Deel dit artikel
-

Joint-venture Independer en FNV bloeit door kwakkelende economie

De vele reorganisaties door de kwakkelende economie leggen het financieel adviesbureau FNV Financieel Advies, de joint-venture van Independer.nl en FNV Bondgenoten, geen windeieren. De samenwerking, die naar eigen zeggen een omzet maakt van "enkele honderdduizenden euro's", verwacht eind 2003 break-even te draaien. De meeste inkomsten komen uit financieel advies aan ontslagen werknemers.

FNV Financieel Advies, in november 2001 opgericht als joint-venture van FNV Bondgenoten en Independer.nl, dacht oorspronkelijk vooral naam te maken met persoonlijk financieel advies via zijn site en persoonlijke adviseurs. Het wil de financiële markt voor vakbondsleden transparanter maken. "Maar door de kwakkelende economie komen de inkomsten momenteel vooral uit collectieve trajecten, zoals reorganisaties waarbij we ontslagen werknemers adviseren", legt directeur Fred Kagie aan Emerce uit.

"We zijn eerder dan verwacht onderdeel van het primaire proces van de vakbond geworden", stelt Kagie. Bij dergelijke trajecten vervult de site een belangrijke, zij het ondersteunende rol. Zo ontwikkelde FNV Financieel Advies een beslissingsboom voor afgevloeide KPN-werknemers, die via de site van FNV Financieel Advies inzicht kunnen krijgen in hun ontslagvergoeding. Overigens plaatst FNV Financieel Advies dergelijke informatie meestal alleen op het intranet van het getrofffen bedrijf.

Inkomsten vloeien bij de organisatie binnen doordat werkgevers een bedrag betalen voor de advisering (van werknemers) bij collectieve trajecten en ondernemingsraden. Ook kunnen leden van FNV Bondgenoten en de ambtenarenbond AbvaKabo online gratis informatie en advies vragen over zaken als verzekeringen, hypotheken en beleggen. Daarvoor krijgt Kagie's organisatie een provisie van de verzekeraars en banken.

Die laatste activiteit wil directeur Kagie uitbreiden. "Nederland blijft natuurlijk niet reorganiseren, dus uiteindelijk wil ik vijftig procent van onze inkomsten uit individueel advies halen." Als eerste aanzet hiertoe zullen door FNV Financieel Advies getrainde vrijwilligers in december op tachtig FNV-kantoren vakbondsleden adviseren over een betere ziekenfondsverzekering. Dat advies zal gegeven worden met de site erbij.

Kagie wil niet meer kwijt over omzet van de joint-venture dan dat die "in de honderdduizenden euro's" loopt. Kagie verwacht eind 2003 break-even te draaien. Het startkapitaal, ruim vier miljoen euro, is verstrekt door FNV Bondgenoten en moet eind 2004 zijn terugbetaald. De FNV Financiaal Advies-directeur benadrukt dat zijn organisatie kostendekkend wil werken en niet gericht is op winstmaximalisatie. De problemen van FNV Bondgenoten, dat veertig miljoen euro verlies lijdt en ruim tweehonderd banen moet schrappen, hebben volgens Kagie voorlopig geen gevolgen voor zijn organisatie. Wel denkt hij dat de offline uitbreidingsplannen van Financieel Advies, met winkellocaties en callcentra, hierdoor in de ijskast moeten.

Ook directeur en opricht Edmond Hillhorst van Independer.nl maakt zich nog geen zorgen over de gevolgen van de perikelen bij FNV Bondgenoten. De online financieel adviseur houdt jaarlijks volgens Hillhorst slechts "enkele tienduizenden euro's" over aan de joint-venture, waarbij Independer zorgt voor kennis, infrastructuur en de daadwerkelijk afwikkeling van adviesaanvragen. Twintig van de vijftig Independer-werknemers zijn ruim de helft van hun tijd betrokken bij FNV Financieel Advies, aldus Hillhorst.

"Belangrijker is dat de keus van FNV voor ons nog eens onderstreept dat wij volstrekt onafhankelijk zijn en deze samenwerking leidt tot een transparantere financiële wereld", zegt Hillhorst. Uiteindelijk verwacht hij dat dit ook leidt tot een hogere conversie voor Independer. "Je wordt ook serieuzer genomen in gesprekken met instanties als de SER als die weten dat je mede spreekt namens 1,2 miljoen vakbondsleden."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond