Jaar in beeld: september-december 2000

De laatste vier maanden van 2000: WOL gaat over in Italiaanse handen, Newconomy komt in geldnood en verschillende incubators moeten hun eerste faillissementen bekend maken. En eindelijk wordt de vraag of AOL en Time Warner samen verder mogen, beantwoord: Het mag.
September
De Europese commissie twijfelt of het goedkeuring moet geven aan de samengang van AOL en Time Warner. Ook de Amerikaanse mededingingsautoriteiten zetten er nog vraagtekens bij: de combinatie zou een sterk overheersende rol krijgen op de markt. Na Francisco van Jole vertrekt ook Erwin van der Zande bij Bitmagic; het bedrijf verlaagt haar uitzendfrequentie. Betalen voor website-bezoek lijkt niet te lonen; SurfjeRijk stopt haar diensten , bij gebrek aan adverteerders. Op 7 september wordt bekend dat Tiscali voornemens is het neergaande Worldonline in te lijven. De Italianen willen 20 euro per WOL-aandeel betalen . Ajax komt in opspraak; De voetbalclub wil alle domeinnamen verbieden die de naam Ajax voeren. Ajaxfan.nl is de eerste partij die gemaand wordt de activiteiten te staken. De openbaar vervoer-info wordt weer gratis. Sinds er betaald moest worden, kelderde het aantal bezoeken op de site dramatisch. Lost Boys is nog steeds op overname-pad. ACS-I wordt opgeslokt . Netwerk-infrastructuur is een groeimarkt. InterXion krijgt zelfs 200 miljoen euro aan investeringen .
Op 14 september blijken veel klanten van betaaldienst OTS weg te lopen bij het bedrijf: Slechte service, onbereikbaar en trage betalingen zijn de druppels die de emmer doen overlopen. Inmiddels heeft RingRosa het bedrijf weer overgedaan aan oud-eigenaar Hans Perukel. Altavista moet een kwart van het personeel ontslaan in een grootscheepse reorganisatie. Minister Jorritsma wil dat Twinning uiterlijk eind 2001 uit handen van de overheid moet zijn. Een paar dagen later wordt bekend dat Twinning de financiering van URMusic stopt ; de incubator komt onder vuur te liggen. VNU en Ilse zijn aan het eind van de maand definitief één bedrijf.
Oktober
Het Rotterdamse webbureau WDS wordt voor een kleine tien miljoen euro opgenomen in het Zweedse Cell Network. Bedrijven in de VS schijnen een te hoge burnrate te hebben; Barrons komt met verontrustende cijfers . Twinning is het oneens met het strenge rapport van KPMG. Er zou nauwelijks sprake zijn van toezicht op de bedrijven, maar de Twinning-directie ontkent dat. Platenmaatschappij BMG en Napster zouden contact hebben gehad, maar Napster ontkent dat . Later blijkt de muziekdienst toch in handen te komen van Bertelsmann, moeder van BMG. Boxman heeft hard geld nodig maar de investeerders geven niet thuis. Of Holland Venture daar ook bijzit is onbekend, maar de maatschappij wordt wel tot beste participatiemaatschappij uitgeroepen. Op de elfde valt het doek voor Boxman, al wordt op de achtergrond nog wel onderhandeld. De oprichters van die andere Zweedse mislukking, Boo.com, schrijven een boek over hoe het toch zover heeft kunnen komen. De Europese Commissie besluit dat AOL en Time Warner geen monopoliepositie krijgen , en goedkeuring volgt.
Providers Wish en Noknok bundelen de krachten om de provider-shake out voor te zijn. Vacaturesite Zoomnet wil dolgraag de domeinnaam Zoom.nl hebben , en klaagt het architectenbureau onder die naam aan. Die was namelijk ook begonnen met het aanbieden van vacatures. Een dag later geeft Zoom.nl toe . In de malaise op de beurs toont het Amerikaanse Ebay wel goede cijfers . Met Razorfish gaat het minder ; Tien procent van het personeel hoeft niet meer terug te komen. Amazon draait nog altijd verlies, maar het bedrijf weet wel winst te boeken op de verkoop van boeken, cd's, en video's.
