Deel dit artikel
-

“Internetgebruik ten koste van tv-kijken”

Internetgebruik gaat ten koste van tv-kijken. Dat stelt een groot Amerikaans onderzoek onder internetgebruikers. Internet wordt steeds belangrijker gevonden als informatiebron, maar ook de twijfel aan het waarheidsgehalte ervan neemt toe.

De omvangrijke studie van de Californische Universiteit UCLA stelt dat in 2002 71,1 procent van de Amerikanen op internet rondsurfte en dat vooral ten koste ging van tv-kijken. Internetgebruikers keken vorig jaar 5,4 uur minder televisie dan degenen die internet niet bezochten.

Ook komt naar voren dat de respondenten – het onderzoek werd voor het derde achtereenvolgende jaar gehouden – internet serieuzer nemen, maar tegelijk wantrouwender zijn geworden. Ruim 61 procent van hen noemt internet een "zeer belangrijke" of "belangrijke" informatiebron. Voor alle andere media liggen de percentages lager: kranten (57,8 procent), televisie (50,2 procent) en radio (40 procent).

Tegelijk is de twijfel aan het waarheidsgehalte van de informatie op internet groeiende, zo menen de onderzoekers. Slechts 52,8 procent van de ondervraagden vindt "alle of het merendeel van de online info" geloofwaardig. Dat was in 2001 nog 58 procent. De UCLA-wetenschappers verwachten dat deze scepsis alleen maar verder zal toenemen.

De respondenten blijken ten slotte minder online te shoppen, maar daarbij wel meer uit te geven. Iets minder dan 40 procent van de ondervraagden deed online aankopen in 2002, veel minder dan de 50,9 procent van het jaar daarvoor. Tegelijk werd er per aankoop ruim 100 dollar gespendeerd, vergeleken met ruim 70 dollar in 2001.

Deel dit bericht

1 Reacties

J. Leeuwenburg

U geeft aan dat het internet gebruik de TV kijkers oplokt. Is het niet zo dat ondanks de vele zenders, meer dan voldoende HERHALINGEN worden uitgezonden.(en niet een keer maar zenders wisselen elkaar ook nog eens af). Dan maar nieuws, muziek en info via het internet, daar krijg ik tenslotte waar voor mijn geld. Wat ik graag zou zien is dat we gaan betalen voor wat we opzetten. Geen TV, geen Kosten, dus weg met het luister en kijkgeld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond