Deel dit artikel
-

Invallen bij PostNL in België na undercoveractie

De invallen bij PostNL in België zijn het gevolg van een undercoveractie van onderzoeksjournalist Joppe Nuyts van VTM Nieuws. Hij ging aan de slag bij het koeriersbedrijf en constateerde op grote schaal inbreuken. Zelfs bezorgers zonder rijbewijs konden er aan de slag.

Een groot aantal sociale inspecteurs is maandagochtend binnengevallen bij PostNL in het Antwerpse Wommelgem en Mechelen.

In Wommelgem stelden de diensten twintig inbreuken vast, waarvan de helft voor zwartwerk bij de chauffeurs van onderaannemers. De andere tien inbreuken zijn vastgesteld voor deeltijdse arbeid. Daarbij krijgen werknemers een deeltijds contract aangeboden, maar werken ze in werkelijkheid veel langer.

Bij het PostNL-depot in Mechelen werden tien inbreuken vastgesteld, allemaal voor deeltijdse arbeid. Ook stelden de diensten één illegale werknemer vast.

Er liepen al eerder onderzoeken naar PostNL. Intussen zijn al zestig dossiers doorverwezen naar de rechtbank.

Sommige onderaannemers zeggen dat ze amper 1 euro per pakket ontvangen. Door die lage tarieven komen ze amper of niet rond. Twee onderaannemers zouden duizenden euro’s uit eigen zak hebben betaald om niet failliet te gaan. Dit werkt zwartrijden in de hand.

PostNL schuift alle verantwoordelijkheid van zich af, zegt Tom Peeters van de socialistische vakbond BTT-ABVV tegen de VRT.

Het depot in Wommelgem is tijdelijk verzegeld, waardoor duizenden pakketjes niet bij de klanten arriveren. De acties zijn een klap voor PostNL. Zeker vijf procent van het totale aantal pakjes wordt voorlopig niet bezorgd.

Vermoedelijk zal PostNL de ontzegeling van het depot bij Antwerpen vragen. De arbeidsauditeur kan die ontzegeling ook weigeren. De bezorging kan weken worden vertraagd.

‘Reken er maar op dat er paniek is bij zowel de multinationals zoals bol.com of Zalando, als bij de pakjesbedrijven’, zegt transporteconoom professor Roel Gevaers van UAntwerpen tegen Het Laatste Nieuws.

PostNL beschikt over negen pakkettendepots in België. Die staan onder meer in Sint-Niklaas, Ardooie, Namen, Vilvoorde, Wommelgem, Sint-Truiden en Mechelen.

Begin 2022 opent het eerste Belgische hoogtechnologisch sorteer- en distributiecentrum in Willebroek. Gezien de groei is PostNL daarnaast druk bezig met de voorbereiding voor de bouw van een tweede hoogtechnologisch sorteer- en distributiecentrum in Oost-Vlaanderen.

De VTM reportage is hier te zien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond