Deel dit artikel
-

ITV neemt John de Mols Talpa over

Het Britse mediaconcern ITV neemt Talpa Media van oprichter en eigenaar John de Mol voor in elk geval 500 miljoen euro. Afhankelijk van de prestaties van Talpa in de komende acht jaar, en de betrokkenheid van John de Mol bij het bedrijf, kan de uiteindelijke aankoopprijs oplopen tot 1,1 miljard.

ITV is het grootste commerciële televisiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk en brengt alle genres, van groot entertainment tot sport, nieuws en eigen dramaseries. ITV exploiteert een groep zenders en heeft eigen productiebedrijven, ook in een groot aantal andere landen.

ITV ziet de acquisitie naar eigen zeggen als een ‘nieuwe strategische mijlpaal’ op weg naar het formeren van een groot contentbedrijf dat zelf entertainment formats creëert en beheert om die (samen met dramaseries) internationaal te kunnen distribueren.

Als onderdeel van de transactie blijft John de Mol, samen met het management en de creatieve staf, een sleutelrol vervullen in de creatie en ontwikkeling van formats. Daarmee blijft Talpa’s creatieve pijplijn in stand, zo laat het bedrijf weten. In een verklaring laat hij weten: ‘Als het gaat om aandacht voor het belang van content, is de strategie van beide bedrijven precies gelijk. Voor mij persoonlijk betekent deze overname dat ik me geheel kan toeleggen op de creatie van grensverleggende content.’

Gedurende de afgelopen zes jaar heeft Talpa 75 shows ontwikkeld die in 180 landen over de gehele wereld worden uitgezonden. In 2014 werden wereldwijd 16 nieuwe Talpa-formats uitgezonden. Utopia is inmiddels aan zeven landen verkocht waaronder Roemenië, Turkije en Duitsland.

Voor een eerste betaling van 500 miljoen in contanten draagt Talpa 100 procent van het uitstaande aandelenkapitaal aan ITV over. Verdere betalingen zijn gekoppeld aan de toekomstige prestaties van Talpa. Daarvoor moet Talpa een ambitieuze winstgroei laten zien over een periode van acht jaar. De overeenkomst is nog wel onderhevig aan goedkeuring door de autoriteiten en wordt in het tweede kwartaal van 2015 verwacht.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond