Deel dit artikel
-

‘Inhoudelijke game interessant voor marketeer’

Computerspelen en marketing. De combinatie is interessant. Niet zozeer om de bekendheid van een merk te vergroten, maar vooral om een complexere boodschap te vertellen. Dat zegt Jan Willem Huisman van IJsfontein.

Al een paar jaar zijn veel partijen bezig met in-game advertising. Grote bedrijven als Microsoft en Google zien potentie in deze vorm van marketing en kochten beiden afgelopen jaar een in-game advertising bedrijf. Hoewel gamesbedrijven wereldwijd miljarden verdienen aan games, blijft de omzet die bedrijven uit in-game advertising halen vooralsnog echter vrij beperkt.

Bij in-game advertising gaat het in de meest eenvoudige – en vooralsnog meest gebruikte – vorm om het plaatsen van advertenties in games, vergelijkbaar met productplacement in films. Denk aan een gamekarakters die een blikje drinkt van een bepaald merk of aan een racespel met daarin auto's van een bepaald merk. Daarnaast zijn er ook vormen van in-game advertising waarbij de adverteerder ‘dieper in een spel kruipt'. Dan zijn merk en spelervaring meer met elkaar verweven.

Games kunnen ook op een heel andere manier een rol spelen bij marketing. Dat is het geval als bedrijven zelf de opdracht geven om een game te laten maken. Op dat speelveld begeeft het Amsterdamse bureau IJsfontein zich ondertussen al zo'n tien jaar. Voorbeeld van een onlangs gelanceerde game uit de koker van IJsfontein is Hamsterwereld, dat het bureau ontwikkelde voor Albert Heijn. Bij dat online spel moeten kinderen allerlei opdrachten uitvoeren, met als achterliggende doelstelling het bijbrengen van kennis over voedsel.

Het spel voor Albert Heijn is een typisch voorbeeld van een IJsfontein-game. "Wij maken games die, naast dat ze vermakelijk zijn, de speler ook iets bijbrengen," vertelt directeur Jan Willem Huisman. IJsfontein maakte onder meer games voor De Postbank en De Hema.

Niet altijd geschikt
Games zijn niet altijd geschikt om in te zetten voor marketing, meent Huisman. "Als je als merk streeft naar meer naamsbekendheid voegen games niet zo heel veel toe. Dan kun je ook gebruik maken van andere middelen. Maar als je een meer complexe boodschap over wil brengen of gedrag wil veranderen, dán kunnen games echt iets toevoegen."

Als iemand de game van jouw bedrijf speelt, heeft dat nogal impact, denkt Huisman. "Een game vraagt heel veel van een gebruiker: tijd, maar ook inspanning. Als iemand jouw game speelt dan levert dat een heel nauwe betrokkenheid bij je merk op."

Samen met een opdrachtgever probeert Ijsfontein altijd een inhoudelijke draai aan een spel te geven. Een game ontwikkelen die als doelstelling ‘meer colablikjes verkopen' heeft, past niet bij de filosofie van IJsfontein. Bij gezondheidsproducten ligt dat bijvoorbeeld makkelijker. "Dan heb je iets uit te leggen, bijvoorbeeld over het gezondheidsbevorderende effect van een bepaalde bacterie in een drankje."

Kinderen
IJsfontein ontwikkelt zowel games voor kinderen als volwassen. Het zwaartepunt ligt echter bij games voor kinderen. Juist bij games voor een jonge doelgroep is het vanuit marketingoogpunt belangrijk om een educatief element toe te voegen. "Kindermarketing ligt behoorlijk onder vuur," vertelt Huisman. Het is volgens hem goed om iets positiefs te zetten tegenover soms minder geslaagde marketingacties die gericht zijn op kinderen.

"Kinderen vinden het leuk om games te spelen en tegelijkertijd geef je ze ook iets mee. Daarnaast is het voor ouders fijn om te weten dat kinderen zulke games spelen en is het voor het imago van een bedrijf goed." Huisman beseft dat kinderen een game niet spelen ómdat ze er iets van leren. "Dat doet er voor hen niet toe. Daarom zorgen we ervoor dat een game alle elementen bevat die een niet-educatieve game ook heeft."

Een spel dat tot doel heeft om kinderen direct te verleiden tot de aanschaf van een product zou Huisman nooit willen maken. "Zulke games werken averechts en zetten bedrijven in een negatief daglicht."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond