Deel dit artikel
-

Interactieve televisiegids

Maandelijks bespreekt Martijn van Osch, oprichter van www.Links4News.com, nieuwe, opvallende, interessante of revolutionaire webconcepten. Deze maand is zijn oog gevallen op TV Guide Interactive .

'Interactieve televisie' is een term die sinds de opkomst van het internet een andere betekenis heeft gekregen. Vóór de enorme groei van het wereldwijde web was het uitnodigen van kijkers om via een telefoonnummer op hun favoriete artiest te stemmen de ultieme vorm van interactieve televisie. In feite zou de SoundMixShow van Hennie Huisman destijds dus de grootste aanjager van 'interactieve televisie' genoemd kunnen worden. Ander voorbeeld: ik las laatst dat Eddie Murphy in 1982 tijdens een live registratie van een tv-show het publiek thuis de keuze gaf of een kreeft, die hij boven een pan kokend water hield, moest blijven leven of sterven. Middels een simpel telefoontje konden de kijkers thuis over het lot van de kreeft beslissen. De kreeft stierf.

Inmiddels is het via sms beïnvloeden van- of deelnemen aan een radio- of televisie-programma een ingeburgerde verschijning geworden. Toch blijft daadwerkelijke beïnvloeding van programma's door de individuele kijker een ver-van-mijn-bed-show. Het fenomeen dat het dichtst bij deze ultieme vorm van interactiviteit komt is het bij tieners enorm populaire chatten op teletext via sms. Voor een live voorbeeld hiervan verwijs ik naar de teletext-pagina's van SBS6.

Maar welke invloed heeft internet nu op interactieve televisie? Tot dusver nog weinig. Natuurlijk wordt er vaak tijdens tv-programma's naar de bijbehorende websites en e-mail adressen verwezen, maar dat zich hiermee nu een nieuw tv-tijdperk aandient lijkt mij sterk overdreven. Afgezien van de ontwikkelingen der techniek is de basis voor het ontbreken van interactieve televisie nog steeds dat iemand andere verwachtingen heeft van een computer dan van een tv. Wanneer u van een pc gebruik maakt dan zal dit zijn omdat u bepaalde informatie nodig heeft. Wanneer u voor de tv zit dan wilt u vermaakt worden.

Het verschil tussen actief en passief met een medium bezig zijn heeft ook betrekking op de bediening ervan. Wanneer de bediening van uw tv dezelfde problemen met zich mee bracht als de bediening van een pc dan hadden velen van u waarschijnlijk allang de tv het raam uitgegooid. Eenvoud is de sleutel hier. Dat is nu juist het punt waarop de TV Guide Interactive (TGI) enorm hoog scoort.

De TGI is, zoals de naam al doet vermoeden, een interactieve televisiegids. Dit betekent dat u bepaalt hoe het steeds groter wordende aanbod aan televisie-programma's gepresenteerd wordt. Deze door uzelf in te delen televisiegids wordt op uw televisiescherm getoond en is via een afstandsbediening te besturen. Enige voorwaarde voor het gebruik van de TGI is dat u een digitale kabel-aansluiting heeft en dat u in (bepaalde gedeelten van) Amerika woont. Helaas, de dienst is dus niet in Nederland beschikbaar.

'Reminder'

Wanneer u van de TGI gebruik maakt wordt het mogelijk om het programma-aanbod op basis van tijd te bekijken. U kunt bijvoorbeeld een overzicht krijgen van alle programma's die rond 19:00 beginnen. Wanneer u op "Movies" klikt worden alle films van die avond zichtbaar op uw scherm. Bij alle getoonde titels kunt u vervolgens direct achtergrond-informatie krijgen. Indien gewenst kunt u zelfs een 'reminder' instellen zodat u automatisch op het beginnen van een door u geselecteerd programma wordt geattendeerd. Verder kunt u via de TGI muziek van een door u gekozen genre beluisteren, pay-per-view films bekijken en nog veel, veel meer.

Om uzelf volledig bewust te maken van de mogelijkheden van de TGI lijkt het mij het beste dat u zelf naar de site van TGI surft (www.tvguideinteractive.tv) om via de aangeboden online demo's ervaring op te doen met deze 'power tool for television'.