In Nederland start de Bijenkorf, icoon van de oude economie, eindelijk met een verkoopsite . Co-buyingsite Nokdown ziet te weinig verkoop op de site en stopt voor de consument. De New Amsterdam IT Group (Nait) moet wegens gebrek aan visie de deuren sluiten. Er werd teveel geld verbrand. Een aantal Zweedse webbureaus, zoals Framfab, Icon Medialab en Cell Network kennen een zwarte dag op de beurs . Allemaal kelderen ze tientallen procenten en massa-ontslagen zijn het gevolg.
November
Op de eerste dag van november opent Wellowell , een initiatief van ING, haar site. Pro Active presenteert haar breedband-onderzoek , maar concullega Multiscope zet er wel een paar vraagtekens bij. Een interessante discussie ontstaat. Het verval van Priceline zet in met een flink aantal ontslagen. Bitmagic is tegenwoordig geen contentmaker meer, maar provider van de eigen technologie. Xoip zoekt haar heil op de Chinese markt . Amerika is getuige van weer een groot dotcom-faillissement: Pets.com kan het niet langer bolwerken . Na een lange aanloop gaat in Nederland eindelijk de verkoop van goedkopere benzine via UnitedConsumers van start.
Pro Active verwacht dat Nederlanders in 2000 voor 5,9 miljard piek online kopen, zowel zakelijk als privé. Op het Emerce-bericht dat er op Internet in Business weinig nieuws te zien is, ontstaat opnieuwe een levendige discussie. De Nederlandse meta-zoekmachine Surfboard koopt collega Ixquick. WOL, al enige tijd onder leiding van James Kinsella, is alle aantijgingen beu en gaat in de tegenaanval . BuyItDirect stopt de verkoop aan consumenten, want daar schijnt geen droog brood aan te verdienen te zijn. Priceline lijkt ten onder te gaan aan schandalen; belasting-ontduiking en leningen die niet terug betaald hoeven te worden. Ook in Nederland een klein schandaal: Kledingsite TholeBojoh wordt beticht van oplichting . Clockwork baart opzien door personeel te werven via de Prive en de Donald Duck .
December
Nederlandse webbureaus zien het ondanks een terugval in het buitenland niet somber in ; over het algemeen zit de groei er nog lekker in. De voorgenomen fusie van Excite@Home en Chello gaat definitief niet door . De twee kunnen het niet eens worden over de voorwaarden. De Multimedia-tak van het NOB gaat verder als Bright Alley. Ook 24/7 Media reorganiseert; de helft van het aantal relatie-websites gaat eruit . Intussen gaat de expansie van Wanadoo verder. De Fransen lijven het Britse Freeserve in . Wish gaat eindelijk haar telecom-licentie te gelde maken, en oud-Twinning-onderneming URMusic maakt een doorstart .
Veronica en IDG hebben met hun Favoriet.nl niet het succes gehaald van Startpagina, en de stekker gaat er over een paar maanden definitief uit . Ook Tornado-Insider ontslaat 20 procent van het personeel.
Zoomnet heeft inmiddels beslag laten leggen op de domeinnaam Zoom.nl. Dat is niet helemaal netjes gegaan, vindt de eigenaar van de naam. Op de vijftiende wordt ook bekend dat het eerste Twinning-bedrijf failliet is : Aurelon. En dan, na bijna een jaar, doet de Amerikaanse FTC het hoge woord eruit. AOL en Time Warner mogen samengaan . VNU roert zich ook. Door de koop van ACNielsen wil de uitgever af van Ilse en Startpagina . Ook investeerder Gorillapark schrijft een eerste faillissement op ; het bedrijf Quadrans is niet meer. KPN gaat de contentmarkt op en koopt Promotime , uitgever van gamesbladen. Daar wordt ook Netgeneration gemaakt, het blad van provider Wish, een concurrent van KPN's HetNet. Newconomy komt in het nieuws wegens vermeend geldgebrek. Een verkoop van een aandeel in Net Effect moet het tij keren.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond