Deel dit artikel
-

Internationale gevolgen KaZaA-uitspraak onduidelijk

Met de gerechtelijke uitspraak eerder deze week in de zaak KaZaA versus Buma/Stemra is het laatste woord over peer-to-peer technology en verantwoordelijkheid voor auteursrechten nog bepaald niet gesproken. Zo kunnen KaZaA en zijn Amerikaanse tegenhangers Grokster en Morpheus Music City nog een proces tegemoet zien dat is aangespannen door belangenverenigingen voor muziek en film Recording Industry Association of America en Motion Picture Association of America. Dit proces vindt vermoedelijk in oktober plaats.

Op CNN wordt de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof omschreven als "een tegenslag voor pogingen om schending van auteursrechten te voorkomen". KaZaA-advokaat Alberdingk Thijm zegt op de site van CNN: "Dit gaat niet alleen over KaZaA. Het heeft ook effect op producenten van digitale opname-apparaten." Dat betreft onder meer DVD-recorders van Philips en Panasonic, en digitale videorecorders van TiVo.

Cnet meldt dat voor- en tegenstanders van 'file swapping' in de VS aan het onderzoeken zijn welke gevolgen de uitspraak kan hebben in Amerikaanse gerechtshoven, en of er een situatie kan ontstaan waarin Nederland een veilig onderkomen wordt voor de distributie van software die in de VS wellicht verboden gaat worden.

Cnet laat analisten aan het woord die zeggen dat de uitspraak mogelijk niet uitmaakt in een wereld waarin ook landen die nauwelijks aan copyright-bescherming doen, aangesloten zijn op internet. Volgens een Jupiter-analist daarentegen kan de uitspraak ertoe leiden dat Amerika steeds meer geïsoleerd komt te staan van de rest van de wereld op het gebied van auteursrechten, nu ook Europa "een vrijhaven" wordt voor auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Amerikaanse advokaten zeggen op Cnet dat een Nederlands bedrijf dat software aanbiedt aan Amerikanen wel degelijk nog steeds aangeklaagd kan worden in Amerikaanse gerechtshoven. Omgekeerd zeggen Nederlandse advokaten dat er geen verdragen zijn die regelen dat Amerikaanse gerechtelijke uitspraken nagevolgd worden in Nederland. In de praktijk respecteren de meeste Europese en Amerikaanse rechters elkaars uitspraken, tenzij deze sterk afwijken van het algemene beleid. Eerder gebeurde dat met een Franse uitspraak die de verkoop van Nazi-memorabilia door Yahoo! aan Franse burgers verbood. Die uitspraak werd in Amerika beschouwd als strijdig met Amerikaanse burgerrechten.

Ook Wired.com besteedt aandacht aan de uitspraak. Daar wordt het omschreven als "een tegenslag voor pogingen om een halt toe te roepen aan het misbruiken van auteursrechten". Ook hier wordt advokaat Christiaan Alberdingk Thijm aangehaald met diens uitspraak dat de verdediging van KaZaA gedeeltelijk was gebaseerd op een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1984. Toen werd gesteld dat producenten van videorecorders niet aansprakelijk zijn als consumenten hun producten gebruiken om auteursrechten te schenden.

Op de site van de Britse BBC wordt het nieuws aanzienlijk neutraler gebracht dan in de Amerikaanse nieuwsmedia. De uitspraak wordt door de Britten omschreven als "het eerste straaltje licht voor liefhebbers van file-swapping sinds lange tijd". KaZaA-oprichter Niklas Zennstrom zegt hier: "Het is een grote overwinning voor ons bedrijf en voor de hele technologie-sector."

Eerder deze week werd er in Amerika juist een wetsvoorstel ingediend door senator Ernest Hollings waarin zowel de hardware als de software-industrie worden gedwongen tot maatregelen om auteursrechten te beschermen. Volgens het verregaande voorstel moeten software en hardware zo gemaakt worden dat het niet mogelijk is om kopieën te maken van materiaal waarop auteursrechten berusten. Het is echter nog maar de vraag of dit voorstel in deze vorm zal worden aangenomen; niet alleen de technologie-industrie maar ook verscheidene consumenten-organisaties zijn tegen, omdat het te veel beperkingen oplegt aan de manier waarop consumenten hun eigen apparatuur mogen gebruiken. Daarnaast is het de vraag of de industrie technisch wel in staat is om aan de eisen in het wetsvoorstel te voldoen.
Een collega van Hollings, Adam Schiff , heeft inmiddels laten weten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met een soortgelijk voorstel als dat van Hollings te komen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond