Deel dit artikel
-

ISOC-congres: weinig nieuwe inzichten

The Next Net, het congres over de toekomst van het internet dat gisteren plaatsvond in Amsterdam, heeft weinig nieuwe inzichten opgeleverd. Zelfs ISOC-oprichter Vinton Cerf, de "vader van het internet," bleef steken in voorspellingen over intelligente koelkasten en interactieve sokken. "IP on everything!"

Dat tachtig tot negentig procent van de dotcom bedrijven zou sneuvelen, had hij allang zien aankomen. Dat bovendien binnen enkele jaren het gebrek aan IP-adressen een flessenhals wordt voor het internetverkeer, staat voor hem ook als een paal boven water. Vinton Cerf , oprichter van de Inter Society, geldt als de "vader van het internet." Hij ontwikkelde eind jaren zestig het TCP/IP-protocol, dat alle netwerken die samen het internet vormen, in staat stelt met elkaar te communiceren. "IP on everything" luidt zijn devies. Zoals Cerf demonstreerde leent deze kreet zich bij uitstek om op een t-shirt gedrukt te worden.

Gisteren werd hij op het ISOC-congres "The Next Net" onder veel mediabelangstelling als een goeroe onthaald. Als gastspreker ging hij in op de vraag hoe het internet er de komende jaren uit zou zien. Volgens Cerf zijn de praktische toepassingen van het internet onbegrensd. Hij noemde het aloude voorbeeld van de intelligente koelkast. "Zet die nu eens in verbinding met een weegschaal in de badkamer. Zodra je beneden komt, heeft de koelkast een uitgebalanceerd dieet voor je uitgerekend. Maar het kan ook zijn dat hij gewoon niet meer voor je opengaat." Hilariteit in de zaal, maar volgens Cerf was duidelijk dat in principe elk apparaat de technologie van het internet kan gebruiken.

We kunnen dan ook veel nieuwe productinnovaties tegemoet zien, stelt Cerf. Zelfs al is tachtig tot negentig procent van de zakelijke initiatieven inmiddels gesneuveld. "De kern van het internet bestaat uit software.Ik zie apparaten als lege vaten, die wachten om gevuld te worden met internet-gerelateerde technologieën. Ik verwacht een enorme golf van nieuwe experimenten", aldus Cerf. Vervolgens stak hij van wal met een uitgebreid verhaal over het toekomstige "interplanetaire internet," dat satellieten rond Mars met het "oude" internet op aarde zou gaan verbinden.

Terug op aarde was de volgende gastspreker een stuk pessimistischer gestemd. Rob Kitchin, docent Sociale Geografie aan een Ierse universiteit, schetste een wereld in sociale chaos. Veroorzaakt door nieuwe technologieën natuurlijk. Individuen raken ontheemd in een wereld vol virtuele communicatiestromen. Steden raken hun oorspronkelijke functie kwijt als knoopunten van handel, productie en consumptie. De scheiding tussen arm en rijk (de "digital divide") wordt alleen maar groter. Afrika en Latijns Amerika zijn nauwelijks online, op enkele grote steden na.

Hoe deze ontwikkelingen in goede banen geleid moeten worden, kon Kitchin niet zeggen. Er moet meer onderzoek komen, vond hij. Stringente regelgeving om de ongunstige ontwikkelingen vóór te zijn, vond hij niet op zijn plaats. Zijn boek lag scherpgeprijst voor de liefhebber bij de uitgang. En zo zijn we na dit ISOC-congres nauwelijks meer wijzer geworden over "The Next Net." Nog meer leuke speeltjes en applicaties die het leven gemakkelijker maken. Maar ook meer sociaal-economische problematiek. Was het ooit anders?

Deel dit bericht

1 Reactie

Ward Bekker

Het idee om alle apparatuur in huis met tcp/ip aan elkaar te knopen is zeer interessant. Echter, er zijn een paar praktische problemen die er voor zorgen dat het idee de komende jaren een 'gimmick' zal blijven. Stel dat iemand een virus schrijft die uw diepvries laat ondooien, uw verlichting stroboscoop laat spelen, uw stereo & TV zo hard mogelijk aanzet en uw zelfbestellende koelkast zo ver krijgt om een mega order diepvriespizza's bij de appie heijn laten plaatsen terwijl u rustig een rapportje aan het tikken bent op uw werk. Het beheer van zo'n systeem zal waarschijnlijk nog een grotere nachtmerrie worden. Neemt uw pc al vele uren van uw tijd in beslag door crashes, nieuwe updates van software waardoor het hele systeem ineens niet meer opstart en het gebruikelijke installeren en deinstalleren van software, moet u daarnaast ook nog de sokken een bios-upgrade geven en uw koelkast patchen.En dan heb ik het nog niet gehad over ongebruiksvriendelijke software en een wirwar van standaarden die absoluut niet met elkaar overweg kunnen. Computers maken ons leven inderdaad een stuk makkelijker 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond