Deel dit artikel
-

Internationale topmusici: AI is creatieve dreiging

Tweehonderd overwegend Amerikaanse artiesten starten een protestactie tegen het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie. Het bedreigt hun vak en hun brood, vertellen ze in een open brief.

De groep roept AI-ontwikkelaars, techbedrijven platformen en digitale muziekdiensten op om geen AI meer te gebruiken als onderdeel van het creatieve product en om hun modellen mee te trainen.

“Een race naar de bodem”, noemen artiesten als Pearl Jam, Nicki Minaj, Billie Eilish en Stevie Wonder het proces waarbij de nieuwe technologie als een sluipmoordenaar op hun werkterrein komt.

Opvallende afwezigen op de lijst zijn namen als Taylor Swift, Justin Bieber, Ariane Grande en Drake. Ook Beyoncé ontbreekt, maar zij liet einde vorige week nog van zich horen. In het persbericht bij het verschijnen van haar nieuwe album Cowboy Carter zegt ze over dit onderwerp: “Hoe meer ik de wereld zie veranderen, hoe meer ik de behoefte voel aan een diepere connectie met puurheid. Als ik artificial intelligence, digitale filters en digitaal programmeren zie, wil ik juist terug naar echte instrumenten. Geen lagen met instrumenten, maar ik houd het juist rauw, organisch en menselijk.”

Het is twijfelachtig of AI-bouwers zich door de oproep laten remmen. Een eerdere internationale oproep tot een AI-pauze voor strategische bezinning viel ook dood in het zand.

Foto: Map of the Urban Linguist (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond