Deel dit artikel
-

Inforay failliet

update – Het softwarebedrijf Inforay is failliet. Volgens woordvoerder Perlita Fränkel heeft het faillissement van de Amerikaanse tak van het bedrijf de Nederlandse NV en BV "meegezogen". Het bedrijf van oprichter Ronald Tetteroo ontwikkelde business intelligence-software en werd met veel tamtam gelanceerd. Onder andere Roel Pieper verstrekte startfinanciering. Later stapte ondermeer NeSBIC in.

Het faillissement van de Amerikaanse vestiging van Inforay is veroorzaakt door een te hoge schuldenlast, aldus Perlita Fränkel van pr-bureau MCS, dat de woordvoering verzorgt. De Europese en de Nederlandse vestiging zouden in het vierde kwartaal van 2001 quitte hebben gedraaid. Momenteel wordt gezocht naar mogelijkheden voor een doorstart.

Inforay maakte software om informatie over bedrijfsprocessen in bestaande systemen te analyseren en te verwerken tot managementinformatie. De zaken werden niet bepaald kinderachtig aangepakt. Er was veel publiciteit rond het bedrijf. Roel Pieper zei in de Volkskrant dat hij het bedrijf in staat achtte uit te groeien tot de "categorie Baan".

Ook de beslissing om het hoofdkantoor te verplaatsen naar de VS bleef niet onopgemerkt, zeker toen er berichten doorkwamen over contracten met FedEx, Gartner en IBM. Oprichter Ronald Tetteroo profileerde zich in de pers en op congressen als succesvolle, jonge hightech-entrepreneur met visie. Ondermeer de Red Herring maakte een portret van hem.

De stap naar de States liep minder florissant dan gedacht. Inforay moest mensen ontslaan en in september 2001 maakte het bedrijf bekend haar strategie te veranderen en zich te richten op "oplossingen voor de monitoring van inkoopprocessen en supply chain management". Ronald Tetteroo stapte tegelijkertijd op als CEO om plaats te maken voor de Amerikaan Rick Berry.

Roel Pieper behoorde tot een van de eerste investeerders. Later stapten ook de investeringsmaatschappijen Flint, NeSBIC, het Amerikaanse Mayfield en het Franse Air Liquide in.

Ronald Tetteroo is al sinds 1989 bezig met business intelligence-software. Eerst onder de naam 4C, dat failliet ging omdat het zich richtte op het Apple-platform. In 1994 startte hij het bedrijf InfoDjini, dat later omgedoopt werd in Inforay.

Gartner-analist Frank Buytendijk volgt Inforay al een aantal jaren en is niet verbaasd over het faillissement. ?Het is een zwaar visionair bedrijf, dat echter vijf tot zes jaar te vroeg is met zijn type software.? Buytendijk zegt dat Inforay in feite bezig is met wat tegenwoordig Business Activity Monitoring (BAM) heet. Dat is een verzamelnaam voor software die op een pro-actieve manier datastromen analyseert, en niet pas achteraf. Buytendijk: ?BAM is een infrastructuur, geen applicatie zoals Inforay aanbiedt. Het heeft te maken met workflowmechanismen, Business Process Reengineering, business intelligence, kennismanagement en ERP. Ik verwacht dat grote spelers als Oracle, SAP en Peoplesoft uiteindelijk deze markt zullen veroveren. Inforay heeft op zijn best een baanbrekende rol gehad.?

Deel dit bericht

1 Reactie

Teun van Essem

Hieruit blijkt dus maar weer hoe moeilijk het is om een van oorsprong Nederlands bedrijf in Amerika succesvol te laten zijn. Waarom moest het hoofdkantoor verplaatst worden? Om de VC's blij te maken of omdat het functioneel iets aan het bedrijf toevoegde? Was bij Bitmagic niet iets soortgelijks verkeerd gegaan? Of is het misschien de losing touch van Pieper die dit debacle heeft veroorzaakt? Hoewel die toch door de soliditeit van Frank Verschoor gecompenseerd had moeten worden lijkt me. Hoe ze het voor elkaar krijgen om de vestigingen buiten Nederland mee te laten zuigen is trouwens ook verbazingwekkend; er zijn legio manieren om juist dat risico geheel af te dekken. Kon men geen goede adviseurs betalen of dacht men het zelf toch beter te weten? Trouwens, uit het artikel blijkt niet of er nu sprake is van Chapter 11 of Chapter 7; een belangrijk verschil om te weten (zie mijn eerdere commentaren).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond