Deel dit artikel
-

Internet economie in kaart gebracht; Nederland telt mee op topniveau

Meta Group , een IT-onderzoeksbureau heeft een cybergids die de technologische vitaliteit van 47 landen in kaart brengt, gepubliceerd. De onderzoeker Howard Rubin onderzocht de landen op vijf categorieën. Namelijk technologische innovatie, mate van transformatie naar een digitale economie, economisch dynamisme, globalisering en banen die specialistische kennis vereisen. In de categorie economisch dynamisme eindigde Nederland als tweede achter Finland.

Na Nederland volgen Taiwan, de VS en Zweden. De factoren die gemeten werden, zijn productiviteit, motivatie van werknemers, management skills, ondernemerschap, de beschikbaarheid van venture capitalists en de beschikbaarheid van investeerders in het bedrijfsleven.

In de categorie technologische innovatie kwam Japan als beste uit de bus, gevolgd door Amerika, Duitsland, China en Frankrijk. Het aantal uitgegeven patenten, onderzoek, investeringen in nieuwe ontwikkelingen en het research & development personeel zijn de basis waarop Rubin zijn onderzoeksresultaten baseert. De Verenigde Staten is de leider op het gebied van globalisatie en wordt op de hielen gezeten door Engeland, Duitsland, Frankrijk, en Japan. De onderzoeker trekt zijn conclusies op de volgende gronden: export van goederen en commerciele diensten, investeren in buitenlandse markten, binnenhalen van buitenlandse investeringen en afwezigheid van invoerbarrieres.

Ook op het gebied van transformatie naar een digitale economie is Amerika steevast de marktleider. Finland, IJsland, Canada en Noorwegen volgen de Amerikanen op de voet. Internet verbindingen, e-commerce ontwikkeling, investeringen in telecommunicatie, computergebruik en computerpower werden gemeten.

De Verenigde Staten kwam als het sterkste land uit het algemene klassement. Uit de conclusie van Rubin blijkt dat Amerika ver voorligt op de andere 46 onderzochte landen. En dan komen de concurrenten; Japan, Duitsland, Frankrijk en Finland. China en Rusland eindigden respectievelijk op de zevenendertigste en negenendertigste plaats.

De onderzoeker had verwacht dat hij Ierland en India in de toptien van de toplanden op het gebied van internet en technologie zou zien. Deze landen eindigden respectievelijk slechts op de vijfentwintigste en vierendertigste plaats.

Volgens de onderzoeker is de cybergids het begin van het in kaart brengen van het internetlandschap. De 47 landen die gekozen werden voor het onderzoek, beschikten over databases waarop Rubin zijn conclusies kon baseren. De onderzoeker hoopt 100 landen in het bestand te hebben aan het eind van het jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond