Deel dit artikel
-

Inkomsten voor makers van muziek in 2025 voornamelijk door internet

Componisten en tekstschrijvers van muziek zullen hun inkomsten in de toekomst voornamelijk van het internet gaan halen. Dit verwachten specialisten op het gebied van auteursrecht die vrijdag bij elkaar kwamen op het congres Openbaarmakingsrecht in 2025 van Buma/Stemra, Vereniging voor Auteursrecht (VvA) en deLex.

CD’s en andere geluidsdragers zullen in de toekomst nauwelijks nog worden verkocht. Radio en televisie gaan via het internet en het onderscheid in distributiekanalen zal verdwijnen. Het bezit van muziek wordt volgens kenners minder relevant; het gaat in de toekomst vooral om de toegang hiertoe. Op de vraag of het huidige onderscheid tussen auteurs- en naburig recht, vastlegging en openbaarmaking in de toekomst zal blijven, bestaat verdeeldheid.

Meer dan de helft van de inkomsten van Buma/Stemra bestaat op dit moment uit exploitatie van Radio en TV. De verwachting is wel dat met het doorzetten van de online consumptie de uitgaven van de consument op het internet zullen blijven stijgen. Daarnaast zal het ook bij exploitatie op het internet zo blijven dat de rechtenorganisatie de vergoedingen niet bij de consument zal incasseren maar bij de partij die de dienst levert aan de eindgebruiker.

Buma meent dat het klaar is voor die nieuwe toekomst door meer internationale samenwerking op het gebied van het verwerken van gegevens, focus op online en een organisatie die zich constant blijft ontwikkelen.

Deel dit bericht

4 Reacties

De verzamelaar met oren

Ik blijf zolang als ik kan Cd’s kopen. Als die verdwijnen stop ik met geld uitgeven aan muziek. Internet met zijn mp3-tjes klinkt gewoon niet! Punt uit!

Lucky Luke

Iedere echte muziekliefhebber zal zoals ook de eerdere reactie altijd zijn muziek op echter geluidsdragers zoals vinyl en CD blijven kopen. De kwaliteit hiervan zal nooit geëvenaard worden door MP3 of andere vormen van digitale muziek en dan nog maar te zwijgen over het emotieloos beluisteren hiervan. Het is begonnen met het eindeloos gratis binnenhalen van muziek en film via internet en nu heeft de gemakzicht van streaming toegeslagen. De tijd dat je met je zakgeld naar de platenwinkel ging om na lang zoeken en luisteren met je gekochte plaat huiswaards te keren zal nooit meer terugkomen. Gelukkig zijn er nog veel 2e handsplatenwinkels waar je dit nog wel kunt beleven.

Martijn

Bovenstaande is natuurlijk onzin. Muziek op Spotify en Google All Access streamt op 320kbps. De kwaliteit daarvan is volgens meerdere bronnen nagenoeg identiek. Natuurlijk, de échte muziek-freak zal het thuis houden bij vinil, maar dat is echt een enorme niche.

Mijn verwachting is dat streaming zo’n enorme vlucht gaat nemen dat die inkomsten al voor 2020 mn via internet worden gehaald. Wellicht als we alle illegale muziek downloadsmee zouden tellen, dat we daar dan allang zijn.

Mark

Martijn is duidelijk geen ICT en muziek kenner want dan zal hij weten dat MP3 of welk gecomprimeerde audio bestanden dan ook nooit zo goed zijn als een normale CD. Overigens is het ook wat je gewend bent. Tevens vind ik het uitbuiterij en gaat het enkel om de macht van auteursbescherming dat men niet meer wil dat muziek van de consument is na aankoop. In de software industrie kennen sinds begin 21e eeuw de licentie. Met veel dingen is het tegenwoordig helaas zo dat geld geen ruil middel meer is maar dat je met geld iets leent en dat het product niet van jouw is. Tja commercie en kapitalisme….

De generatie van de CD en vinyl zal echt niet (snel) overgaan op Spotify e.d. internet streaming.
Maar ach, de toekomstige generaties doen maar. Zo’n beetje iedereen die vanaf de jaren 90 geboren is kent sowieso al geen waarde meer met de huidige technieken en gemakken. Gelukkig dat ik nog kan mee praten over de tijd dat het hele internet nog niet bestond.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond