Deel dit artikel
-

Inretail: stop shoppen in een gatenkaas

Provincies en gemeenten moeten de focus leggen op het versterken van bestaande winkelcentra. Dat zegt Inretail, spreekbuis van bijna 17.000 mode- en woonwinkels in ons land. De Gelderse provincie stelt dat gemeenten moeten stoppen met bouwplannen voor weidewinkels of hypermarkten die ver buiten de bestaande centra liggen.

Inretail werkt aan een nationaal plan dat provinciale bestuurders inzicht geeft in de ontwikkelingen in de detailhandel. Centraal staat het doel om met passend overheidsbeleid positieve impulsen te creëren voor de detailhandel. De provincies Noord-Brabant en Flevoland betrekken Inretail momenteel al actief bij hun provinciale plannen voor de detailhandel, in navolging van Zuid-Holland en Overijssel. Volgende maand spreekt Inretail met de gedeputeerde ruimtelijke ordening van de provincie Drenthe in een reeks van gesprekken met gedeputeerden van de twaalf provincies.

In de visie van Inretail ondermijnen nieuwe plannen voor weidewinkels of hypermarkten de aantrekkingskracht van het centrum. Consumenten willen een levendig koopcentrum en niet shoppen in een gatenkaas. Dat dreigt wel te gebeuren als de toenemende leegstand geen halt wordt toegeroepen. Die leegstand ontstaat door de slechte economie en concurrentie van internet. Gemeenten moeten focussen op het sterker, en daarmee aantrekkelijker maken van bestaande centra, stelt Inretail vast. ‘Andere provincies maken een verstandige keuze door de visie van Gelderland te volgen.’

Deel dit bericht

5 Reacties

Reinder Koornstra

Natuurlijk moet je je bestaande winkelcentra revitaliseren. Niet door ze te beschermen, maar door ze compacter te maken. Dát kan omdat winkelketens steeds meer zullen integreren met hun webshops. Daardoor kunnen ze met kleinere winkels, of inwonend in andere, hun klanten méér bieden tegen lagere kosten.
Maar voor infrequente uitgaven zullen consumenten steeds vaker gespecialiseerde MEGA vestigingen bezoeken. En die moet je, mét alle verkeer dat ze aantrekken, natuurlijk juist NIET in die bestaande stads- en wijkcentra willen hebben.

Met de bescherming van de bestaande ondernemers gaat de provincie écht niemand helpen, uiteindelijk. Het lijkt alleen maar zo.
Zie de provincie Zuid-Holland die het FOC op industrieterrein Bleizo afblies omdat lokale ondernemers daar (volledig onterecht) bang voor waren. Nu zit die provincie tientallen jaren met een leeg bedrijventerrein zónder station. En die retailers? Die blijven hun deuren sluiten, FOC of niet!

Paul Haarman

Als we in Nederland iets fout hebben gedaan dan is het wel het angstvallig vasthouden aan het centrum-model. In vrijwel alle andere landen in de wereld zie je juist buiten de centra winkels en winkelcentra: gratis parkeren, goede bereikbaarheid en overlastbeperking voor de toch al drukke steden zijn daar de pluspunten. In Nederland zijn winkels duur (hoge huren), klein en beperkt (vaak historische panden en oude gebouwen) en moeilijk en duur te bereiken voor het doelpubliek. We vragen ons wel eens af waarom Nederland zo voorop loopt in het online aankopen doen, 1 van de redenen is dat de drempel om naar de stad te gaan veel te hoog is geworden en dan vind je er nog niet wat je wilt vanwege het kleinschalige aanbod door de pietepeuterige dure winkelruimte.

Robert

”Die leegstand ontstaat door de slechte economie en concurrentie van internet.”

Worden idiote parkeertarieven in de binnenstad hier niet vergeten?

Gert Dirksen

Door de bestaande centra te beschermen, mede door te verbieden via een bestemmingsplan dat ondernemers die geen winkelcentrum nodig hebben (webshops met afhaalpunt, ambachtelijke zaken, etc.), maar toch door de vaak eigen definities van gemeenten onder de detailhandel vallen, helpen gemeenten detaillisten niet, maar werken ze juist tegen. Als er meer mogelijkheden voor handel op industrieterreinen worden gecreëerd, zullen in de stadscentra de winkels overblijven die winkelend publiek nodig hebben. Doordat er meer aanbod zal komen van handelsmogelijkheden op ander locaties in gemeenten, zullen de huurprijzen in centra dalen. Als de huren in centra dalen komt er meer ruimte voor de gespecialiseerde winkelier die nu moet stoppen omdat de huur te hoog is: kaasboer, sieradenhandelaar, etc.

Freek

Internet is niet meer te voorkomen en de grootste concurrent voor de detailhandel. Internet is ook zonder grenzen dus de verkoopprijzen zullen onder druk blijven staan en de marges voor de detailhandel zullen dalen om de omzet op pijl te kunnen houden. Er is mij nog te weinig discussie over de belachelijk hoge huurprijzen voor winkels. Als winkels jaren leeg staan ziet de verhuurder wel in dat hij de prijs maar beter kan verlagen om het nog te kunnen verhuren maar dan is het te laat. Nu verlagen en de winkelstand in stand houden en concurrentie kunnen bieden met de webshops lijkt mij beter

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond