Deel dit artikel
-

Infographic: Aantal toegankelijke gemeentewebsites in een jaar meer dan verdubbeld

Bijna de helft van de gemeentewebsites is digitaal toegankelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten. Van alle 356 gemeentewebsites voldoet 49 procent van de thuispagina’s aan de vastgestelde toegankelijkheidsrichtlijnen. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van 2019.

Er zijn miljoenen Nederlanders die één of meerdere beperkingen hebben. Denk daarbij aan mensen die doof of slechthorend zijn, (kleuren)blind, slechtziend, motorisch beperkt of laaggeletterd. Zij lopen regelmatig tegen belemmeringen aan bij het gebruik van digitale middelen.

Sinds 23 september 2020 is digitale toegankelijkheid verplicht voor alle overheidsinstanties. Maar nog altijd scoort Nederland gemiddeld. Zeeland, Drenthe en Gelderland scoren het best, Groningen is het minst toegankelijk.

Het onderstaande onderzoek is gebaseerd op een controle van de homepagina en concentreert zich op beide aspecten van de wetgeving: het daadwerkelijk toepassen van de toegankelijkheidseisen conform de zoheheten WCAG richtlijnen en de aanwezigheid van een toegankelijkheidsverklaring op de website.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond