Deel dit artikel
-

Irritatie over geplagieerde sites leidt nog niet tot rechtszaak

Alle ergernis over geplagieerde websites heeft in Nederland nog niet tot een rechtszaak geleid. Dat zegt hoogleraar Informatierecht Jan Kabel tegen Emerce. 'Copycatting' is een duidelijke overtreding van het auteursrecht, maar wordt dikwijls opgelost met een boos mailtje of telefoontje.

De Auteurswet verbiedt het kopiëren van zowel de 'look & feel', de inhoud als de broncode van een site. Het is volgens juristen redelijk gemakkelijk overtreders daarvan via de rechter aan te pakken, maar het is in Nederland nog nooit gebeurd, zegt Jan Kabel, hoogleraar Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Kabel: "Kennelijk vinden slachtoffers dat het niet de moeite loont."

"In tachtig procent van de gevallen volstaat een brief van de advocaat, met desnoods een eis tot schadevergoeding of een tweede briefje met een conceptdagvaarding", meent Christiaan Alberdingk Thijm, internetadvocaat bij SOLV Advocaten. De kopieerder moet aan kunnen tonen dat hij onafhankelijk van het origineel tot precies hetzelfde resultaat was gekomen. Maar meestal wordt helemaal geen advocaat ingeschakeld en leidt een boos mailtje of telefoontje van eigen hand al tot resultaat.

Slachtoffers van copycats bevestigen dit beeld. Zo werd de Site Check (waarmee klanten de kwaliteit van hun site kunnen onderzoeken) van het nieuwe-mediabedrijf Bright Alley letterlijk gekopieerd door webbureau Websdesign . Directeur Willem Kors van Bright Alley: "Het viel ons op dat dit bedrijf erg vaak onze nieuwsbrief bekeek. Toen we hun site bezochten zagen we het jatwerk." Een boos mailtje en een publicatie op de Emerce-site bleken afdoende. Kors heeft de indruk dat het vooral de "opportunisten en guerrilla's in deze branche" zijn, die zich aan zulke praktijken schuldig maken.

De Dordtse webbouwer Think-Ahead is naar eigen zeggen dit jaar "minstens tien keer" slachtoffer geworden van copycats. Meest recente dader is concurrent Bakels Webdesign die teksten en ontwerp van de Think-Ahead-site vrijwel letterlijk heeft overgenomen. Ook de Dordtenaren hebben geen zin in een rechtszaak. "We hebben een mailtje gestuurd met de eis het te veranderen. Een rechtszaak zien we niet zo zitten: het zijn meestal kleine partijen die dit doen en daar valt meestal weinig weinig te halen", meent Guus Schiefelbusch van Think-Ahead.

Voor De Lijst – een site die zichzelf omschrijft als "index van internetbronnen" en in navolging van het befaamde Pirated Sites al langer over plagiaat schrijft , is de maat dermate vol dat het dit jaar een Ctrlc-Ctrlv 2002 Award wil toekenennen. Tot eind van de maand kunnen de lezers nominaties insturen voor de plagieerder die "het grofst te werk is gegaan", aldus Sander den Heijer van De Lijst.

Een goede kanshebber op de Award is volgens Den Heijer Webhoster.nl . Die zou zich meerdere malen aan plagiaat schuldig hebben gemaakt. Onder meer bij de ontwikkeling van een site voor de GebruikersGroep Kennisnet waarvan de lay-out volgens De Lijst een exacte kopie is van Frontend.com. Den Heijer: "Aan de haal gaan met andermans creativiteit wordt nog erger als er geld mee verdiend wordt."

Deel dit bericht

8 Reacties

eric

Vanaf heden is de winnaar van de eerste CTRL-C CTRL-V Award {bekend; http://www.delijst.net/delijst/ctrlcctrlv2002/ }.

gerard hupkens

Leuk initiatief, maar ik betwijfel of dit uberhaupt zin heeft (water naar de zee dragen), zeker zolang er vrij lankmoedig op gereageerd wordt door betrokken partijen, maar ook overheden. Zijn er verder andere Emerce lezers die ervaringen hebben met plagiaat van hun eigen werk?

Annalies

Ik ben benieuwd of de dames en heren van {De Lijst; http://www.delijst.net/delijst/Design/Oogkoekjes/Flashplezier/index.php } dit fraaie stukje kopieerwerk van {Reisrevu; http://www.reisrevue.nl } onbestraft laten. Jammer dat bedrijven integriteit (op het Internet) niet hoog in het vaandel hebben. Al helemaal omdat het hen ook kan overkomen.

Donders

Kun je ook het voorbeeld van Reisrevue noemen? Of moeten wij eerst naar De Lijst en dan maar afwachten of zij jouw klacht oppikken?

Roel

En weer is het raak. Waarschijnlijk al wat langer dan vandaag, want het betreft onze vorige site… {Origineel; http://www.think-ahead.nl/origineel.htm }{Plagiaat; http://www.damu.org/formulier.htm }

Roel

Er schijnen overigens ook {clowns; http://www.think-ahead.nl/clown.htm } te zijn die in ieder geval de kleuren en vormgeving aanpassen…

Marco

Tja, als je je website laat genereren door een "bouw uw website in 5 minuten" wizard dan kan het wel eens voorkomen dat er soortgelijke websites ontstaan.

Roel

Ja, inderdaad, dán wel. Briljante opmerking Marco…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond