit was ongeveer de laatste incubator in NL die er nog was. Jammer, je zou toch denken dat het een goed idee is om op deze manier mensen aan het ondernemen te krijgen. Overigens geloof ik dat het grootste probleem is dat de leiding van incubators zelf geen ondernemers zijn. Misschien is een incubator voor incubators wel een goed business model.
klaassens, jos
Inderdaad is het jammer dat het zo is gelopen. Helaas zie ik het voor Chateauonline Nederland ooksomber in. De wijn wordt nu niet meer vanuit Maarssen verzonden maar vanuit Frankrijk. Uiteraard komt dit de snelheid niet ten goede.
paul
Helaas, shit happens. Schuldeisers centen kwijt, toch een doorstart..is dat nu wat de nieuwe e-conomie voorstelt? Internettend nederland moet zig schamen.
Martijn
"Basten geeft zelf al aan dat er bij de start van webtower al eigenlijk geen goede kansen meer waren voor incubator achtige initiatieven. Waarom zijn ze dan daarmee niet direct gestopt?" Heel simpel: ondernemen is durven. Je nek uitsteken. Leren van andermans fouten en doorgaan. Of wou je met je miljoenen op zak je inversteerders opbellen met de mededeling dat dat geweldige idee waar je vorige week nog 100% achter stond toch niet zo geweldig is?Webtower had "inwoners" die al na korte tijd quitte draaiden, danwel winst maakten. En dat kan je helaas van een hoop andere incubator kindjes niet zeggen. Webtower had heel goede kans om als overlevende uit de slachting te komen. De concepten waren origineel, de plannen waren haalbaar. Als echter een financieringsronde niet succesvol word afgesloten houd het op. Net zo goed als dat de kruidenier op de hoek failliet kan gaan als de bank hem geen lening wil verstrekken om uit te breiden.Wat mij irriteert is dat als een internet bedrijf failliet gaat de oprichters als een soort incapabele geldverbranders worden afgeschilderd. Vergeet echter niet dat deze mensen hun nek hebben uitgestoken op een terrein waarvan niemand wist of het begaanbaar was. De mislukkingen van nu zullen toekomstige businesses helpen om het wel goed te doen. Denk eens aan alle internettoepassingen die nu voorhanden zijn. Veel van deze toepassingen hadden nooit bestaan als een of andere ondernemer geen kans had gekregen om bijv. koelkasten op internet te verkopen. Ik denk dat deze internet pioniers een grote bijdrage hebben geleverd aan met name de populariteit van internet. En natuurlijk is het lullig voor die bedrijven die hun geld niet krijgen, en die investeerders die miljoenen kwijt zijn. Maar als een bedrijf op rekening levert aan risicobedrijven (de internet shakeout is immers ruim bemeten in de pers) dan bestaat inderdaad de kans dat er een aantal naar hun centen kunnen fluiten. En die investeerders hebben toch allemaal een gedegen businessplan onder ogen gekregen? en gelezen? Ze waren dus op de hoogte van de risico's. Ze wouden snel geld verdienen, iets dat over het algemeen genomen alleen kan door veel risico te nemen.Als een failliete ondernemer het dus voor elkaar krijgt om opnieuw een investeerder te vinden die geld wil steken in een plan dat niet haalbaar is gebleken blijkt dus toch dat er geprobeerd word een serieuze business op te zetten. Het businessplan moet immers wel verdomd goed zijn wil je opnieuw geld in zo'n plan steken. Kortom, ik denk dat het uitvoeren van "wilde" internetplannen een must is om internet in de toekomst te ontwikkelen tot de nieuwe economie die al die failliete internet ondernemers voor ogen hadden…
Jan Martijn Broekhof
Als werknemer van Softmerce.com heb ik de groei van Webtower van dichtbij meegemaakt. Ik vind het dan ook heel treurig dat zogenaamde "kenners" quasi interessant gaan lopen doen met …een traantje wegpinken…. en …de Watch…eh WebTower… Er blijven altijd mensen die denken dat hun stem gehoord moet worden. We leven in een vrij land maar uitlatingen moet je nog steeds bewijzen met feiten. Wel is het grappig om te zien dat de conculega´s uit de branche Webtower wel een goed idee gevonden hebben. Vanuit de branche dus weinig negatieve geluiden. Wie Marco van den Bosch en Edwin Basten van dichtbij heeft meegemaakt weet dat het twee gedreven ondernemers zijn die al meerdere e-commerce gerelateerde ondernemingen opgezet hebben. Hierbij komt dat webtower uit eigen vermogen is opgezet en niet met geld dat geleend is van banken e.d. Marco en Edwin geloofden, hoewel de markt verslechterde, in het webtower-concept. Dat verdient respect. Natuurlijk zijn er verkeerde beslissingen genomen en inschattingsfouten gemaakt. Dit betekent alleen niet dat Jan en alleman met modder kan gaan gooien. Als webtower het wel had gehaal zouden Edwin en Marco door de mensen die nu negatief reageren als visionairs en doorzetters gezien zijn.Dus: schoenmaker, blijf bij je leest!
Pieter - Jan
Inderdaad J.M. Broekhof, ik deel jou mening dan ook. Paul? …. Zig schamen?