Deel dit artikel
-

Investeerder stopt weer 124 miljoen in Rocket

Het Zweedse investeringsbedrijf Kinnevik stak afgelopen kwartaal weer 124 miljoen euro in Rocket Internet. Vermoedelijk is het dochter Zalando dat zoveel geld verbrandt.

In het eerste zes maanden van dit jaar stak Kinnevik bijna een half miljard euro in het Duitse internetbedrijf Rocket Internet. Tussen maart en juli was dat nog zo’n 124 miljoen. Het is niet duidelijk of de kapitaalbehoefte van de eigenaar van onder meer Zalando, Home24, Dropgifts, Wimdu en eDarling zal afnemen.

De Zweden investeerden afgelopen halfjaar tien keer meer dan Rocket dan in 2011. Zo blijkt uit de financiële resultaten die het bedrijf publiceert. Kinnevik is heeft ook grote belangen in Tele2, krantenbedrijf Metro en CDON, dat fashionwinkels als Nelly.com en Heppo exploiteert.

In totaal stak de investeerder 863 miljoen euro in het Duitse Rocket Internet. De waardering van dat belang aan het einde van het eerste kwartaal was 1,1 miljard euro. In ruil voor het verstrekte kapitaal hebben ze nu een kwart van de aandelen in handen van een mondiaal opererend e-commercebedrijf.

Voorts blijkt uit de cijfers dat het 75 jaar oude Kinnevik zijn belang in Groupon van de hand heeft gedaan. De initiële investering bedroeg drie miljoen euro. De exit leverde onder de streep zestig miljoen euro op.

Over de bron van de grote, aanhoudende financieringsbehoefte van Rocket Internet laat de investeerder zich niet uit. Vermoedelijk vergt de snelle internationale expansie van Zalando veel werkkapitaal.

De modewinkel zag zijn omzet van 2010 op 2011 met een factor drie groeien tot 510 miljoen euro. Vooralsnog wordt er rode cijfers geschreven. Ter vergelijking: Amazon.com was ook jaren verliesgevend. Alle beschikbare middelen werden eerst aangewend om marktaandeel en bereik te kopen en nieuwe diensten te maken. Sinds begin 2009 plukt het bedrijf daar de vruchten van. De koers is sindsdien vervijfvoudigd.

Kinneviks portfolio is 5,5 miljard euro waard. De omzet in het eerste halfjaar bedroeg 66 miljoen euro tegenover negen miljoen een jaar geleden. Het rendement van de afgelopen twaalf maanden is drie procent. Er wordt naar eigen zeggen een transformatie in de focus van het portfolio uitgevoerd.

Twee andere grote investeerders in Rocket Internet zijn de Russische fondsen DST en Access Industries.

Foto: Dan Brown (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Carolien

it takes money to make money. Wannneer zullen ze een van de webshops verkopen?

Rudi

Dan nog de vraag wie heeft er zo’n slordige 4-5 miljard voor over …… Dat zijn er nooit veel die dat kunnen betalen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond