Deel dit artikel
-

Jorritsma: Overheid eind 2001 los van Twinning

Voor de toekomst van Twinning zijn twee mogelijkheden neergezet door Minister Jorritsma ( EZ ). Twinning, nu nog eigendom van de overheid, zal verkocht worden in haar huidige staat, of strategische investeerders nemen de rol van de overheid over, waarbij Twinning zich richt op 'innovatieclusters' en 'corporate venturing'.

De afstoting van Twining komt eerder dan geraamd. Nog dit jaar moet er een beslissing over de incubator komen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij dat de ontwikkelingen "sinds de oprichting van Twinning in 1998 zeer snel zijn gegaan en dat daarom de evaluatie een jaar eerder is uitgevoerd". Samen met het Ministerie van Financien gaat Jorritsma nu bekijken welke oplossing de beste is.

De evaluatie van Twinning is uitgevoerd door de bureaus Booz Allen & Hamilton en KPMG Nolan Norton. Zij concludeerden dat Twinning een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de groei van het aantal starters en de toename van beschikbaar risicokapitaal. Maar de laatste tijd zijn er echter incubators bijgekomen met min of meer vergelijkbare businessmodellen. In de concurrentie met deze partijen kan het feit dat de overheid de enige aandeelhouder is, belemmerend werken, zo concludeert Booz Allen. Ondanks goed werk van Twinning is de kwaliteit van de ICT start-ups in Nederland niet voldoende, zegt het bureau. Twinning investeerde inmiddels in vijftig bedrijven.

De twee toekomstscenario's die Booz Allen schetst, lijken Minister Jorritsma aantrekkelijk. Hoewel de plannen nog niet uitgewerkt zijn, vindt ze dat uiterlijk eind 2001 de overheid uit Twinning verdwenen moet zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond