Deel dit artikel
-

Investeren met MS Money

Microsoft stopt tien miljoen euro in het IT fund II van venture capitalist Gilde. Waarom niet zelf een incubator gestart? Door Anton van Elburg

Elk bedrijf van enige naam en faam stelt tegenwoordig risicodragend kapitaal beschikbaar voor startende internet-bedrijfjes. Corporate venturing wordt dat wel genoemd. Microsoft Benelux heeft volgens general manager John Mangelaars ook overwogen een eigen incubator te starten, maar deed dat niet omdat het zich ingehaald zag door de markt. De hausse aan incubators deed Microsoft besluiten om het geld dan maar te fourneren aan een bestaande venture capitalist. Dat werd een storting van tien miljoen euro in het IT fund II van Gilde.

Mangelaars: "We zien vrij veel wilde ideeën langskomen en voor de goede, post-wilde ideeën zochten we een uitlaatklep. Met financiële middelen willen we de doorbraak van bepaalde technologieën steunen. We hebben een marktconforme rendements- en waarderingsdoelstelling, maar willen flexibeler zijn wanneer we de doorbraak van een technologie erg belangrijk vinden. In principe zijn we een softwarebouwer, geen venture capitalist. Schoenmaker blijf bij je leest."

Gilde-directeur Toon den Heijer vult aan: "Veel jonge bedrijven zijn bang dat een investering door een groot bedrijf als Microsoft beperkingen met zich meebrengt, bijvoorbeeld in de keuze voor software. Een start-up moet zich kunnen ontplooien. Daarom is het goed dat er een VC tussenzit."

Gilde kwam volgens Mangelaars in beeld omdat dat fonds een groot aantal investeringen in een korte tijd zou kunnen doen, en een laag faalpercentage zou hebben met tegelijk een relatief hoog rendement. Mangelaars: "Gilde past het beste bij ons risicoprofiel." Gilde's tweede IT fund zal zich vooral concentreren op investeringen in e-infrastructuur en e-business applicaties. Den Heijer zocht voor dit fonds meer financiers dan voor het eerste Gilde IT fund, dat alleen de Rabobank als kapitaalverschaffer achter zich had. Uiteindelijk kreeg Den Heijer twaalf partijen bij elkaar die gezamenlijk 250 miljoen euro stortten.

Risicoprofiel

Behalve aan de onderhandelingstafel, lijken beide heren elkaar ook gevonden te hebben in een kritische visie op het te brave en te versnipperde Nederlandse ondernemersklimaat. Eensgezind wordt er een pleidooi afgestoken voor het nemen van meer risico's, wat wel een beetje vreemd overkomt na de bewieroking van het lage risicoprofiel van Gilde. Mangelaars: "Het Nederlandse toptalent vertoont te veel risico mijdend gedrag. Ik heb het al vaker gezegd: mensen kiezen te vroeg voor een vaste baan met een lease-auto."

Mangelaars heeft nog meer pijlen op zijn boog: "De 'ik heb een idee, ik zoek geld'-fase moet omgebogen worden. Je moet het omdraaien: eerst kijken wat de markten en de kansen zijn, vervolgens goede mensen erbij halen en dan pas geld zoeken. Verder kennen we heel veel aparte incubators die bedrijfjes om zich heen verzamelen. Roel Pieper, Maurice de Hond, Silicon Polder, Netlinq, Lost Boys. Er zou veel meer chemie tussen al die polen moeten ontstaan, en we zouden gezamenlijk moeten discussieren over wat bijvoorbeeld de volgende golf op internet gaat worden."

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in een vrije-markteconomie. Mangelaars en Den Heijer denken aan de oprichting van een soort bedrijvenpark, met plaats voor congressen, lezingen, vergaderzalen, restaurants enzovoort. Kortom, een plaats waar mensen uit de internetindustrie met elkaar in contact komen. Een soort First Tuesday, maar permanent. Gaat Microsoft dat betalen? Mangelaars: "Er zou een onafhankelijke partij moeten opstaan die drie jaar lang funding garandeert voor zo'n centrum, dat in het voormalige Oininio gehuisvest zou kunnen worden." Drie dagen na het gesprek kondigde het bedrijf Magicminds aan een multimediacentrum in Oininio te openen, ongeveer volgens het concept dat Mangelaars schilderde. Zowel Gilde als Microsoft zeggen niet bij het initiatief betrokken te zijn.

Overzicht van bedrijven die aan 'corporate venturing' doen: www.beursplein3.nl/startkapitaal/overzicht_corpven.htm

Deel dit bericht

1 Reactie

Eric Esselink

Wat zowel John als Toon niet vermelden is dat deze investering Microsoft ook een 'opportunity' geeft om als eerste een goed bedrijf (met waarde voor MS) uit de Gilde stal op te slokken. Iets wat voor de Softonaut alleen al 10M waard is…Dat zoiets niet altijd plezierig is heeft WebTV wel bewezen. Wat dat betreft lijken AOL (netscape) en MS wel een beetje op elkaar.De vraag natuurlijk hier is hoeveel druk Gilde zal uitoefenen op de starter als MS geinteresseerd is om het bedrijf over te nemen, zeker als MS bereid is om een forse bonus op de investering te geven.Dit risico bestond veel minder met een vrij neutrale partij als de Rabobank. "Mangelaars: Het Nederlandse toptalent vertoont te veel risico mijdend gedrag."Wat een onzin, ik denk dat toptalent zich heel goed realiseerd dat Nederland een klein land is en dat daardoor hier niet dezelfde mogelijkheden zijn als in de US. De US werkwijze werkt alleen maar in de US, elk land zal zo zijn eigen werkwijze moeten vinden. Darwin zei het al: de successvolste zijn degene die het beste aan gepast zijn aan de lokale omstandigheden. Over incubators wil ik kort zijn: ik vind het nut daarvan op zijn hoogst twijfelachtig. Als je geen of weinig revenue hebt, heb je aan een incubator ook weinig. De vraag rijst dan ook of je business uberhaupt wel een goed idee is. Als je wel voldoende revenue hebt, is een incubator overbodig en kun je rechtstreeks door naar je investeerders zoals Gilde. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond