Deel dit artikel
-

Investeerders steken miljarden extra in logistiek voor online

Investeerders staken vorig jaar 34 procent meer geld in de bouw van opslag- en distributiecentra: de logistieke infrastructuur voor webwinkels.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Financial Times. E-commerce blijft groeien en in de meeste EU-landen is extra capaciteit nodig. In de zuidelijke en oosterse landen om de intiële lokale infrastructuur aan te leggen, in landen als Engeland om nog meer capaciteit bij te kopen voor internationale handel.

In 2014 werd voor 19,8 miljard euro geïnvesteerd in opslag- en distributiecentra. Dat is 34 procent meer dan in 2013 en het hoogste bedrag van de afgelopen zeven jaar.

Het land met de hoogste investeringssom is Engeland: 7,9 miljard euro (+65 procent), terwijl Ierland, Finland en Spanje vooral verhoudingsgewijs grote sprongen maakte. In Nederland investeert Wehkamp bijvoorbeeld 70 miljoen euro in de bouw van een warehouse dat in hoge mate is geautomatiseerd. Amazon bouwt verspreid over Europa vijf distributiecentra.

Tom Seffens beschreef het strategisch belang van logistiek en fulfillment onlangs als volgt op Emerce. “Wanneer fulfillment een bron is voor strategisch concurrentievoordeel, een orderwinner, dan is het raadzaam om om de benodigde capaciteiten zelf te ontwikkelen. Wanneer de logistieke organisatie echter ‘gewoon’ in orde moet zijn om het retailspel überhaupt te mogen spelen, dan is de fulfillment in strategische termen van randvoorwaardelijk belang. In dat geval ligt uitbesteding meer voor de hand. Zodat de retailer zich kan focussen op zijn kernactiviteiten.”

Foto: Wikimedia (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond