ISOC: Eolas-patent kan zich tegen WWW keren

Microsoft heeft vorige week opnieuw een nederlaag geleden tegen Eolas over het patent op plug-ins. Volgens ISOC Nederland kan deze patent-zaak grote gevolgen gaan hebben voor het hele web. Het is zelfs denkbaar dat Microsoft een browser met geheel eigen standaarden gaat uitbrengen.
Een federale rechter heeft vorige week de claim van Microsoft afgewezen dat Eolas de feiten onjuist heeft voorgesteld in de patent-zaak over plug-ins (Zie eerdere Emerce-berichtgeving .) Er staan nog meer van dergelijke "post trial" bezwaarschriften op het programma. Medio november moeten die behandeld zijn, waarna Microsoft 30 dagen de tijd heeft om in hoger beroep te gaan. (Bron: News.com ).
Mike Doyle, de baas van Eolas, spreekt in een interview met de Ierse krant Sunday Business Post zelfverzekerd de verwachting uit dat het nog anderhalf jaar zal gaan duren, maar dat Microsoft vervolgens een 'big cheque' zal uitschrijven. Microsoft is veroordeeld tot het betalen van 521 miljoen dollar aan Eolas. Advocaten strijken overigens 33 tot 40% van dat bedrag op, zo schrijft de Sunday Business Post.
Doyle presenteert zich als een kleine innovatieve ondernemer die het opneemt tegen Goliath die zijn rechten geschonden heeft. De vraag is welke dienst Doyle daarmee aan de internet-gemeenschap bewijst. Microsoft moet nu waarschijnlijk de Internet Explorer gaan aanpassen om geen inbreuk op het patent te maken. Er wordt bijvoorbeeld gedacht over een dialoogboxje dat elke keer verschijnt wanneer een Macromedia Flash-toepassing, Java applet of Acrobat-document wordt aangeroepen. Zo'n boxje zou de patent-definitie van een "automated interactive experience" omzeilen. Welke oplossing ook gekozen wordt; partijen die content via dergelijke plug-ins aanbieden, zullen hun pagina's moeten aanpassen.
Op de aan deze zaak gewijde mailinglist van de W3C wordt inmiddels gediscussieerd over de vraag of Microsoft er niet juist belang bij heeft om deze zaak te verliezen. Dat zou dan een mogelijkheid zijn om in een keer een browser met geheel eigen standaarden neer te zetten.
Volgens woordvoerder Michiel Leenaars van de Nederlandse Internet Society (ISOC) is die gedachte niet eens zo heel vreemd, omdat Microsoft zich al langer afzijdig houdt van het debat over browser-standaarden. Leenaars: "Microsoft bemoeit zich al een jaar niet meer met de discussies over standaarden voor browser-gerelateerde technologieën die in de W3C gevoerd worden. Andere browsers zoals Mozilla Firebird of Opera zijn inmiddels al veel geavanceerder dan Internet Explorer, en bovendien op standaarden gebaseerd. Explorer 6 daarentegen ondersteunt juist minder standaarden dan voorheen, waaronder VRML."
Leenaars kan zich een scenario voorstellen waarin Microsoft een nederlaag tegen Eolas aangrijpt om met een nieuwe versie van Explorer te komen die alleen nog eigen standaarden ondersteunt. Het gebruik daarvan zou volgens Leenaars middels de bestaande licenties afgedwongen kunnen worden, omdat daarin bepalingen staan omtrent het terughalen en vernieuwen van de software. Leenaars: "Het Eolas-patent kan dus grote gevolgen hebben voor het hele web. Internet is uitgevonden om op een universele manier informatie uit te wisselen. Dit soort patent-zaken dwarsbomen dat."
Microsoft Nederland liet bij monde van woordvoerder Robert Moll weten dat ongeacht de afloop, deze zaak geen of minimale gevolgen zal hebben voor eindgebruikers.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
gooz
Ook deze zaak toont weer overduidelijk aan dat software octrooien een gevaar vormen voor innovatie en daarmee voor de samenleving zoals we die nu kennen. Hoe kan het bestaan dat een octrooi wordt verleend op "automated interactive experience" zonder specifiek in te gaan op techniek of uitvoering. Dit is te vergelijken met een bio-octrooi op een "rode bloem". Dit zou ondenkbaar zijn omdat in de natuur en bij kwekers vele rode bloemen groeien en geteeld worden. In het huidig octrooi stelsel dient een te octrooieren product of uitvinding onder meer nieuw te zijn, niet voor de hand te liggen en het moet industrieel toepasbaar zijn. Daarnaast dient een gedetailleerde en volledige beschrijving van de uitvinding en hoe hij moet worden geconstrueerd worden gegeven. Stapje verder.Een octrooi op het "doorspoelen van een toilet met het drukken een enkele knop" zal onder het huidige stelsel niet worden goedgekeurd omdat de nieuwheid, het niet voor de hand liggende en de gedetailleerde omschrijving ontbreken. Echter, zodra het software betreft, kan een dergelijk octrooi in de VS wel worden toegekend. Zie de Amazon een-knop-bestel-methode en de juridische gevechten die daar het gevolg van zijn. Ook de algemene beschrijving van "automated interactive experience" laat veel ruimte voor juridische strijd, terwijl niet op een gedetailleerde en volledige beschrijving kan worden teruggevallen. Deze is er immers niet. Momenteel is de Europese commissie bezig met de discussie om ook in Europa een octrooistelsel voor software op te tuigen. Goed voor het innovatieve vermogen van de EU? Denk het niet. Wel jammer dat de eventuele nieuwe wetgeving te laat komt voor Jaap Haartsen, de uitvinder van Bluetooth. Hij had het "draadloos op korte afstand communiceren met verschillende apparaten" kunnen octrooieren. Zou een mooie inkomstenbron zijn voor Nederland. Zeker als niet meer geïnnoveerd kan worden door software makers binnen Nederland en Europa. Kijk voor meer informatie over software octrooien op http://swpat.ffii.org/index.en.html . Lekker juridisch huiveren. Beetje vreemd maar niet lekkerÖÖ
ppk
Mijns inziens zal de hele patent-zaak geen enkele invloed hebben op huidige of toekomstige Explorers. Immers, zodra Microsoft de patenten serieus zou nemen en, bijvoorbeeld, de Flash plugin uit zijn browser zou verwijderen, zouden Explorer gebruikers ineens hun favoriete sites niet meer kunnen bekijken. Resultaat: boosheid die niet door een ingewikkeld technisch verhaal kan worden weggenomen. Derhalve zouden gebruikers kunnen overwegen naar een andere browser over te stappen. Of dit inderdaad op grote schaal zou gebeuren is onduidelijk, maar dat doet er ook niet toe. Microsoft wil dit tot elke prijs voorkomen, en de beste manier om het te voorkomen is het handhaven van Flash. Mijns inziens zal er dus niets veranderen.