Conclusie

De TGI biedt een nieuwe manier om entertainment in de huiskamer te bedienen. Hiermee is het bewijs geleverd dat het mogelijk is om op een effectievere manier tot een programma-keuze te komen.

Eindbeoordeling

Concept: 9,0
+ Aangezien het aantal kanalen steeds groter wordt is een dienst als TGI een schot in de roos

Uitwerking: 7,5

+ Interface is simpel en effectief

– Jammer dat TGI het nog niet mogelijk maakt om op basis van in het verleden geselecteerde programma's andere nog niet geselecteerde programma's aan te raden

– Het selecteren van de optie om wekelijks of maandelijks op een programma geattendeerd te worden ontbreekt

Deel dit bericht

5 Reacties

Willem Wakker

Zie ook http://www.tivo.com en http://www.replay.com Deze hebben de beschreven functionaliteit waarbij de favoriete programma's ook nog automatisch opgenomen worden op een harde schijf. Verder nog wat andere leuke gadgets en…. al drie jaar op de markt.

Martijn van Osch

De Tivo en ReplayTV zijn bij mij bekend. Ik heb zelf meerdere malen tijdens presentaties de mogelijkheden van een Tivo gedemonstreerd. Bij een dienst als de TvGuideInteractive (TGI) wordt het echter mogelijk om zonder extra hardware (TGI wordt in digitale TV's geintegreerd) van de mogelijkheden van een interactieve televisiegids gebruik te maken. Men hoeft dus niet direct een digitale videorecorder als Tivo of ReplayTV aan te schaffen. Martijn van OschLinks4News.com

Martijn van Osch

P.S. Hierbij nog een zeer recent {nieuwsfeit; http://news.com.com/2110-1023-916800.html?tag=cdshrt } aangaande Interactive Program Guides.

olav grotenhuis

Wat is er toch zo bewustzijnsvernauwend aan het woord interactief? Is een gids die op de tv verschijnt interactief? Het is toch hetzelfde als een in inkt gedrukte versie!Interactief word die gids pas als hij je voorkeuren leert en onthoudt en er iets mee kan. Dat pleit dan voor een Tivo of Replay en daarmee een extra apparaat. Ik geef toe dat dat niet het meest elegant is (en moeilijker te installeren en te bedienen) maar het is wel interactief.Een losse harddisk recorder die zou reageren op de genoemde digitale gids zou ook een uitkomst zijn maar zal er uiteindelijk niet veel anders uitzien dan de Tivo.Iedereen wil geld verdienen aan de digitale toekomst en dat leidt ertoe dat sommige bestaande en uiterst elegante producten niet de aandacht krijgen die ze verdienen.En dat leidt er weer toe dat wij ons nog steeds moeten behelpen met videobanden of harddiskrecorders zonder fatsoenlijke programmagegevens, dit dankzij Canal Digitaal.Die digitale toekomst komt er wel maar niet heel snel.

JR

Olav, mee eens, interactief wordt te pas en te onpas gebruikt. Beetje in het rijtje pro-actief, geintegreerd en multi. Dat er on-line TV Gidsen bestaan – ook voor Nederland – die meer zijn dan alleen de digitale versie van een programmablad, blijkt uit Vodio.com (www.vodio.com). Hier kan je, met wat software geinstalleerd op je PC, on-line je video programmeren. Je Digitale Video Recorder wel te verstaan. De gratis software (alles is trouwens gratis) maakt van je PC een digitale video recorder, en het programmeren ervan gaat o.a. via een on-line tv gids. Tickboxes aanklikken per programma, en hij staat geprogrammeerd. Of dat voor interactief doorgaat, waag ik mij niet aan, maar met behulp van persoonlijke profielen e.d. kan je je eigen kanalen samenstellen en je dagelijks e.e.a. laten toemailen. Dus `s morgen een alert van de films, comedies, etc die er 1s avonds op tv zijn, zodat je vanaf je werkplek je video programmeert. Erg handig!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond