Deel dit artikel
-

Internetbedrijf meent bewaarplicht te ontlopen

Het Nederlandse Westland IT heeft een nieuwe dienst gelanceerd waarmee gebruikers anoniem het internet op kunnen. Hiermee zou het de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens ontlopen.

De dienst, Anoniem Internet, versleutelt het internetverkeer en zorgt dat dit via meerdere landen verloopt. Vanuit Nederland kan de klant bijvoorbeeld inloggen op een server in Canada, om vervolgens via Zwitserland en Luxemburg weer op het internet uit te komen. De servers sturen de informatie onderling versleuteld door. Daarnaast wordt het internetverkeer vermengd met andere gebruikers op het netwerk. Het bedrijf heeft servers in onder meer Hong Kong, Kuala Lumpur, Tokio, Moskou, Denemarken en Kaapstad.

Het bedrijf zou onder de bewaarplicht vandaan komen omdat het geen Internet Service Provider is. De netwerkhost is gevestigd in Panama. Westland IT zou enkel een wederverkoper zijn van de dienst. De wet zou om die reden geen betrekking hebben op hun dienstverlening.

De Eerste Kamer keurde in de zomer vorig jaar de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens goed. Hiermee werd het voor telecom- en internetproviders verplicht om verkeersgegevens van klanten bij te houden. De wet ging in september van kracht in Nederland. Alle gegevens moeten 6 maanden bewaard blijven.

Bron foto: kylemac (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Victor van Zuydewijn

Het is toch allang duidelijk dat diegene die het willen er voor kunnen zorgen dat hun internet verkeer niet wordt opgeslagen. Zoveelste staaltje van symboolpolitiek!

Ruud Peeters

Correctie op de tekst:alle aanbieders van publieke communicatie moeten de gegevens 12 maanden bewaren. Voor ISP's is een wetswijziging in de maak die dit terugbrengt naar 6 maanden; deze is nog niet aangenomen. Telefonie aanbieders blijven zowiezo op 12 maanden bewaartermijn. voor de geintereseerden is op hier een high level whitepaper te vinden: http://www.noviongroup.nl/nl/dataretentie_whitepaper.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond